• Business

    Έχασε την αξιοπιστία του ο Musk μετά το νέο επεισόδιο με τη Tesla;

    • Bloomberg
    Elon Musk

    Elon Musk


    Η αναταραχή που προκάλεσε ο Elon Musk στην Tesla και οι διφορούμενες δηλώσεις τους διακινδυνεύουν την αξιοπιστία του δισεκατομμυριούχου CEO, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Τον Νοέμβριο ο Elon Musk φαινόταν να μπαίνει σε τροχιά «Ίκαρου».

    Η Tesla και η SpaceX βρίσκονταν σε ανοδική πορεία και ο πλούτος του δισεκατομμυριούχου αυξανόταν συνεχώς, αγγίζοντας κάποια στιγμή τα 340 δις. δολάρια.

    Μήπως όμως ο «Ίκαρος» πλησίασε πολύ κοντά στο ήλιο, αναρωτιέται το Bloomberg.

    Οι ατάκες του υπονόμευσαν την αξιοπιστία του.

    Και δεν είναι μόνο η συμφωνία εξαγοράς του Twitter 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την οποία επιχειρεί να αποδεσμευτεί ο Musk.

    Το δράμα της Tesla

    Σκεφτείτε το δράμα της Tesla, το οποίο πυροδοτήθηκε εξ’ ολοκλήρου από τον CEO της.

    Την περασμένη Πέμπτη, το Reuters ανέφερε ότι ο Musk έχει στείλει ένα email στα στελέχη της εταιρείας του ότι είχε ένα «σούπερ κακό προαίσθημα» για την οικονομία και ήθελε να απολύσει το 10% των εργαζομένων της εταιρείας.

    Ήταν ένα μεγάλο «λαβράκι», το οποίο κανένας δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει. Η Τesla είχε ως αρχή τα τελευταία χρόνια να μην ασχολείται με τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Δεν υπήρξε καμία ανάρτηση, καμία επιβεβαίωση ή άρνηση ή διευκρίνιση για όσα ανέφερε το Reuters.

    Την Παρασκευή, η μετοχή της Tesla σημείωσε βουτιά. Όσοι παρακολουθούν χρόνια τη Tesla θεώρησαν ότι θα ακολουθήσει ένα ακόμα email από τον Μusk και είχαν δίκιο. Αυτό εστάλη σε όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας και ανέφερε ότι οι περικοπές θα αφορούν μόνο θέσεις μισθωτών.

    Δεν είχε τελειώσει εκεί όμως. Σε απάντηση του σε έναν από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του που δήλωσε ότι ο αριθμός των εργαζομένων της Tesla θα αυξηθεί τους επόμενους δώδεκα μήνες, ο Musk έγραψε στο Twitter το Σάββατο ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων της Tesla θα αυξηθεί και ότι οι μισθοί  «πρέπει να παραμείνουν σταθεροί».

    Για να μην κατακριθεί για αυτή τη στροφή 180 μοιρών, αυτός ο θαυμαστής αλλά και άλλοι άρχισαν να επιτίθενται στο Reuters και στην αρχική του αναφορά. Ακόμα και η μητέρα του Musk μπήκε στο «παιχνίδι».

    Οι δηλώσεις που καίνε τον CEO της Tesla

    Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ της περικοπής του 10% των εργαζομένων της Tesla, της περικοπής του 10% του μισθωτού εργατικού δυναμικού της και της διατήρησης του μισθού των εργαζομένων σε σταθερά επίπεδα.

    Ποιο είναι το σημείο όπου οι άνθρωποι σταματούν να παίρνουν τον αγγελιοφόρο στα σοβαρά;

    Η συμπεριφορά του ξεπερνάει τα όρια της αδεξιότητας για τον CEO που δεν είναι πλέον ένας start-upper αλλά αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα μέλη του S&P 500.

    Οι θαυμαστές του Musk συγχωρούν τις αστοχίες του, συχνά επειδή οι δηλώσεις του θα μπορούσαν να αποδοθούν ως αισιόδοξοι στόχοι που είχαν σκοπό να παρακινήσουν την ομάδα του.

    Τον Μάιο του 2019, για παράδειγμα, η Tesla συγκέντρωσε δισεκατομμύρια δολάρια από τη Wall Street αφότου ο Musk είπε στους επενδυτές ότι η τεχνολογία αυτοοδήγησης είχε γίνει ο νέος στόχος της εταιρείας.

    Ισχυρίστηκε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα είχε 1 εκατομμύριο ρομποταξί στο δρόμο τον επόμενο χρόνο. Ορισμένοι πελάτες δοκιμάζουν τώρα τις λειτουργίες του συστήματος «αυτοοδήγησης» σε beta, αλλά αυτή είναι μια εσφαλμένη ονομασία — η ίδια η Tesla αναγνωρίζει ότι το FSD είναι απλώς ένα προϊόν υποστήριξης οδηγού.

    Είναι όμως πιο δύσκολο να είσαι μεγαλύψυχος όταν ο Musk γράφει για τη μοίρα των περίπου 100.000 υπαλλήλων της Tesla.

    Η απρόσεχτη επικοινωνία στην οποία επιδίδεται μπορεί να οδηγήσει και τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του να είναι πιο προσεχτικοί σχετικά με το τι λέει.

    Διαβάστε επίσης:

    Twitter: Η περίοδος αναμονής για τη συμφωνία του Μασκ έχει λήξει

    Ο Έλον Μασκ αρνείται ότι παρενόχλησε σεξουαλικά αεροσυνοδό



    ΣΧΟΛΙΑ