• Οικονομία

    Fed: Αμετάβλητα ξανά τα επιτόκια – Δεν αναμένει μείωσή τους προς το παρόν

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED


    Αμετάβλητα διατήρησε για έναν ακόμα μήνα στη σειρά, τα βασικά της επιτόκια η Fed, κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής της επιτροπής που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ή πρώτη για το 2024.

    Ειδικότερα, η Κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκιά της μεταξύ 5,25 – 5,50%. Οι επενδυτές ανέμεναν σε ένα ποσοστό 98% πως η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στα όσα θα δηλώσει σε λίγη ώρα ο επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ. Οι επενδυτές θα ήθελαν να υπάρξουν πιο σαφείς ενδείξεις για τις επερχόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας και το πότε θα ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων της.

    Πάντως, η ανακοίνωση της Επιτροπής FOMC αναφέρει πως «δεν αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να μειωθεί το εύρος στόχου έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2%».

    Η φράση αυτή έφερε απογοήτευση στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

    Η ανακοίνωση της επιτροπής FOMC της FED:

    «Πρόσφατοι δείκτες δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Τα κέρδη θέσεων εργασίας έχουν μετριαστεί από τις αρχές του περασμένου έτους, αλλά παραμένουν ισχυρά και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το περασμένο έτος, αλλά παραμένει υψηλός.

    Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2% μακροπρόθεσμα. Η επιτροπή κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό κινούνται σε καλύτερη ισορροπία. Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού.

    Προς υποστήριξη των στόχων της, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5-1/4 έως 5-1/2 τοις εκατό. Κατά την εξέταση τυχόν προσαρμογών στο εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων, η Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων.

    Η Επιτροπή δεν αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να μειωθεί το εύρος στόχου έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2%. Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και χρέη των υπηρεσιών της και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, όπως περιγράφεται στα προηγούμενα ανακοινωθέντα σχέδιά της.

    Η Επιτροπή δεσμεύεται σθεναρά να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%.

    Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές. Η Επιτροπή θα ήταν έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής.

    Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αναγνώσεων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις».

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600 – Βουτιά 12% η H&M μετά την παραίτηση της Χέλμερσον

    Wall Street Journal: Τι αναφέρει για την Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη και τα τέσσερα πλοία αξίας 300 εκατ. δολαρίων που ναυπηγούνται

    Eurobank: Οι δείκτες που εγείρουν αισιοδοξία για την ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο 2023



    ΣΧΟΛΙΑ