• ΥΓΕΙΑ

    Moderna: 100% αποτελεσματικό το εμβόλιο σε εφήβους 12-17 ετών

    • NewsRoom
    ΕΜΑ: Εγκρίθηκε η αναμνηστική δόση με Moderna

    Το εμβόλιο της Moderna (EPA/ABED AL HASHLAMOUN)


    Η Moderna ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το εμβόλιό της κατά της Covid-19 ήταν 100% αποτελεσματικό σε εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών.

    Η φαρμακευτική δήλωσε ότι σχεδιάζει να ζητήσει από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να επεκτείνει την επείγουσα χρήση του εμβολίου της σε εφήβους στις αρχές του Ιουνίου.

    Εφόσον εγκριθεί, θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των εμβολίων που θα είναι διαθέσιμα για μαθητές γυμνασίου και λυκείου ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Σημειώνεται πως η Pfizer έλαβε άδεια χρήσης του εμβολίου της για τους έφηβους από 12 έως 15 ετών νωρίτερα τον Μάιο.

    «Μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι το mRNA-1273 ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη του COVID-19 σε εφήβους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Stephane Bancel σε δελτίο τύπου. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στη δέσμευσή μας να συμβάλουμε στον τερματισμό της πανδημίας».

    Στη β’ φάση της δοκιμαστικής μελέτης που υλοποίησε η Moderna συμμετείχαν 3.700 έφηβοι. Μεταξύ των συμμετεχόντων που έκαναν και τις δύο δόσεις του εμβολίου δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα κορονοϊού, ενώ στην ομάδα που έλαβε το εικονικό σκεύασμα υπήρξαν 4 κρούσματα.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί ανησυχητικά φαινόμενα ως προς την ασφάλεια του εμβολίου, ενώ οι παρενέργειες στους εφήβους συνάδουν με αυτές που παρατηρήθηκαν κατά τις δοκιμές σε ενήλικες. Οι πιο συχνές παρενέργειες μετά τη δεύτερη δόση ήταν πονοκέφαλος, κόπωση, μυϊκός πόνος και ρίγη.

    Τα νέα δεδομένα έρχονται μέσα σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες μετά την αποκάλυψη από την εταιρεία ότι τα πρώτα στοιχεία έδειξαν ότι το εμβόλιο προστάτευε κατά 96% τους εφήβους 12 έως 17 ετών από την covid-19.

    Σήμερα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως το εμβόλιο είναι κατά 93% αποτελεσματικό μετά από τη λήψη της πρώτης δόσης.

    Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αναμένεται να ικανοποιήσουν το αίτημα της Moderna για χρήση του σκευάσματός της σε εφήβους. Η διαδικασία έγκρισης αναμένεται να διαρκέσει περίπου έναν μήνα. Εφόσον η Moderna υποβάλει το αίτημά της στις αρχές Ιουνίου, κάποιες καλοκαιρινές δραστηριότητες αλλά πολύ περισσότερο τα μαθήματα από το φθινόπωρο θα είναι πιο «ελεύθερα» για τους εφήβους.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει πάνω από 1 δισεκατ. εμβόλια μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου

    Έσπασε το φράγμα των 5 εκατ. εμβολιασμών – Μητσοτάκης: Συνεχίζουμε με γρήγορους ρυθμούς

    Θεοδωρίδου: Εμβολιασμός με μια δόση μετά από 6 ως 12 μήνες για όσους έχουν νοσήσει



    ΣΧΟΛΙΑ