• Business

    Έλον Μασκ: Δικαστής ακύρωσε αμοιβή μαμούθ $56 δισ. με την Tesla

    • Bloomberg
    Έλον Μασκ, CEO Tesla

    Έλον Μασκ, CEO Tesla


    “Καμπανάκι” για τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μάσκ, ήχησε η δικαστής Kathaleen McCormick στην πολιτεία του Ντέλαγουερ, ακυρώνοντας σήμερα Τρίτη μια συμφωνία  για ένα πακέτο αμοιβής ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla, χαρακτηρίζοντάς την, εκτός άλλων, “υπερβολική “.

    Την υπόθεση άνοιξε ένας από τους μετόχους της Tesla πριν από 5 χρόνια. Ο Ρίτσαρντ Τορνέτα είχε υποστηρίξει ότι η αμοιβή του Μασκ είναι «πέρα από τα όρια κάθε λογικής».

    Κατηγόρησε ακόμη τον δισεκατομμυριούχο ότι είχε αθέμιτη επιρροή στην απόφαση.

    Σήμερα, η πρόεδρος του δικαστηρίου, ξεκίνησε να μιλά με μια ερώτηση: «Ήταν υπερ-αμειβόμενος ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο;»

    Μετά από περίπου ένα χρόνο μελέτης και 200 ​​σελίδες νομικής συλλογιστικής, η απάντησή της ήταν ξεκάθαρη: “Ναι. Ναι ήταν”.

    Η δικαστής αποφάσισε ότι η έγκριση της συμφωνίας αμοιβής από το διοικητικό συμβούλιο της Tesla ήταν “βαθιά προβληματική”, επικαλούμενη τους «εκτεταμένους δεσμούς» του Μασκ με μέλη του διοικητικού συμβουλίου που διαπραγματεύτηκαν την πιο πρόσφατη συμφωνία αμοιβής του, την οποία ενέκριναν οι μέτοχοι το 2018.

    Είπε ότι ο Μασκ έλεγχε το διοικητικό συμβούλιο μέσω της προσωπικότητάς του και της επιρροής του, ακόμη και με μόλις 22% μετοχών στην Tesla, ενώ το διοικητικό συμβούλιο δεν μπορούσε να αποδείξει ότι η χορήγηση μετοχών είχε γίνει σε δίκαιη τιμή και μέσω μιας δίκαιης διαδικασίας.

    Χαρακτήρισε δε την αμοιβή “ιστορικά άνευ προηγουμένου”, «απίστευτη» και “250 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των συναδέλφων του CEO”.

    Εάν η απόφαση παραμείνει ως έχει ακόμη και μετά από πιθανή έφεση, το διοικητικό συμβούλιο της Tesla θα πρέπει να καταλήξει σε νέο πακέτο αποζημίωσης για τον Μασκ.

    Χάνεται η πρωτιά!

    Ωστόσο, η απόφαση αυτή ενδέχεται να ρίξει τον Μασκ στον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, αφού πέρασε τα τελευταία δύο χρόνια ως Νο.1, αν και σύμφωνα με το Forbes, την περασμένη Παρασκευή, η καθαρή αξία του ο Γάλλου μεγιστάνα που διευθύνει τον κορυφαίο όμιλο ειδών πολυτελείας, LVMH, Μπερνάρ Αρνό εκτινάχθηκε στα 207,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τα 204,5 δισεκατομμύρια δολάρια του Μασκ.

    Η απόφαση της δικαστή έρχεται επίσης λίγες μέρες αφότου ο Μασκ ανέφερε στους αναλυτές ότι θέλει να επεκτείνει το μερίδιό του στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων, προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας και να επεκταθεί περαιτέρω στην τεχνητή νοημοσύνη.

    Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», o Μασκ έγραψε: “Ποτέ μην εντάξετε την εταιρεία σας στην πολιτεία του Ντέλαγουερ”.

    Λίγο αργότερα έγραψε: “Σας συνιστώ τη Νεβάδα ή το Τέξας, αν προτιμάτε οι μέτοχοι να αποφασίζουν τα θέματα”.

    Σημειώνεται ότι η τιμή της μετοχής της Tesla έχανε πάνω από 3% στις συναλλαγές της Wall Street την Τρίτη περίπου στις 11:40 ώρα Ελλάδος.

    Διαβάστε επίσης: 

    Tesla: Ρίχνει 10 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη του Model 2, νέα προϊόντα ΑΙ και άλλες επενδύσεις μέσα το 2024

    Tesla: Έχασε 200 δισ. δολάρια σε αξία τον Ιανουάριο – Δεν βλέπουν προς το παρόν τέλος στη πτώση οι επενδυτές

    JPMorgan: Βλέπει συνέχεια στην πτώση της Tesla – Μειώνει την τιμή στόχο στα 130 δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ