• Business

    SoftBank: Bουτιά της μετοχής έως 9% μετά τα αποτελέσματα τριμήνου

    • Bloomberg
    Masayoshi Son, ιδρυτής SoftBank

    Masayoshi Son, ιδρυτής SoftBank


    Οι μετοχές της SoftBank σημείωσαν βουτιά, μετά το πλήγμα που δέχθηκε το Vision Fund του ομίλου λόγω της πτώχευσης της WeWork στην οποία είχε επενδύσει σημαντικά κεφάλαια.

    Σύμφωνα με το bloomberg o τίτλος της μετοχής κατέγραψε απώλειες έως και 9,3%, τις μεγαλύτερες εδώ και ένα χρόνο. Ωστόσο, στη συνέχεια κάλυψε μέρος της πτώσης.

    Οι ζημιές σημειώθηκαν την στιγμή που ο επικεφαλής της SoftBank, Masayoshi Son, επιδιώκει νέες συμφωνίες με startup.

    Το τμήμα Vision Fund έχασε 258,9 δισεκατομμύρια ¥ (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων της αξίας συμμετοχών που κατείχε σε εταιρείες όπως οι SenseTime Group, AutoStore Holdings Ltd. και Symbotic.

    Επίσης, κατέγραψε την αξία της WeWork και αποκάλυψε ότι οι σωρευτικές απώλειές από την επένδυση του στην startup μίσθωσης ευέλικτων χώρων εργασίας ανήλθαν σε 14,2 δισεκατομμύρια δολάρια έως τον Σεπτέμβριο, αν και ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί με την κατάθεση πτώχευσης της εταιρείας αυτή την εβδομάδα.

    Η εικόνα αυτή θέτει εν αμφιβόλω τους ισχυρισμούς της SoftBank ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει για το Vision Fund, το οποίο διοχέτευσε περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκατοντάδες startups που χάνουν χρήματα σε όλο τον κόσμο.

    Ο Όμιλος SoftBank συνολικά είχε καθαρή ζημία 931,1 δισεκατομμυρίων γιεν, σε σύγκριση με κέρδη 3 τρισεκατομμυρίων γιεν πέρυσι, όταν η ιαπωνική εταιρεία εξαργύρωσε το μερίδιό της στην Alibaba Group Holding Ltd.

    Δέχτηκε επίσης πλήγμα 183 δισεκατομμύρια γιεν από το ασθενέστερο γιεν, κυρίως λόγω των υποχρεώσεών της σε δολάρια ΗΠΑ. Οι αναλυτές είχαν υπολογίσει κατά μέσο όρο τα καθαρά έσοδα του ομίλου στα 203,4 δισεκατομμύρια γιεν.

    Η SoftBank προσπαθεί να ανακτήσει το βηματισμό της, αφού η μονάδα της Vision Fund έχασε 53 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια λόγω λανθασμένων κινήσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

    Η αρχική δημόσια προσφορά 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων της μονάδας τσιπ Arm Holdings Plc έδωσε στη SoftBank κάποια κεφάλαια για να προχωρήσει σε συμφωνίες.

    Ο CFO του ομίλου, Yoshimitsu Goto, επισήμανε ότι η αξία της Arm είναι τώρα περίπου τριπλάσια της επένδυσής της, από 3,3 τρισεκατομμύρια γιεν σε 8,5 τρισεκατομμύρια γιεν.

    Είπε επίσης ότι υπάρχουν περισσότερα από 29 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων στο χαρτοφυλάκιό της, που η SoftBank ενδέχεται να μπορέσει να εξαργυρώσει σύντομα.

    «Η SoftBank βρίσκεται τώρα σε επενδυτική τροχιά», είπε ο Goto κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Τόκιο μετά τα αποτελέσματα. «Επενδύουμε δύο έως τρεις φορές περισσότερο από ό,τι κάναμε σε τριμηνιαία βάση, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο».

    Οι αναλυτές από την πλευρά τους ήταν επιφυλακτικοί, ειδικά επειδή η SoftBank δεν έχει δεσμευτεί να αγοράσει ξανά μετοχές της.

    «Αυτό ήταν ένα απογοητευτικό τρίμηνο», δήλωσε ο αναλυτής της Astris Advisory, Kirk Boodry, σε σημείωμα προς τους επενδυτές, αναφέροντας τις χαμηλές αποδόσεις των επενδύσεων και τον δισταγμό της διοίκησης να επαναγοράσει μετοχές.

    Διαβάστε ακόμη:

    Adam Neumann: Πώς ο ιδρυτής της WeWork παραμένει δισεκατομμυριούχος μετά την πτώχευση της εταιρείας του

    WeWork: Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης – Στα 19 δισ. δολ. τα χρέη της

    Shein: Προσδοκίες για αποτίμηση της εταιρείας έως τα 90 δισ. δολ. στην IPO



    ΣΧΟΛΙΑ