• Οικονομία

    Πάουελ: Δεν βλέπουμε άμεσα μειώσεις επιτοκίων

    • NewsRoom
    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Επιφυλακτικός για τις μειώσεις των επιτοκίων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ στην ομιλία του, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της FOMC.

    «Δεν βρισκόμαστε πραγματικά σε αυτό το στάδιο, δεν υπήρξε καμία πρόταση για μείωση των επιτοκίων», ξεκαθάρισε ο Πάουελ, απογοητεύοντας τους traders που στοιχημάτιζαν τους προηγούμενους μήνες σε μία πρώτη κίνηση ήδη από τον Μάρτιο.

    «Δεν νομίζω ότι είναι πιθανό η επιτροπή να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο εμπιστοσύνης μέχρι τη συνεδρίαση του Μαρτίου, ώστε να προσδιορίσει ότι ο Μάρτιος είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτό», ανέφερε για τις προσδοκίες των traders για πρόωρες μειώσεις.

    «Θα αντιδράσουμε ανάλογα με τα δεδομένα», ανέφερε.

    Με επίκεντρο την οικονομία

    Με το βλέμμα των αγορών στραμμένο στην ομιλία του, ο Πάουελ ανέφερε ότι η αμερικανική οικονομία έχει σημειώσει κάποια καλή πρόοδο, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί από τα υψηλά του επίπεδα χωρίς σημάδια αύξησης της ανεργίας. Ξεκαθάρισε όμως ότι «υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει».

    Σχετικά με το ύψος των επιτοκίων, σχολίασε ότι «πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει στην κορύφωση» και πώς «κάποια στιγμή μέσα στο έτος θα ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων».

    «Αν η οικονομία εξελιχθεί σε γενικές γραμμές όπως αναμένεται, θα είναι πιθανότατα σκόπιμο να αρχίσουμε να περιορίζουμε την πολιτική χαλάρωσης κάποια στιγμή φέτος», ανέφερε.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Πάουελ επέμεινε ότι η Fed χρειάζεται περισσότερα στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή τροχιά υποχώρησης.

    Χαρακτήρισε αβέβαιες τις οικονομικές προοπτικές, ενώ υπογράμμισε ότι η Fed παραμένει προσεκτική σχετικά με τους κινδύνους του πληθωρισμού. «Είμαστε σε επιφυλακή», σημείωσε.

    Η πρώτη αντίδραση

    Συνεχίζοντας, ξεκαθάρισε ότι οι Αμερικανοί τραπεζίτες αναζητούν «καλά δεδομένα» και όχι «καλύτερα» δεδομένα. «Ως επιτροπή, πρέπει να δούμε περισσότερα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κατά κάποιον τρόπο αυτό που νομίζουμε ότι βλέπουμε και που μας λένε ότι βρισκόμαστε. Έχουμε την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε σε μια πορεία προς μια βιώσιμη πορεία και έναν πληθωρισμό 2%», συνέχισε.

    Ήδη από την ανακοίνωση της FOMC, κάποιοι αναλυτές είδαν την πρώτη κίνηση για μείωση επιτοκίων από την Fed το καλοκαίρι.

    Ο David Kelly, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της JPMorgan Asset Management, ανέφερε σχετικά: «Μου φαίνεται σαν να σκέφτονται Ιούνιο, Σεπτέμβριο, Δεκέμβριο – τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος -με την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται».

    H ομιλία του Πάουελ ακύρωσε οποιαδήποτε προσδοκία για μείωση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση τον Μάρτιο με τους traders να αλλάζουν τα στοιχήματά τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Ματαιώθηκε το γκραν πρι της Αργεντινής, λόγω της οικονομικής κρίσης

    Γερμανία: Έπεσε στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

    Τουρκία: Νέα μέτρα για τη στήριξη της λίρας μετά το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ