• Οικονομία

    ΗΠΑ: Στο 3,5% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Στο κόκκινο η Wall Street

    • NewsRoom


    Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, όπως είχαν προβλέπει οι αναλυτές.

    Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση με τους επενδυτές να απογοητεύονται για τη τρίτη συνεχόμενη επιτάχυνση στον Δείκτη τιμών Καταναλωτή μέσα στο 2024. Ο S&P προσυνεδριακά βούλιαξε έως και 0,95%, ο Nasdaq έως 1,21% και ο Dow Jones έως 0,85%.

    Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν γύρω στο 4,45%.

    Ηπιότερη είναι η βουτιά στις ευρωαγορές, με τον γερμανικό Dax και τον γαλλικό Cac να διακόπτουν το ράλι της ημέρας και να καταγράφουν απώλειες 0,15% και 0,37% αντίστοιχα, μετά την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

    Απώλειες κατεγράφησαν και το ευρώ και τη λίρα, καθώς το δολάριο ενισχύεται λόγω των στοιχημάτων των traders ότι η Fed θα διατηρήσει για περισσότερο καιρό σε υψηλό επίπεδο τα επιτόκια.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 3,5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο από 3,2% τον Φεβρουάριο.

    Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κινήθηκε 0,4% υψηλότερα.

    Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση και 3,5% σε ετήσια.

    Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κατέγραψε άνοδο 3,8% σε ετήσια βάση. Η άνοδος είναι ίση με αυτήν που προέβλεπαν οι αναλυτές.

    Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,4%.

    Οι αγορές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην πρώτη αντίδραση της Fed, καθώς πρόκειται για τον τρίτο μήνα του 2024, που ο πληθωρισμός επιταχύνεται.

    Πολλοί αναλυτές είχαν αναφέρει νωρίτερα, ότι ένας τρίτος συνεχόμενος μήνας απογοητευτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει τη Fed να αναθεωρήσει τις προοπτικές της αλλά και την πολιτική μείωσης των επιτοκίων μέσα στο έτος.



    ΣΧΟΛΙΑ