• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άνοιγμα στο «κόκκινο» λόγω πληθωρισμού – Δύο μειώσεις επιτοκίων από Fed βλέπουν οι traders

    • NewsRoom
    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των παγκόσμιων αγορών, καθώς για τρίτο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ έδειξε επιτάχυνση του πληθωρισμού, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Οι traders απέσυραν τα αισιόδοξα στοιχήματά τους για μεγάλες μειώσεις επιτοκίων, με τις εκτιμήσεις πλέον να κάνουν λόγο για δύο ή και μία μόνο μείωση μέσα στο 2024.

    Πλέον τοποθετούν το χρονοδιάγραμμα έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο, ενώ αυξάνονται τα στοιχήματα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν πάνω από 4% μέχρι στο 2025.

    Στην αρχή της χρονιάς, οι προβλέψεις της αγοράς έκαναν λόγο για έξι ή και εφτά μειώσεις.

    Πριν την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, τόσο οι traders όσο και οι αναλυτές ανέμεναν τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, μια πρόβλεψη, στην οποία είχαν καταλήξει και οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed τον περασμένο μήνα.

    Βουλιάζουν οι δείκτες

     Η Wall Street άνοιξε στο «κόκκινο», με τον S&P να χάνει 1,17%, τον Nasdaq  να καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,14% και τον Dow Jones 1,12%.

    Αντίστοιχα και οι ευρωαγορές έχασαν το θετικό σερί, με τον γερμανικό Dax να χάνει 0,4% και τον γαλλικό Cac σχεδόν 0,8%.

    Τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο, φαίνεται να θεωρούνται πλέον εκτός πραγματικότητας, καθώς ο πληθωρισμός μέσα στο 2024 καταγράφει μέχρι στιγμής μόνο αυξητική τάση, διαψεύδοντας τους αναλυτές που έβλεπαν ηπιότερη επιτάχυνση.

    Για τον Μάρτιο, ο γενικός δείκτης έφτασε το 3,5%, ενώ ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας το 3,8%. Είχαν προηγηθεί τα στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, τα οποία έδειξαν επίσης πληθωριστικές πιέσεις, παρά το γεγονός ότι η Fed διατηρεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε υψηλό 20ετίας τα επιτόκια.

    Οι τραπεζικές μετοχές είχαν απώλειες ακόμα και 2,9%, όπως η Goldan Sachs, ενώ η JP Morgan έχανε πάνω  από 1%.

    Μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, οι αναλυτές αναμένουν τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed για τη συνεδρίαση του προηγούμενου μήνα, προκειμένου να αποκτήσουν σαφέστερη εικόνα για την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Πλέον, σύμφωνα με το FedWatch Tool του CME, οι πιθανότητες να γίνει η πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο ανέρχονται μόλις στο 20,6%.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Στο 3,5% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Στο κόκκινο η Wall Street

    ΔΕΗ: Γιατί χαρακτηρίζουν «ισχυρά» τα αποτελέσματα του ομίλου οι αναλυτές

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας



    ΣΧΟΛΙΑ