• Σχόλιο Αγοράς

    Βουλιάζει η Wall Street: Απώλειες άνω του 2% για τον Nasdaq

    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Ισχυρή πτώση καταγράφουν στο άνοιγμα της Πέμπτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς εντείνονται οι φόβοι της αγοράς ότι οι κεντρικές τράπεζες, στην προσπάθειά τους να «δαμάσουν» τον πληθωρισμό, θα καταφέρουν να οδηγήσουν σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

    Ο Dow Jones ήταν ο μόνος «διασωθείς» της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς έκλεισε με άνοδο 82,32 μονάδων ή 0,27%, στις 31.029,31 μονάδες. Αντιθέτως ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 0,07% στις 3.818,83 μονάδες ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 11.177,89 μονάδες με οριακές απώλειες μόλις 0,03%.

    Ο φόβος των επενδυτών για πιθανή νέα ύφεση αποτυπώνεται στο ταμπλό καθώς οι δείκτες καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες εξαμήνου. Dow Jones και S&P 500 οδεύουν για το χειρότερο τρίμηνό τους από το α’ τρίμηνο του 2020, όταν ξεκίνησε η κρίση του κορονοϊού, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει τη χειρότερο απόδοσή του από το 2008. Η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς και τα συνεχιζόμενα lockdown στην Κίνα οδηγούν τον S&P 500 στο χειρότερο εξάμηνό του από το 1970, καθώς σημειώνει βουτιά άνω του 20%. Απώλειες άνω του 30% σημειώνει και ο Nasdaq.

    Πολλοί τραπεζίτες και επενδυτές πιστεύουν ότι η ύφεση, εάν και εφόσον έρθει θα είναι σύντομη, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι είναι σαφώς πιο απαισιόδοξοι υποστηρίζοντας ότι η αγορά θα υπεισέλθει σε bear market. Σε άρθρο του στο Project Syndicate ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο «Dr Doom», λόγω των ζοφερών του προβλέψεων, απαντάει σε κρίσιμες ερωτήσεις σχετικά με μία επερχόμενη ύφεση, ενόψει των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες ισχυρών οικονομιών. Ο Ρουμπίνι υποστηρίζει ότι η επόμενη ύφεση θα σημαδευτεί από τον στασιμοπληθωρισμό ή από κρίση χρέους. «Τα επίπεδα ιδιωτικού και δημόσιου χρέους είναι πολύ υψηλότερα σήμερα από ό,τι στο παρελθόν, έχοντας αυξηθεί από 200% το 1999 σε 350% σήμερα, με μια ιδιαίτερα απότομη αύξηση από την έναρξη της πανδημίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ταχεία ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και τα αυξανόμενα επιτόκια θα οδηγήσουν σε χρεοκοπία νοικοκυριά, εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κυβερνήσεις με χρέη», τονίζει.

    Στις ΗΠΑ οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 2.000 σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Όπως μετέδωσε το Bloomberg, οι νέες αιτήσεις έφτασαν τις 231.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg έκανε λόγο για 230.000 αιτήσεις.

    Ο δείκτης τιμών για τις βασικές προσωπικές δαπάνες – ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τις μεταβολές στο κόστος ζωής – αυξήθηκε μόνο 0,3% τον μήνα, οδηγώντας τον ετήσιο ρυθμό να μειωθεί στο 4,7% από 4,9%, μια ελαφρώς μεγαλύτερη πτώση από αυτή που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

    Παράλληλα, οι προσωπικές δαπάνες σημείωσαν την βραδύτερη ανάπτυξή τους σε πέντε μήνες, με κέρδη μόλις 0,2%, ενώ το ποσοστό του Απριλίου αναθεωρήθηκε επίσης προς τα κάτω σε κέρδη μόλις 0,6% από την αρχική εκτίμηση για 0,9%. Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε 0,5%, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις των μισθών, αλλά εξακολουθούσε να υστερεί στην αύξηση κατά 0,6% των συνολικών τιμών PCE. Η AnnElizabeth Konkel, οικονομολόγος της Indeed, σημείωσε μέσω Twitter ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο που τα έσοδα, προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, μειώθηκαν. Ακόμα κι έτσι, σημείωσε, παραμένει 4,4% πάνω από τα προ-COVID επίπεδα.

    Στο κλίμα αυτό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 462 μονάδες ή 1,5%, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει πτώση 63,73 μονάδων ή 1,68%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έχει απώλειες 256 μονάδων υποχωρώντας κατά  2,28%.



    ΣΧΟΛΙΑ