• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα μετά την Λαγκάρντ και τα νέα εταιρικά αποτελέσματα

    • NewsRoom
    Άνδρας περπατά στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

    Χρηματιστήριο του Λονδίνου


    Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν την Πέμπτη τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, σε μια ημέρα κατά την οποία το ενδιαφέρον μοιράστηκε μεταξύ των δηλώσεων της ΕΚΓ και των εταιρικών αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

    Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,30% για να κλείσει στις 478,53 μονάδες, με τις μετοχές τεχνολογίας να σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις ενώ αυτές της αυτοκινητοβιομηχανίας να υστερούν.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 7.529,73 μονάδες με άνοδο 0,03%, ο DAX στη Γερμανία έκλεισε στις 16.906,92 μονάδες με άνοδο 0,10% ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στις 7.464,20 μονάδες με κέρδη 0,11%.

    Αντίθετα, στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με απώλειες 0,6% στις 30.157,80 μονάδες ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ολοκλήρωσε την ημέρα στις 9.916,60 μονάδες με πτώση 0,58%.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε νωρίτερα σταθερά τα βασικά της επιτόκια, επαληθεύοντας τις εκτιμήσεις όλων των αναλυτών.  Από εκεί και πέρα, η Κριστίν Λαγκάρντ, επέμεινε πως η συζήτηση για τις μειώσεις επιτοκίων είναι πρόωρη, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν θα κινηθούμε ημερολογιακά».

    Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι πιθανό να έχει μείνει στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο του 2023, αλλά αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τις πιέσεις στις τιμές. Ανέφερε πάντως ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ανάκαμψη της ανάπτυξης στο μέλλον.

    Την ίδια ώρα, τα στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειχναν πως η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας για το τέταρτο τρίμηνο υποχώρησε στο 3,3% στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, από 4,9% ένα τρίμηνο πιο πριν. Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε 214.000, που ήταν πάνω από όλες τις εκτιμήσεις.

    Μεταξύ των μεμονωμένων εταιρειών, η Givaudan SA έκλεισε με άνοδο 8,32%, ενισχύοντας τον κλάδο των χημικών, ενώ η Nokia εκτοξεύθηκε στο +11,23% μετά από ένα καλύτερο από το αναμενόμενο τέταρτο τρίμηνο. Άνοδο 3,61% σημείωσε η Publicis Groupe καθώς τα έσοδά της ξεπέρασαν τις προσδοκίες και η εταιρεία δήλωσε ότι θα επενδύσει 300 εκατομμύρια ευρώ (327 εκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα τρία χρόνια στην τεχνητή νοημοσύνη.

    Το 73% των 12 εταιρειών του MSCI Europe Index που έχουν αναφέρει αποτελέσματα τριμήνου μέχρι την Τετάρτη δεν έχουν εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την περίοδο κερδών ενώ αξιολογούν τη νομισματική πολιτική καθώς και την υγεία της οικονομίας.

    Διαβάστε επίσης

    ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 2,4% το 2024 και ανεργία στο 10,5%

    Γ. Στουρνάρας: Μικρή επίπτωση στα τραπεζικά κέρδη από τη μείωση επιτοκίων

    Real Consulting: Νέα CEO η Διονυσία Καρατζά – Εκτελεστικό αντιπρόεδρος ο Αθανασάκος



    ΣΧΟΛΙΑ