• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι χρηματιστές μιλούν στο mononews: Έτσι θα παιχτεί η αγορά στο δεύτερο εξάμηνο

    Χρηματιστήριο


    Άμυνα, ρευστότητα εκτός Χρηματιστηρίου, βραχυπρόθεσμες κινήσεις μέχρις ότου η αγορά δώσει ξεκάθαρα σινιάλα εισόδου, stock picking και περιορισμένες έως μετρημένες κινήσεις είναι οι πέντε βασικοί παράγοντες που πρέπει να καθορίσουν την επενδυτική στρατηγική του δευτέρου εξαμήνου.

    Οι μετοχές που ενδεχομένως διαφοροποιηθούν από το γενικότερο κλίμα, εφόσον παραμείνει η αγορά υπό πίεση και για τη συνέχεια είναι:

    • ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,12% 16,56 και ΟΤΕ ΟΤΕ -0,07% 14,27 , κυρίως επειδή δεν συνδέονται με τις ενεργειακές εξελίξεις και συνεχίζουν να έχουν σταθερά μερίσματα και συνάμα υψηλές μερισματικές αποδόσεις.
    • Motor Oil ΜΟΗ -1,76% 26,80, εξαιτίας της αύξησης του χαρτοφυλακίου της σε ΑΠΕ μετά τον μετασχηματισμό της, όπως προέκυψε από την εξαγορά της Άνεμος (Ελλάκτωρ)
    • ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,12% 8,27, εξαιτίας των μεγάλων εξαγωγών σε καύσιμα (σ.σ. οι εξαγωγές στα καύσιμα αποτελούν το ¼ των συνολικών εξαγωγών της χώρας).
    • Kαι βεβαίως οι τράπεζες οι οποίες εκτός του ότι είναι βαθιά υποτιμημένες πρόκειται να ευνοηθούν αισθητά από την αύξηση των επιτοκίων, αφού θα αυξήσουν τα έσοδα από τους τόκους που εισπράττουν.

    Μόλις την Παρασκευή σε έκθεσή της η Deutsche Bank αποδείκνυε του λόγου το αληθές, αναφέροντας πως, «σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι τα θετικά από τα επιτόκια υπεραντισταθμίζουν τα αρνητικά, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να απολαύσουν την αξιοσημείωτη ευαισθησία τους στις αυξήσεις και την ταχεία απορρόφηση. Αναμένουμε παρόμοιες επιδόσεις μεταξύ τους, που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά περισσότερο από 15% για τις πρώτες 100 μονάδες βάσης».

    Ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta ΑΧΕΠΕΥ Τάκης Ζαμάνης ανέφερε ως προς το πώς θα παιχτεί η αγορά στο β’ εξάμηνο ότι, «τις πρώτες μέρες και εν αναμονή κάποιων σημαντικών deals που κυοφορούνται, ειδικά στην ενέργεια το κλίμα θα μπορούσε να αλλάξει προς το καλύτερο. Όμως», σύμφωνα με τον χρηματιστή, « δύο παράγοντες, που δείχνουν αβεβαιότητα και ένας που δείχνει αισιοδοξία, θα πρέπει να απασχολούν τους συναλλασσόμενους σε κάθε τους κίνηση.

    Πρώτον, η εξάρτηση του Χ.Α. από τις ξένες αγορές είναι μεγάλη. Οι αυξήσεις των επιτοκίων, η συζήτηση για την ύφεση σε συνδυασμό με το ακριβότερο κόστος χρήματος και τις υψηλές τιμές στην ενέργεια δημιουργούν προβλήματα.

    Δεύτερον, η αγορά όσο θα περνάει το καλοκαίρι θα μπαίνει όλο και πιο βαθιά στο τοξικό κλίμα μιας προεκλογικής περιόδου. Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα αμυντικά χαρακτηριστικά των επενδυτών.

    Ο τρίτος λόγος, που θα πρέπει να απασχολεί την κάθε κίνηση των ιδιωτών είναι ότι στο τέλος της ημέρας πλησιάζει η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, κίνηση που λειτουργεί προεξοφλητικά έξι μήνες πριν και βεβαίως μπορεί να δώσει στοιχεία αυτοτέλειας στο Χ.Α.

    Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Χρυσοχοϊδης ιδιοκτήτης της ομώνυμης ΑΧΕΠΥ κάνει λόγο για ένα δύσκολο δεύτερο εξάμηνο, το οποίο θα επηρεαστεί από τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων, που σημαίνει κατά την άποψή του, ότι οι επενδυτές θα πρέπει α) να έχουν παρκαρισμένη ρευστότητα, και β) η ανάληψη του ρίσκου να είναι περιορισμένη.

    Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Χρυσοχοϊδης υποστηρίζει πως, «κρατάμε βασικές θέσεις» και «επιλέγουμε μετοχές που δεν εξαρτώνται τόσο από τον ενεργειακό τομέα, αλλά ούτε και από την άνοδο των επιτοκίων και το ενδεχόμενο μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας».

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χρυσοχοϊδης «βλέπει» τον ΟΠΑΠ ως μία μετοχή με αυτά τα χαρακτηριστικά (σταθερό μέρισμα, επιχειρηματικό μοντέλο διοίκησης, αύξηση εσόδων ενόψει Μουντιάλ) και ΟΤΕ.

    Από την πλευρά του ο υπεύθυνος επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δημήτρης Τζάνας, σχολιάζει πως η ορατότητα στις αγορές και το Χ.Α. είθναι χαμηλή και η αβεβαιότητα μεγάλη. Πλην όμως, δεν μπορεί να μη δει κανείς το πόσο ελκυστικές έχουν καταστεί οι αποτιμήσεις. Ειδικά στις τράπεζες, με την διοίκησή της Πειραιώς να υπολογίζει 27 δις. ευρώ από χορηγήσεις δανείων στα επόμενα τέσσερα χρόνια και μάλιστα σε περιβάλλον ανόδου των επιτοκίων. Ο ίδιος εκτιμά ότι θα δοθεί η ευκαιρία στους επόμενους μήνες «αυτονομίας» της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, λόγω ανάπτυξης που ακόμα και με το απαισιόδοξο σενάριο αυτή εκτιμάται πάνω από 3,5%.

    Ο ίδιος ο χρηματιστής δεν θεωρεί εμπόδιο τις εκλογές, ενώ θεωρεί ότι η αγορά θα ξεχωρίσει μικρές και μεγάλες εισηγμένες, από όλο το φάσμα του χρηματιστηριακού ταμπλό, όπως η Motor Oil, τα ΕΛΠΕ και από τις μικρές, εξαγωγικές εταιρείες, όπως το Κρι-Κρι και η Έλτον.

    Διαβάστε επίσης:

    Deutsche Bank: «Φθηνές» οι ελληνικές τράπεζες αλλά… στο περιθώριο



    ΣΧΟΛΙΑ