ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
AXIA-Alpha Finance για τράπεζες: Υψηλότεροι νέοι στόχοι τιμών – Ευκαιρία η διόρθωση στο ταμπλό του ΧΑ
Σε φάση εξομάλυνσης περνά η επενδυτική ιστορία του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (ΔΑΑ), με τους αναλυτές να αναγνωρίζουν τη σταθερότητα των ταμειακών ροών και την ισχυρή μερισματική πολιτική, αλλά να διατηρούν επιφυλακτική στάση, λόγω περιορισμένου περιθωρίου ανόδου.
Η Alpha Finance-AXIA και οι αναλυτές Κωνσταντίνος Μαμάης και Παναγιώτης Κλάδης διατηρούν σύσταση «hold»και δίνουν τιμή στόχο 10,70 ευρώ, ενώ η Eurobank Equities και ο αναλυτής Σταμάτης Δραζιώτης δίνουν τιμή στόχο στα 10,30 ευρώ και σύσταση «hold», επίσης. Η Pantelakis Securities και οι αναλυτές Φιλήμων Φωτίου και Πάρης Μαντζαβράς αλλά και η NBG Securities και ο Βαγγέλης Καρανίκας διατηρούν «ουδέτερη» σύσταση με τιμή στόχο τα 11 ευρώ, συγκλίνοντας στην άποψη ότι η μετοχή είναι ήδη «δίκαια αποτιμημένη».
Σε όρους αποτίμησης, η εικόνα είναι μικτή. Η μετοχή διαπραγματεύεται περίπου στις 16,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2026, με μικρή έκπτωση σε σχέση με τον κλάδο ως προς τον δείκτη τιμής προς κέρδη, αλλά με υψηλότερη αποτίμηση σε όρους αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη έναντι του κλάδου. Το Αεροδρόμιο Αθηνών παραμένει μια μετοχή υψηλής ποιότητας, με προβλέψιμες ταμειακές ροές και ελκυστική μερισματική απόδοση. Ωστόσο, το επενδυτικό αφήγημα έχει πλέον μετατοπιστεί από την έντονη μεταπανδημική ανάκαμψη σε μια πιο ώριμη φάση ανάπτυξης, όπου οι αποδόσεις αναμένεται να προέρχονται κυρίως από τις διανομές και λιγότερο από την άνοδο της τιμής της μετοχής
Η έκθεση στη Μέση Ανατολή (περίπου 7,5% της κίνησης) θεωρείται διαχειρίσιμη, με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις να μην δείχνουν ουσιαστική επίπτωση. Αντίθετα, η δυναμική του 2026 ξεκινά ισχυρά, με αύξηση επιβατικής κίνησης 8,6% τον Ιανουάριο και 13,1% τον Φεβρουάριο, στοιχείο που προσφέρει «μαξιλάρι» έναντι πιθανών αναταράξεων.
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους
Τα αποτελέσματα του 2025 επιβεβαιώνουν τη λειτουργική ανθεκτικότητα του ομίλου. Η επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε στα 34 εκατ. επιβάτες (+6,7%), με την Αθήνα να παραμένει από τις πιο δυναμικές αγορές στην Ευρώπη. Τα έσοδα ανήλθαν στα 675,6 εκατ. ευρώ (+1,5%), με τις μη αεροπορικές δραστηριότητες να ξεχωρίζουν (+6,5%), αποτελώντας βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Ωστόσο, σε επίπεδο καθαρών κερδών καταγράφηκε πτώση 12% στα 207,3 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στην εξάντληση των υπερεσόδων προηγούμενων χρήσεων. Το στοιχείο αυτό, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, «θολώνει» την πραγματική εικόνα, καθώς σε κανονικοποιημένη βάση τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 8,5%, αντανακλώντας την ουσιαστική δυναμική της εταιρείας.
Η εικόνα στο δ’ τρίμηνο ήταν πιο αδύναμη, με EBITDA -30% και καθαρά κέρδη -47%, κυρίως λόγω έκτακτης επιβάρυνσης περίπου 16 εκατ. ευρώ από δικαστική υπόθεση με το Δημόσιο. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μη επαναλαμβανόμενο γεγονός, χωρίς ουσιαστική επίπτωση στη μακροπρόθεσμη πορεία της εταιρείας.
Κοινός τόπος σε όλες τις εκθέσεις είναι η υψηλή μερισματική απόδοση. Η διοίκηση προτείνει μέρισμα 0,66 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε απόδοση περίπου 6,2% και ουσιαστικά πλήρη διανομή των κερδών. Παράλληλα, το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος έως 100 εκατ. ευρώ λειτουργεί ως εργαλείο χρηματοδότησης της επόμενης φάσης ανάπτυξης.
Για το 2026, η καθοδήγηση της διοίκησης προβλέπει καθαρά κέρδη περίπου 200 εκατ. ευρώ και χαμηλή μονοψήφια αύξηση επιβατικής κίνησης. Ωστόσο, η έναρξη του μεγάλου επενδυτικού κύκλου αναμένεται να πιέσει προσωρινά τα περιθώρια, με το περιθώριο EBITDA να υποχωρεί περίπου 100 μονάδες βάσης κάτω από το επίπεδο του 60%. Το πρόγραμμα επεκτάσεων ύψους 1,3 δισ. ευρώ στοχεύει στην αύξηση της δυναμικότητας στα 40 εκατ. επιβάτες έως το 2032, διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.
Διαβάστε επίσης
Δήμας: Συγκροτημένο σχέδιο 365 σημείων με την ΕΕ για την αναβάθμιση των τεχνικών υποδομών του ΔΑΑ
Αεροδρόμιο Αθηνών: Ισχυρά μερίσματα, αλλά ταβάνι στην αποτίμηση – Ουδέτερη στάση από τους οίκους
Πόσο θα επηρεάσει τον ΔΑΑ η απώλεια των πλούσιων επιβατών του Κόλπου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γιατί η NASA δαπανά 100 δισ. δολάρια για την επιστροφή στη Σελήνη; Εξαρτάται ποιον ρωτάς
- Το Ισραήλ θα επιτρέψει την πρόσβαση στον Πανάγιο Τάφο μετά τον αποκλεισμό καθολικών ηγετών
- Αντόνιο Κόστα: Αλληλεγγύη της ΕΕ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Ισραήλ: Εντολή Νετανιάχου για επέκταση της «ζώνης ασφαλείας» στον νότιο Λίβανο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.