• Business

    Byron Allen: Προσφορά εξαγοράς της Paramount από τον μεγιστάνα των media για $14,3 δισ.

    • Bloomberg
    Byron Allen

    Byron Allen (Πηγή: Kyle Grillot/Bloomberg)


    Μία προσφορά μαμούθ απέστειλε ο Αμερικανός μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Byron Allen, για την εξαγορά της Paramount Global, έναντι τιμήματος 14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν μία εβδομάδα αφότου ο διευθύνων σύμβουλος Bob Bakish, ανακοίνωσε απολύσεις στην εταιρεία, επικαλούμενος την ανάγκη να περιοριστούν τα έξοδα.

    Ειδικότερα, ο Allen πρόσφερε 28,58 δολάρια για τις μετοχές με δικαίωμα ψήφου της Paramount, 50% premium σε πρόσφατες συναλλαγές και 21,53 δολάρια για τις μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου.

    Συμπεριλαμβανομένου του υπάρχοντος χρέους, η συνολική αξία αυξάνεται σε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Οι μετοχές της Paramount χωρίς δικαίωμα ψήφου, σημείωσαν άνοδο 22% στις προκαταρκτικές συναλλαγές την Τετάρτη στα 16,70 δολάρια.

    Εάν τα κέρδη διατηρηθούν, θα καταγραφεί η μεγαλύτερη ενδοημερήσια αύξηση από τον Μάρτιο του 2020.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία του δισεκατομμυριούχου, Allen Media Group, επιβεβαίωσε στο Bloomberg News ότι έκανε μια προσφορά, ενώ εκπρόσωποι της Paramount αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

    «Αυτή η προσφορά των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία περιλαμβάνει χρέος και ίδια κεφάλαια, είναι η καλύτερη λύση για όλους τους μετόχους της Paramount Global και η προσφορά θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να συνεχιστεί», ανέφερε η εταιρεία του Allen.

    Επισημαίνεται ότι η εταιρεία έχει μακροπρόθεσμο δανεισμό ύψους 15,6 δισ. δολαρίων, ενώ οι επενδυτές έχουν κάνει διάφορες εικασίες για το πώς η εταιρεία θα μπορέσει να χαράξει πορεία μέσα στο 2024.

    Σύμφωνα με το bloomberg, αυτή συμφωνία της Paramount – ένα από τα “κοσμήματα του στέμματος” σε μια παγκόσμια αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης που ελέγχεται από την οικογένεια Redstone – δεν θα ήταν εύκολο να ολοκληρωθεί.

    Η εταιρεία κατέγραψε λειτουργικά έσοδα πριν από τις αποσβέσεις 1,87 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους, μείωση 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Οι πωλήσεις, στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια, παρέμειναν σταθερές.

    Τα “γενναία” σχέδια του Allen

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Allen θα δανειζόταν σε μια εποχή πολύ υψηλότερων επιτοκίων, “χρησιμοποιώντας” ορισμένες από τις προηγούμενες εξαγορές του. Επίσης, στο πρόγραμμα έχει τράπεζες και άλλους επενδυτές, οι οποίοι βρίσκονται στην λίστα προσέγγισης.

    Το σχέδιό του, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν, είναι να πουλήσει το κινηματογραφικό στούντιο της Paramount, τα ακίνητα και κάποια πνευματική ιδιοκτησία.

    Ωστόσο, θα διατηρήσει τα τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας steraming Paramount+, και θα τα “τρέξει” πιο οικονομικά.

    Η φήμη περί εξαγοράς της Paramount, της μητρικής εταιρείας του CBS, του Nickelodeon και άλλων καναλιών, κυκλοφορεί εδώ και μήνες, από τότε που ο ανεξάρτητος παραγωγός Ντέιβιντ Έλισον, ξεκίνησε να συζητά για εξαγορά των μετοχών της οικογένειας Redstone.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Allen έχει ξοδέψει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια τα τελευταία χρόνια για να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία όπως το Weather Channel και μια σειρά από τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς από τη Χονολουλού έως την Τούσον.

    Εάν γίνει δεκτή η προσφορά του για την Paramount, θα συγχωνεύσει τα υπάρχοντα τηλεοπτικά του στοιχεία στη νέα εταιρεία.

    10 δισ. δολάρια για το ABC

    Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, έχει περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία που αφορούν τα μέσα ενημέρωσης, καθώς έχει ήδη κερδίσει ρυθμιστικές εγκρίσεις για να έχει στην ιδιοκτησία του σταθμούς.

    Σε αυτό το πλαίσιο, πέρσι, υπέβαλε προσφορά για τα κανάλια BET και VHF της Paramount, επαναλαμβάνοντας μία προσφορά για 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Επιπλέον, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έστειλε γραπτή προσφορά στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Walt Disney, Bob Iger, προσφέροντάς 10 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και προσωρινά, για το δίκτυο ABC της Disney, καθώς και για τα cable κανάλια FX και National Geographic.

    Ο Iger, ο οποίος είχε προηγουμένως αναφέρει ότι δεν είναι αρνητικός στην πώληση, στη συνέχεια δήλωσε ότι δεν ήθελε να πουλήσει.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, ο Allen, έχει προσπαθήσει ανεπιτυχώς να αγοράσει διάφορες ιδιοκτησίες, από τον τηλεοπτικό σταθμό Tegna, έως την ποδοσφαιρική ομάδα Denver Broncos.

    Διαβάστε επίσης: 

    Shein και Zara συμπιέζουν την H&M οδηγώντας σε παραίτηση τη CEO

    Έλον Μασκ: Δικαστής ακύρωσε αμοιβή μαμούθ $56 δισ. με την Tesla

    Vodafone: Απορρίπτει ξανά προσφορά της Iliad για συγχώνευση στην Ιταλία



    ΣΧΟΛΙΑ