• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: FED και Big Tech βύθισαν τον Nasdaq στο -2,23% – Ανοδικά ολοκληρώθηκε ο Ιανουάριος

    χρηματιστής της wall street


    Με βουτιά υποδέχθηκε η Wall Street τις ανακοινώσεις της FED, η οποία έδειξε πως δεν βιάζεται να μειώσει τα βασικά της επιτόκια.

    Στην πτώση, πάντως, της Τετάρτης, της τελευταίας συνεδρίασης του Ιανουαρίου, αρνητικό ρόλο έπαιξαν και μια σειρά από απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα από σημαντικές μετοχές της τεχνολογίας, όπως η Alphabet και η AMD.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 38.150,30 μονάδες με βουτιά 317 μονάδων ή  -0,82%. Ο S&P 500 ολοκλήρωσε την Τετάρτη στις 4.845,65 μονάδες με απώλειες -1,61% ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 15.164,01 μονάδες με βουτιά 345,89 μονάδων ή -2,23%.

    Πάρα την ισχυρή πτώση της Τετάρτης, ο πρώτος μήνας του 2024 ήταν ιδιαίτερα θετικός για τη Wall Street, με τον Dow Jones να σημειώνει συνολική άνοδο περίπου 1,2%, τον S&P 500 να κινείται στο +1,5% και τον Nasdaq στον +1%.

    Απογοήτευση στη Wall Street από FED και Τζερόμ Πάουελ

    H FED, όπως αναμενόταν, διατήρησε σταθερά τα βασικά της επιτόκια στο εύρος του 5,25 με 5,5%, δηλώνοντας όμως πως δεν βλέπει τον λόγο για μια μείωση τους το επόμενο διάστημα, πριν να είναι σίγουρη πως η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προς το 2% θα διατηρηθεί.

    Στο ίδιο κλίμα, επιφυλακτικός ως προς τις μειώσεις των επιτοκίων εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ στην ομιλία του, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της FOMC.

    «Δεν βρισκόμαστε πραγματικά σε αυτό το στάδιο, δεν υπήρξε καμία πρόταση για μείωση των επιτοκίων», ξεκαθάρισε ο Πάουελ, απογοητεύοντας τους traders που στοιχημάτιζαν τους προηγούμενους μήνες σε μία πρώτη κίνηση ήδη από τον Μάρτιο.

    «Δεν νομίζω ότι είναι πιθανό η επιτροπή να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο εμπιστοσύνης μέχρι τη συνεδρίαση του Μαρτίου, ώστε να προσδιορίσει ότι ο Μάρτιος είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτό», ανέφερε για τις προσδοκίες των traders για πρόωρες μειώσεις.

    «Θα αντιδράσουμε ανάλογα με τα δεδομένα», ανέφερε.

    Η αγορά όλο το προηγούμενο διάστημα είχε κινηθεί προς τα πάνω, με τις ελπίδες πως η FED θα μπορούσε να ξεκινήσει τις πολυαναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων πολύ νωρίτερα μέσα στη χρονιά, με αρκετούς να θεωρούν πιθανό μια πρώτη σχετική κίνηση ακόμα και τον Μάρτιο.  Κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιωνόταν από τις δηλώσεις των στελεχών της FED.

    Απογοήτευση και από τα εταιρικά αποτελέσματα

    Πέρα από τη FED, πάντως, απογοήτευση προκάλεσαν και οι ανακοινώσεις κάποιων μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, για τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2023 και τις προοπτικές του 2024.

    H Alphabet είδε τη μετοχή της να βυθίζεται κατά 7,35%, αφού παρά την επίτευξη καλύτερων των αναμενόμενων κερδών, απογοήτευσε με τα έσοδα από διαφημίσεις που ανακοίνωσε.

    Την ίδια ώρα, η AMD είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 2,54%. Η εταιρεία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα έσοδα στο τέταρτο τρίμηνο, χάρη στην ανάπτυξη των κέντρων δεδομένων της, αλλά απογοήτευσε την αγορά, παρασύροντας και άλλες μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών σε αρνητικό έδαφος, με την ασθενέστερη από την αναμενόμενη προοπτική που έδωσε για τα τσιπ και τους επεξεργαστές υπολογιστών της.

    Επηρεασμένη και από την AMD, βουτιά 2,69% σημείωσε και η Microsoft, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών με τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, χάρη στη σημαντική βοήθεια από τον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης, κάτι που όμως φαίνεται πως είχε προεξοφληθεί από την αγορά στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

    Εκτός των Big Tech, απώλειες 1,12% σημείωσε η μετοχή της Starbucks, καθώς η εταιρεία δεν έπιασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

    Προσπάθησε να στηρίξει τον Dow Jones η Boeing

    Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε στην αγορά ήταν πως από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 4 βρέθηκαν σε θετικό έδαφος.

    Τη σημαντικότερη άνοδο σημείωσε η Boeing, η οποία έκλεισε στο +5,29%. Η εταιρεία ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών με τα κέρδη και τα έσοδα για το δ’ τρίμηνο του 2023, αν και απέφυγε να παράσχει guidance για το 2024.

    Πέρα από τη Boeing, άνοδο 1,61% σημείωσε η UnitedHealth ενώ στο +0,37% έκλεισε η Intel και στο +0,08% η Johnson & Johnson.

    Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες από τις μετοχές του Dow Jones σημείωσαν οι Cisco (-3,94%), Microsoft (-2,69%), Nike (-2,54%),  Salesforce (-2,31%) και IBM (-2,24%), ενώ στο -1,94% έκλεισε η Apple. Η τελευταία αναμένεται να τραβήξει πάνω της την προσοχή της αγοράς στις δύο επόμενες συνεδριάσεις καθώς ανακοινώνει την Πέμπτη τα αποτελέσματα για το προηγούμενο τρίμηνό της.

    Εκτός του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο της ημέρας από τις μετοχές του S&P 500 σημείωσε η Paramount Global  6,65%, μετά την είδηση για το ενδιαφέρον του μεγιστάνα των media Μπάρον Άλεν, o οποίος υπέβαλε προσφορά 14 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της.

    Από τις μεγάλες χαμένες της ημέρας ήταν η μετοχή της Tesla (-2,24%), μετά και την είδηση για την ακύρωση του bonus των 55 δισ. δολαρίων σε μετοχές από δικαστήριο στο Ντέλαγουερ.

    Διαβάστε επίσης

    Fed: Αμετάβλητα ξανά τα επιτόκια – Δεν αναμένει μείωσή τους προς το παρόν

    Πάουελ: Δεν βλέπουμε άμεσα μειώσεις επιτοκίων

    Πετρέλαιο: Επέστρεψε η ανησυχία για την Κίνα – Θετικός ο πρώτος μήνας του 2024



    ΣΧΟΛΙΑ