• Σχόλιο Αγοράς

    Η Κίνα έστειλε ξανά το αμερικανικό αργό κάτω από τα 90 δολάρια

    • NewsRoom
    τρεις γεωτρήσεις πετρελαίου στο ηλιοβασίλεμα


    Με βαριές απώλειες, αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας, έκλεισε η τιμή του πιο ενεργού συμβολαίου του αμερικανικού αργού, επηρεασμένη από το «σοκ» που προκάλεσε στις αγορές η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας τον Ιούλιο.

    Σε μια σειρά ανακοινώσεων που προκάλεσαν απογοήτευση και ανησυχία στις αγοράς, το Πεκίνο ανακοίνωσε πως τον Ιούλιο οι λιανικές πωλήσεις και οι βιομηχανική παραγωγή στην χώρα αναπτύχθηκαν με κατώτερες του αναμενόμενου ρυθμούς, χαμηλότερες μάλιστα και από αυτές του προηγούμενου μήνα.

    Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή στην χώρα αυξήθηκε κατά 3,8% τον Ιούλιο, επιβραδύνοντας από το 3,9% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 4,6%.

    Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση μόλις κατά 2,7% τον Ιούλιο, από 3,1% τον Ιούνιο,  την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν μια ανάπτυξη της τάξης του 5%.

    Οι επενδύσεις σε ακίνητα υποχώρησαν κατά 12,3% τον Ιούλιο ενώ η πτώση στις νέες πωλήσεις έφτασε το 28,9%.

    Τα αρνητικά νέα από το Πεκίνο επισφραγίστηκαν από την αιφνιδιαστική κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού, ενισχύοντας την ανησυχία των αγορών γύρω από την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

    Παράλληλα, η αγορά παραμένει ανήσυχη γύρω από τις συζητήσεις μεταξύ Ιράν και Δύσης για μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας της Μέσης Ανατολής. Μία συμφωνία ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση της ποσότητας ιρανικού αργού που διοχετεύεται στην παγκόσμια αγορά. Η απάντηση της Τεχεράνης στην τελική πρόταση της Δύσης αναμένεται τις επόμενες ώρες.

    Σε αυτό το κλίμα, το WTI Σεπτεμβρίου βρέθηκε να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά με πτώση άνω του 5%. Ωστόσο, βρίσκοντας στήριξη και στην θετική αντίδραση της Wall Street, το συμβόλαιο έκλεισε τελικά με απώλειες 2,9% στα 89,41 δολάρια το βαρέλι.

    Ακόμα και έτσι, πάντως, το συμβόλαιο επέστρεψε κάτω από τα 90 δολάρια για πρώτη φορά μετά από μια εβδομάδα. Πρόκειται για την χαμηλότερη τιμή από τις 5 Αυγούστου.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιράν: Σήμερα η απάντηση για την πρόταση της ΕΕ για το πυρηνικό του πρόγραμμα

    Γερμανία: Διαβεβαιώσεις Σολτς για συνέχιση της στήριξης στους πολίτες και μετά τις νέες αυξήσεις στο φυσικό αέριο



    ΣΧΟΛΙΑ