• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Κέρδη για τα futures, στο +2% η μετοχή της Moderna

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Ανοδικά κινούνται τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street, συνεχίζοντας το θετικό ξεκίνημα της εβδομάδας, με τον κλάδο τεχνολογίας να αναδεικνύεται πρωταθλητής.

    Οι τεχνολογικές μετοχές επωφελήθηκαν την Δευτέρα από την βελτίωση του κλίματος στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, με το Βitcoin να ανακάμπτει από τις 32.000 όπου βρέθηκε την Κυριακή, μετά το «χτύπημα» της Κίνας κατά του mining, στα 39.000 δολάρια τη Δευτέρα. Η μετοχή της Coinbase έκλεισε πάντως με μικρή άνοδο 0,42%, ενώ αυτή της Tesla, η οποία έχει επενδύσει στο διάσημο κρυπτονόμισμα, στο +4,4%. Από τις FAANG, η μετοχή της Facebook έκλεισε στο +2,66%, η Amazon στο +1,31%, η Apple στο +1,33% η Netflix στο +1,01% ενώ η Alphabet (Google) στο +2,92%. Στο +2,29% έκλεισε η Microsoft, η οποία ηγήθηκε των κερδών μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones. Έτσι, στο κλείσιμο ο Dow Jones βρέθηκε στις 34.393,98 μονάδες, με άνοδο 0,54%, ο S&P 500 στις 4.197,05 μονάδες με άνοδο 0,99% ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 13.661,17 μονάδες με κέρδη 1,41%.

    Θετικό τόνο στη σημερινή ημέρα δίνει η FED, με τους αξιωματούχους να διαβεβαιώνουν ότι τα νομισματικά κίνητρα θα παραμείνουν σε ισχύ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.  Τα πρακτικά της τελευταίας συνάντησης των αξιωματούχων της ομοσπονδιακής τράπεζας που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν πως υπάρχει ένας πρώτος προβληματισμός, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον σε έναρξη των συζητήσεων για περιορισμό του προγράμματος μηνιαίας αγοράς ομολόγων, ωστόσο σύμφωνα με τους περισσότερους, θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος για να φτάσει η αμερικανική οικονομία στους στόχους που έχει θέσει η FED. Παράλληλα, επαναλαμβάνουν πως η άνοδος του πληθωρισμού είναι ένα προσωρινό φαινόμενο που σχετίζεται με την επανέναρξη της οικονομίας μετά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

    Στο μέτωπο της πανδημίας, θετικά είναι τα σημάδια ότι οι εμβολιασμοί επιβραδύνουν την εξάπλωση νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες ανακοίνωσαν ότι όλα τα παιδιά θα επιστρέψουν διά ζώσης στα σχολεία τον Σεπτέμβριο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα τον χαμηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων Covid-19 εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

    Το εμβόλιο κατά της COVID-19 της Moderna, σε νέα κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε, αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε εφήβους ηλικίας 12-17 ετών και δεν παρουσίασε νέα ή σημαντικά προβλήματα ασφάλειας, όπως ανακοίνωσε η φαρμακευτική την Τρίτη, θέτοντας ενδεχομένως τις βάσεις για ένα δεύτερο εμβόλιο για παιδιά το οποίο θα εγκριθεί τον Ιούλιο. Η Moderna της οποίας το εμβόλιο είναι εγκεκριμένο στις ηλικίες άνω των 18 ετών, δήλωσε ότι θα υποβάλει τα ευρήματα της συγκεκριμένη μελέτης της στην FDA αλλά και σε άλλες ρυθμιστικές αρχές, ώστε να εγκριθεί η χρήση έκτακτης ανάγκης στις αρχές Ιουνίου. Η μετοχή της προσθέτει 2% λίγο πριν το άνοιγμα.

    Στις εταιρικές ειδήσεις, η Amazon είναι επίσης πιθανό να είναι στο προσκήνιο μετά από αναφορές ότι ο γίγαντας λιανικής είναι κοντά σε συμφωνία για την αγορά MGM Studios έναντι 8,5 ή 9 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη εξαγορά της Amazon από τότε που αγόρασε την Whole Foods το 2017 έναντι 13,7 δισ. δολαρίων.

    Προσυνεδριακά η μετοχή της Amazon αυξήθηκε σχεδόν 1%, η μετοχή της Boeing προσθέτει 1,1% όταν η SMBC Aviation υπέβαλε παραγγελία για 14 επιπλέον αεροσκάφη 737 MAX, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο αεροπλάνο που έχει αγωνιστεί με θέματα ασφάλειας. Η μετοχή της United Airlines αυξήθηκε 1,7% μετά την δήλωση της αεροπορικής εταιρείας ότι οι αποδόσεις των εισιτηρίων επιταχύνθηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Η Coinbase Global  αυξήθηκε κατά 1,3%, βοηθούμενη από την νέα ισχύ στα κρυπτονομίσματα.

    Η Apple, η Microsoft Corp  και η Alphabet πρόσθεσαν επίσης μεταξύ 0,4% και 1% στις προαγορές συναλλαγών, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε νέο χαμηλό δύο εβδομάδων την Τρίτη.

    Στο κλίμα αυτό, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones προσθέτους 78 μονάδες ή 0,25%. του S%P 500 κερδίουν 0,3% και του τεχνολογικού Nasdaq σημειώνουν κέρδη 0,5%.



    ΣΧΟΛΙΑ