• ΑΓΟΡΕΣ

    Το χειρότερο εξάμηνο για Tesla – Ο ρόλος του Μασκ για τις απώλειες 350 δισ. από τη μετοχή της

    O Elon Musk, CEO Tesla

    Elon Musk, CEO Tesla


    Το χειρότερο πρώτο της εξάμηνο κατέγραψε η Tesla στις αγορές, με την μετοχή της να χάνει το 35% της αξίας της μέσα σε μόλις έξι μήνες.  Με τις μετοχές της τεχνολογίας να έχουν καταρρεύσει μαζικά και τον Nasdaq 100 να οδεύει σε απώλειες της τάξης του 49%, αναλυτές  και επενδυτές βλέπουν μία ευκαιρία στη μετοχή της Tesla, αν και ο CEO της, πολλές φορές λειτουργεί ως σαμποτέρ.

    «Εάν δεν έλεγε ή δεν έκανε κάποια πράγματα εντελώς παράλογα, η μετοχή ίσως να ήταν λιγότερη ασταθής», ισχυρίζεται η Catherine Faddis, επικεφαλής επενδύσεων της Grace Capital.

    «Η μετοχή έχει χάσει πάνω από το ένα τρίτο και κανείς δεν ξέρει αν πρέπει να πουλήσει ή να αγοράσει μαζικά», συνεχίζει.

    Η κορυφαία εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων φαίνεται ότι διατηρεί ακόμα την γοητεία της στην Wall Street, και παρά τις απώλειες 350 δις. δολαρίων, για κάποιους επενδυτές και αναλυτές, αποτελεί μία ευκαιρία αγοράς.

    Σε ένα «μαύρο» πρώτο εξάμηνο για τις αγορές σε όλο τον κόσμο και τις προβλέψεις για το τέλος του χρόνου να είναι ακόμα πιο ζοφερές, με περαιτέρω βύθιση σε bear market, η Tesla έχει ακόμα υποστηρικτές.

    Βέβαια ο ίδιος ο Έλον Μασκ έχει σπεύσει να γνωστοποιήσει ότι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές, ο Μπιλ Γκέιτς σορτάρει τη μετοχή της Tesla.

    Σύμφωνα με τον Robert Schein, επικεφαλής επενδύσεων στην Blanke Schein Wealth Management, η μετοχή της Tesla αποτελεί μία ελκυστική επιλογή για μακροπρόθεσμους επενδυτές.

    Κι αυτό γιατί, παράλληλα με τις σχεδόν οριζόντιες απώλειες που κατέγραψαν οι αμερικάνικοι δείκτες, η Tesla είχε να αντιμετωπίσει και μία σειρά προβλημάτων όπως οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση της τιμής των πρώτων υλών, που προκάλεσε προβλήματα στην παραγωγή της.

    Ποιο είναι το ιδανικό προφίλ των επενδυτών της Tesla;

    Οι επενδυτές βλέπουν έναν ισχυρό «παίκτη» στη Tesla. Η εταιρεία, αν και με σημαντικές απώλειες, κατάφερε να επιβιώσει με καλύτερες προοπτικές από άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Η μετοχή της General Motors είχε απώλειες 43%, ενώ αυτή της Ford υποχώρησε κατά 45%.

    Επιπλέον, το προβάδισμα σε κατασκευή και πώληση ηλεκτρικών αυτοκινήτων λειτουργεί ως ένα τεράστιο πλεονέκτημα, καθώς υπολογίζεται ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να κατέχει ένα μεγάλο μερίδιο στην αγορά τα επόμενα χρόνια.

    Όμως η επένδυση σε αυτή τη μετοχή, είναι για όσους έχουν «γερά νευρά». Οι διακυμάνσεις της ήταν ιλιγγιώδεις και για όσους προσβλέπουν σε βραχυπρόθεσμα κέρδη, δεν φαίνεται να είναι μια καλή επιλογή.

    Άλλωστε, όσοι είναι στην απέναντι πλευρά, υπογραμμίζουν ότι αυτή η αστάθεια της μετοχής δεν οδηγεί πουθενά, ειδικά τα επόμενα εξάμηνα, όπου μια παγκόσμια ύφεση βαραίνει αγορές και καταναλωτές.

    Ο ρόλος του Έλον Μασκ

    Ο ίδιος ο CEO της εταιρείας, λειτουργεί πολλές φορές εμπρηστικά για την μετοχή της.

    Τα tweets τους, οι επιχειρηματικές δραστηριότητας εκτός της Tesla και οι διαψεύσεις που έχει κάνει πολλές φορές και στον ίδιο του τον εαυτό, έχουν οδηγήσει σε απώλειες.

    Ενδεικτικά, η μετοχή έκανε βουτιά άνω του 30% από τη στιγμή που ο Έλον Μασκ εξέφρασε την επιθυμία του να εξαγοράσει το Twitter τον Απρίλιο του 2022.

    Παράλληλα, προχώρησε σε μία σειρά από tweets, στα οποία υποσχόταν να φέρει να ταράξει τον κόσμο των social media.

    Η πιο πρόσφατη αστοχία του ήταν η διαχείριση ενός ρεπορτάζ του Reuters, ότι η Tesla θα προχωρήσει σε απολύσεις. Ο Musk απάντησε μέσω email σε εργαζόμενους της εταιρείας ότι θα γίνουν περικοπές σε μισθωτούς και αργότερα στο Twitter, ανασκεύασε λέγοντας ότι ο αριθμός των εργαζομένων θα μείνει ακέραιος.

    Για τρεις μέρες, η μετοχή της Tesla ακολούθησε μια «τρελή» πορεία, με τον Μασκ να δέχεται κριτική για τις αστοχίες τους.

    Κάποτε, πάντως τα tweets τους του απέφεραν δισεκατομμύρια ευρώ, πλέον όμως φαίνεται ότι η δημοτικότητά του (σ.σ. έχει πάνω από 100 εκατ. ακόλουθους στο Twitter) μπορεί να πλήξει τη μετοχή του.

    Διαβάστε επίσης:

    Βουλιάζει η Wall Street: Απώλειες άνω του 2% για τον Nasdaq

    Bitcoin: Το χειρότερο τρίμηνο της δεκαετίας – Επιστροφή στα 28.000 δολάρια βλέπει η Deutsche Bank

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ