• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άφησε στην άκρη τις ανησυχίες για την Κίνα και άνοιξε με κέρδη την εβδομάδα

    • NewsRoom
    Wall Street


    Σε ανοδικό έδαφος κατάφερε να κλείσει η Wall Street την Δευτέρα, παρά το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν τα απρόσμενα αρνητικά στοιχεία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας τον Ιούλιο.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.912,44 μονάδες με άνοδο ο,45%, ο  S&P 500 στις 4.297,14 μονάδες με κέρδη 0,40% ενώ ο  Nasdaq στις 13.128,05 μονάδες με άνοδο  0,62%.

    Το Πεκίνο ανακοίνωσε πως η βιομηχανική παραγωγή στην χώρα αυξήθηκε κατά 3,8% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, επιβραδύνοντας από το 3,9% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο. Η αύξηση είναι σημαντικά μικρότερη από το 4,6% που ανέμεναν οι αναλυτές.

    Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις στην χώρα σημείωσαν αύξηση μόλις κατά 2,7% τον Ιούλιο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν μια ανάπτυξη της τάξης του 5%. Μάλιστα τον Ιούνιο είχε καταγραφεί άνοδος 3,1%.

    Τέλος, οι επενδύσεις σε ακίνητα υποχώρησαν κατά 12,3% τον Ιούλιο ενώ η πτώση στις νέες πωλήσεις έφτασε το 28,9%.

    Τα αρνητικά νέα από το Πεκίνο επισφραγίστηκαν από την αιφνιδιαστική κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού. Ειδικότερα, προχώρησε σε μείωση του μονοετούς επιτοκίου μεσοπρόθεσμης δανειακής διευκόλυνσης (MLF) σε ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά 10 μονάδες βάσης (bps) στο 2,75% από το 2,85%. Μια κίνηση η οποία ήρθε να ενισχύσει την ανησυχία των αγορών γύρω από την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

    «Τα σύννεφα της ύφεσης μαζεύονται παγκοσμίως. Η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε το 2ο τρίμηνο. Οι ΗΠΑ σημείωσαν «τεχνική ύφεση». Η ροή φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη είναι περιορισμένη. Τους τελευταίους τρεις μήνες, αναθεωρήσαμε προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για την παγκόσμια ανάπτυξη σε 2,5% ετησίως το 2022, που είναι περίπου 50 μονάδες βάσης κάτω από τη συναίνεση και 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τον Μάιο. Πλησιάζουμε πιο κοντά στο σενάριο του bear market από τις προοπτικές μας για τα μέσα Μαΐου», έγραψε ο Seth Carpenter της Morgan Stanley σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες την Κυριακή.

    Την ίδια ώρα, πάντως, οι επενδυτές αναμένουν  με ενδιαφέρον τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου να δουν τις απόψεις της επιτροπής για την πορεία του πληθωρισμού και της αμερικανικής οικονομίας.

    Παράλληλα, οι επενδυτές προσβλέπουν μέσα στην εβδομάδα και στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου από μεγάλους λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των Home Depot, Walmart και Target.

    Μετοχές

    Η μετοχή της Visa σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των μετοχών του Dow Jones, κλείνοντας στο +2,44%, ενώ ακολούθησε η  Walt Disney με κέρδη 2,22%, εκμεταλλευόμενη και τα νέα για το νέο μερίδιο που απέκτησε το fund Third Point. H μετοχή της Procter & Gamble έκλεισε στο +1,30%.

    Στον αντίποδα, τις σημαντικότερες απώλειες μεταξύ των μετοχών του δείκτη σημείωσαν οι  Dow (-1,05%) και  Chevron (-1,91%), επηρεασμένες από την πτώση που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις από την Κίνα στις τιμές του πετρελαίου.

    Από τις μετοχές του S&P 500 τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η μετοχή της Illumina με άλμα 8,78%, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η Warner Bros. Discover, κλείνοντας στο -4,09%, μετά την είδηση πως  περικόπτει το 14% του προσωπικού της στο HBO Max, (70 θέσεις εργασίας), καθώς θέλει να μειώσει το κόστος μετά τη συγχώνευσή της τον Απρίλιο.

    Άνοδο 3,22% σημείωσε η μετοχή της Moderna, η οποία είδε τη Βρετανία να εγκρίνει το εμβόλιο της κατά της Covid-19, το οποίο είναι το πρώτο προσαρμοσμένο στην παραλλαγή Όμικρον, ενώ στο +3,04% έκλεισε η μετοχή της Tesla, προσφέροντας την απαραίτητη στήριξη για τον τεχνολογικό κλάδο.

    Τέλος από τις μετοχές meme, το Bed Bath & Beyond συνέχισε για μια ακόμα ημέρα να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των χρηστών του Reddit, κλείνοντας με νέα άνοδο +23,55%.



    ΣΧΟΛΙΑ