• Business

    Alphabet: Αύξηση 52% στα καθαρά κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο – Απογοήτευση για τα έσοδα από διαφημίσεις

    • NewsRoom
    Σουντάρ Πιτσάι, διευθύνων σύμβουλος της Alphabet (Google)

    Σουντάρ Πιτσάι, διευθύνων σύμβουλος της Alphabet (Google)


    Πτωτικά κινούνται οι μετοχές της Alphabet μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μητρικής της Google για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, μετά το τέλος της συνεδρίασης στη Wall Street την Τρίτη, καθώς η εταιρεία έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα έσοδα από διαφημίσεις.

    Ειδικότερα, η Alphabet ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 1,64 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 1,59 δολάρια ανά μετοχή που ανέμενε η LSEG, καθώς και έσοδα 86,31 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 85,33 δισ. δολάρια (από LSEG).

    Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 52% το τέταρτο τρίμηνο στα 20,7 δισεκατομμύρια δολάρια, από 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

    Τα έσοδα από το Google Cloud διαμορφώθηκαν στα  9,19 δισ. δολάρια έναντι των αναμενόμενων 8,94 δισ. δολαρίων από το StreetAccount, ενώ από τις διαφημίσεις του YouTube έφτασαν τα 9,2 δισ. δολάρια έναντι αναμενόμενων 9,21 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το StreetAccount.

    Τα έσοδα από το Traffic acquisition έφτασαν τα 13,9 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 14,1 δισ. δολάρια,  σύμφωνα με το StreetAccount.

    Η αύξηση των εσόδων της Alphabet ήταν η ταχύτερη από τις αρχές του 2022, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 13% από 76,05 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο, τα έσοδα από διαφημίσεις ύψους 65,52 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίες ήταν  στα 65,94 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το StreetAccount.

    Το YouTube, το οποίο συμβάλλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες.

    Αντίθετα, το Google Cloud, το οποίο ανταγωνίζεται την AWS και το Azure της Microsoft, συνέχισε να αποδίδει σημαντικά, με την επέκτασή του να φτάνει το 26% το τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

    Ο διευθύνων σύμβουλος Sundar Pichai συνεχίζει να εστιάζει στις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη και στην ενσωμάτωση νέων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούνται, σε περισσότερα από τα βασικά προϊόντα της Google. Ο Pichai ανέφερε ότι η εταιρεία πρέπει να κάνει περικοπές σε άλλους τομείς, πράγμα που σημαίνει περισσότερες απολύσεις πέρα ​​από τις 12.000 περικοπές πέρυσι.

    «Είμαστε ικανοποιημένοι με τη συνεχιζόμενη ισχύ του google search και την αυξανόμενη συνεισφορά από το YouTube και το Cloud», δήλωσε ο Pichai. «Καθένα από αυτά επωφελείται ήδη από τις επενδύσεις και την καινοτομία μας στην τεχνητή νοημοσύνη».

    Η Alphabet είπε ότι, λόγω των μειώσεων του εργατικού δυναμικού πέρυσι, η εταιρεία κατέγραψε σχετικές χρεώσεις ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023. Επιπλέον, η Google αποχώρησε από ορισμένα από τα γραφεία της, με αποτέλεσμα χρεώσεις 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο και 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το έτος.

    Διαβάστε επίσης

    Microsoft: Άλμα 18% στα έσοδα – Νέοι πελάτες από τις υπηρεσίες ΑΙ

    Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 1% για το WTI μετά τις θετικές προβλέψεις του ΔΝΤ



    ΣΧΟΛΙΑ