• ΑΓΟΡΕΣ

    To who is who του Σπύρου Γιαμά που απέκτησε το 29% της Ιντερτέκ του Δημήτρη Κοντομηνά – Η αλλαγή έδρας, το κοινωφελές ίδρυμα και τα capital controls

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
     Σπύρος Γιαμάς-Δημήτρης Κοντομηνάς

     Σπύρος Γιαμάς-Δημήτρης Κοντομηνάς


    Σπύρος Γιαμάς δεν είναι χθεσινός στην αγορά. Εδώ και 35 χρόνια που συνέστησε την CD Media, την δεκαετία του ‘90, η Ελλάδα μεταλαμπάδευε τις νέες τεχνολογίες και διψούσε να μάθει για τη δημιουργία του σύγχρονου κόσμου που χτιζόταν.

    Ήταν αυτό που από πολύ νωρίς, ο Κώστας Σημίτης, πριν καν γίνει πρωθυπουργός το 1996, ονόμαζε “Κοινωνία της Πληροφορίας”.

    Είναι ο επικεφαλής της CD Media, ο οποίος δηλώνει στο mononews.gr, ότι, “εδώ και 35 χρόνια που γεννήθηκε η εταιρεία κοιτάζει μόνο μπροστά”.

    Η απόκτηση ποσοστού λίγο πάνω από 29% στην Ιντερτέκ την άλλοτε εισαγωγική εταιρεία λογισμικού, ηλεκτρολογικών και ηλεκτρονικών προϊόντων του Δημήτρη Κοντομηνά με τίμημα λίγο κάτω από 2 εκατ. Ευρώ, έφερε τον πολισχιδή κ. Γιαμά πρωταγωνιστή των ημερών στα χρηματιστηριακά και επιχειρηματικά δρώμενα.

    Και μάλιστα σε ένα θολό χρηματιστηριακό περιβάλλον για τις αγορές, ο κ. Γιαμάς , όπως δείχνει η πορεία του, μάλλον ξέρει από δύσκολες καταστάσεις.

    Μετά την απόκτηση του 16% της εταιρείας του από την Centric το 2012 (το οποίο, σημειωτέον, δεν ενοποιεί η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής) και εν μέσω μνημονίων, αλλά και της αλλοπρόσαλλης οικονομικής πολιτικής της τότε κυβέρνησης αποφασίζει το 2017 να πάρει την εταιρεία του και να φύγει.

    Η φορολογική έδρα της CD Media βρίσκεται πλέον στο Βουκουρέστι, στη Ρουμανία.

    “Ήταν μία κίνηση που αποτελούσε μονόδρομο”, σημειώνει ο κ. Γιαμάς.

     

    Οι νέες δουλειές 

    Η εταιρεία λόγω της έκθεσής της στο εξωτερικό, εξαιτίας των capital controls θα περνούσε από διάφορα στάδια δυσκολιών, ιδιαίτερα κρίσιμα ακόμα και για την επιβίωσή της”. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “η παραμονή μας στην Ελλάδα θα ήταν ολέθρια”.  Το 2017, σημειωτέον, τα capital controls ήταν ακόμα εν ισχύ.

    Και η CD Media είχε δουλειές, πουλούσε δηλαδή, από την Τουρκία μέχρι την Πορτογαλία, τις δύο άκρες της Ευρώπης.

    Η απόφαση ήταν μονόδρομος και για μια σειρά από άλλους λόγους αφού η Ρουμανία βρισκόταν πιο κοντά στις Ευρωπαϊκές χώρες και την Αν. Ευρώπη, όπου προμηθεύει τις εκεί αγορές με προϊόντα της και ταυτόχρονα υπήρχαν μεγαλύτερα περιθώρια για την ανάπτυξη logistics.

    Η CD Media, πραγματοποίησε το 2020 πωλήσεις 82 εκατ. Ευρώ και 6,5 εκατ. Ευρώ EBITDA. To 2021 εξαιτίας κυρίως των προβλημάτων στις μεταφορές και στην εμπορική αλυσίδα που είχε αντίκτυπο στην διακίνηση των προϊόντων, ελέω Covid, οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 71 εκατ. Ευρώ και τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 4,5 εκατ. Ευρώ.

    Για φέτος η πρόβλεψη του κ. Γιαμά είναι τζίρος σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2020, αλλά καλύτερα EBITDA.

    Ο κ. Γιαμάς έχει ως χρηματο/οικονομικό σύμβουλο το Elikonos, το γνωστό private equity fund με συμμετοχές, όπως ο Mega Yeros.

    Η κρούση για την απόκτηση της συμμετοχής του αείμνηστου Δημήτρη Κοντομηνά, η οποία λόγω χρεών είχε περάσει στην Eurobank, έγινε τον περασμένο Μάρτιο.

    Προφανώς, η Eurobank δεν μπορούσε να κρατήσει μία συμμετοχή σε εταιρεία άνευ αντικειμένου της.

    Η ιδέα όπως εξομολογείται ο κ. Γιαμάς ωρίμασε στους μήνες που πέρασαν.

    Και το αποτέλεσμα ήρθε με την χρηματιστηριακή ανακοίνωση της περασμένης Πέμπτης, η οποία ξάφνιασε ευχάριστα την αγορά.

    Στην ίδια εταιρεία με σχεδόν 28% συμμετέχει και ο επιχειρηματίας Αμοιρίδης της γνωστής βορειοελλαδικής εταιρείας ηλεκτρικών συσκευών χονδρικής. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα προκύψει από τη κοινή συμμετοχή των κ.κ. Γιαμά – Αμοιρίδη.

    “Εμείς οι επιχειρηματίες συνηθίζεται να μιλάμε μεταξύ μας”. Ο ίδιος εκτιμά ότι θα υπάρξουν συνέργειες, αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό, αποφεύγοντας εντέχνως να αναφερθεί ως προς το αν θα εισαχθεί η εταιρεία του μέσω της Ιντερτέκ στο Χρηματιστήριο.

    Ο ίδιος τονίζει ακόμα ότι μέσω της συμμετοχής στην Ιντερτέκ, “θα θέλαμε να έχουμε σχέση και με προϊόντα που δεν διαχειρίζεται η CD Media αυτή την στιγμή”.

    Σήμερα η CD Media συνεργάζεται και εμπορεύεται για την Ελλάδα και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία, προϊόντα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, κορυφαίων εταιρειών, όπως της Nintedo, Warner Bros κ.ά.

    Ο ίδιος μένει ελάχιστα στην Ελλάδα και αναζητά έξυπνες ιδέες για επενδύσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Μόνο την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται σε Λιουμπλιάνα και Κωνσταντινούπολη, ενώ κοιτάζει συμμετοχή σε μία εταιρεία στην Πορτογαλία με το portfolio των επενδύσεων να ανέρχεται στα 5 εκατ. Ευρώ.

    Μεγάλη ενέργεια απορροφά από τον χρόνο του και η ενασχόλησή του με το κοινωφελές ίδρυμα για την καταπολέμηση του καρκίνου που έχει συστήσει στη μνήμη της συζύγου του που έφυγε πρόωρα πριν από 2,5 χρόνια.

    Το ίδρυμα EIG Foundation, που φέρει τα αρχικά της αγαπημένης του συζύγου Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά, χρηματοδοτεί σπουδές γιατρών που ερευνούν την καταπολέμηση της νόσου.

    Ο ίδιος έχει τρία παιδιά που ζουν σε ΗΠΑ, Ιταλία και Ελβετία.

    Διαβάστε επίσης

    Σκλαβενίτης: Tζίρος στα 4 δισ. ευρώ με δάνεια 661 εκατ. ευρώ

    Intracom Telecom: Ενσωματώνει Πρωτόκολλο IP/MPLS στο Ραδιοσύστημα E-Band UltraLink™-GX80



    ΣΧΟΛΙΑ