• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι περιμένει η αγορά μετά από 24 συνεδριάσεις στην περιοχή των 900 μονάδων – Το στοίχημα των τραπεζών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, και Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Εδώ και 24 συνεδριάσεις η αγορά κινείται πάνω ή πέριξ της περιοχής των 900 μονάδων και έχει βρεθεί πάνω από τα επίπεδα αυτά σε 11 από αυτές.

    Στις 26/4 μάλιστα πέτυχε και το μεγαλύτερο στις 913. Έκτοτε, η αγορά συσσωρεύεται στα επίπεδα αυτά πότε με μικρές διορθώσεις και πότε με κάποια ξεπετάγματα, τα οποία δεν έχουν μεγάλη δυναμική. Σε κάθε περίπτωση, η τάση παραμένει θετική. Αν κάτι προβληματίζει τους επαγγελματίες του χώρου, είναι τι θα γίνει με τις τράπεζες.

    Η Ελληνική Αγορά, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνος Χατζηδάκης, έχει σταθεί ικανοποιητικά, απορροφώντας πιέσεις και προσφορά χωρίς να χαλάσει το θετικό κλίμα που χτίζεται συστηματικά τους τελευταίους τρεις μήνες. Στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν η συσχέτιση με τον διεθνή παράγοντα σε διορθωτικές φάσεις είχε την τιμητική της καθώς το ρηχό βάθος της αγοράς δημιουργούσε ακραίες καταστάσεις μεταβλητότητας και προβληματισμό ως προς την αντίληψη των αποτιμήσεων.

    Φαίνεται ότι πλέον υπάρχει ένα πιο συστηματικό ενδιαφέρον το οποίο βασίζεται σε α) τις αυξημένες κρατήσεις της τουριστικής περιόδου οι οποίες θα ενισχύσουν το ΑΕΠ β) την έναρξη των εισροών για επενδυτικές δράσεις από το ταμείο ανάκαμψης γ) την ανθεκτικότητα των μεγεθών του 2020 αλλά και το ικανοποιητικό ξεκίνημα που καταγράφεται στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου.

    Οι αναθεωρημένες προς το καλύτερο εκτιμήσεις των πιστοληπτικών οίκων για την πορεία του ΑΕΠ το 2021 λειτούργησαν υποστηρικτικά ενώ οι 10 εταιρίες που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα α’ τριμήνου ως τώρα είναι όλες κερδοφόρες με αύξηση στο αποτέλεσμα της τελικής γραμμής.

    Σε αυτά όμως, θα πρέπει να προσμετρηθεί ένας ακόμα παράγοντας. Αυτός των αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες.

    Σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές, το στοίχημα πια δεν είναι μόνο η μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφια ποσοστά για κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Είναι και η χρηματοδότηση της οικονομίας που θα πρέπει να γίνει με την έλευση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου η χώρα συνολικά καλείται να αντλήσει περισσότερα από 32 δισ. ευρώ. Και η διαφορά με το παρελθόν δεν είναι το παζάρι για τα κεφάλαια που διεκδικεί η χώρα μας από τις Βρυξέλλες. Για πρώτη φορά υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο το Ελλάδα 2.0.

    Η κυβέρνηση περιμένει τη μόχλευση των κεφαλαίων αυτών τουλάχιστον δύο με τρεις φορές και τούτο θα προέλθει μέσα από νέα δάνεια που θα επιστρατευτούν να δώσουν οι τράπεζες, κυρίως σε υγιείς επιχειρήσεις.

    Υπό το πρίσμα αυτό, ο τραπεζικός κλάδος, πολύ σύντομα θα κληθεί να ανασυνταχθεί, ενδεχομένως πριν από το τέλος της χρονιάς αν ληφθεί υπ’ όψη ότι τα πρώτα 7,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθούν στη χώρα μας στις αρχές του δευτέρου εξαμήνου.

    Διαβάστε επίσης:

    Όλα τα βλέμματα στην ετυμηγορία της Moody’s

    Σε ποια «χαρτιά» επιστρέφουν οι αγοραστές και γιατί

    Ποιες τράπεζες δεν θα κάνουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου- Πού εστιάζουν οι ξένοι



    ΣΧΟΛΙΑ