• ΑΓΟΡΕΣ

    BofA: Παραμένει «ταύρος» για την ελληνική αγορά μετοχών – Στις κορυφαίες μετοχές η Mytilineos

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Σταθερά ψηλά στις εκτιμήσεις της Bank of America παραμένει η ελληνική μετοχική αγορά.

    Στην τελευταία έκθεσή της για τις αναδυόμενες αγορές, την οποία υπογράφουν ο Vladimir Osakovskiy της ομάδας Macro & Equity Strategy EEMEA, η ελληνική αγορά μετοχών παραμένει στην τρίτη θέση και αμετάβλητη σε σχέση με την προηγούμενη της κατάσταση. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Mytilineos παραμένει στις κορυφαίες 20 επιλογές του αμερικανικού οίκου.

    Συνολικά η BofA, παραμένει αισιόδοξη για τις αναδυόμενες αγορές καθώς στη διάρκεια του έτους οι εισροές κεφαλαίων έχουν αυξηθεί στις αναδυόμενες αγορές. από τα κριτήρια προκύπτει ότι η τοπ αγορά παραμένει η Τουρκία και τελευταία βρίσκεται η Αίγυπτος. η εγχώρια αγορά μετοχών βρίσκεται στην τρίτη θέση.

    Τα στοιχεία τα οποία τοποθετούν την εγχώρια ώρα στην τρίτη θέση ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές που παρακολουθεί η ΒοfA, είναι οι τρέχουσες αποτιμήσεις, τα κέρδη και η άνοδός τους, ο δείκτης τιμής προς μομέντουμ κερδών και μερισμάτων και τέλος η θέση των ξένων θεσμικών επενδυτών. Όλοι αυτοί οι δείκτες – κριτήρια δείχνουν ότι το ΧΑ και η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πιο ελκυστικές αγορές τη δεδομένη χρονική στιγμή.

    Ειδικά στο θέμα του μομέντουμ των κερδών και των μερισμάτων και στην τοποθέτηση των ξένων επενδυτών, η εγχώρια αγορά τοποθετείται σχεδόν στην πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις αναδυόμενες αγορές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, η εγχώρια αγορά μετοχών είναι διαπραγματεύσιμη με 5,7 φορές σε όρους EV/EBITDA, και σε 1,4 φορές σε όρους EV/Sales. Η αποτίμηση της σε όρους του πρώτου δείκτη είναι από τις χαμηλότερες ανάμεσα στις αγορές που εξετάζει ο οίκος. H μερισματική απόδοση που εκτιμά για τις ελληνικές μετοχές η αμερικανική τράπεζα είναι της τάξεως του 5,1% και είναι πάνω από τον μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί.

    Ακόμα πιο σημαντική είναι η εκτίμησή της για την αποτίμηση της εγχώριας αγοράς σε όρους δείκτη τιμής προς κέρδη την οποία τοποθετεί στις 12,6 φορές κατά μέσο όρο επίπεδο το οποίο συγκρίνεται ευνοϊκά σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές. Παράλληλα η αποτίμηση της αγοράς και του XA σε όρους τιμής προς λογιστική αξία είναι στις 1,6 φορές και φαίνεται να είναι πάνω από τις αποτιμήσεις των άλλων αγορών.

    Η ελληνική αγορά υπεραποδίδει επίσης κατά τη διάρκεια του 2023 σε σχέση με την μέση αναδυόμενη αγορά καθώς η απόδοσή της κατά 13% από τις αρχές του έτους ξεπερνά κατά πολύ το 9% που αποδίδει ο δείκτης αναδυομένων αγορών της MSCI. Αναφορικά με την εξέλιξη της κερδοφορίας των κερδών ο δείκτης για το 2023 αναμένεται να βελτιωθεί κατά 5% και κατά 7% για το επόμενο έτος. ο δείκτης των αναδυόμενων αγορών εκτιμάται ότι φέτος δεν θα σημειώσει καμία μεταβολή στα κέρδη του.

    Τέλος, αναφορικά με τη μετοχή της Mytilineos, ο οίκος εκτιμά ότι βρίσκεται σε πολύ καλή θέση σε όρους τρέχουσας αποτίμησης σε όρους ανάπτυξης των κερδών του και με ιδιαίτερα υψηλή τιμή στο δείκτη τιμής προς μομέντουμ κερδοφορίας. Την ίδια στιγμή, οι μερισματικές αποδόσεις είναι υψηλές και τέλος οι τοποθετήσεις των ξένων θεσμικών επενδυτών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα στη μετοχή. Συνολικά η μετοχή της Mytilineos βρίσκεται στην όγδοη θέση ανάμεσα σε 20 επιλογές του αμερικανικού οίκου.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Επιστρέφουν οι αγοραστές στις τράπεζες

    Goldman Sachs: Η ΕΚΤ «πατάει γκάζι» στις αυξήσεις των επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ