• Οικονομία

    ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας παρά το ιστορικό χαμηλό στις απολύσεις

    • NewsRoom
    Julie Su, υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ

    Julie Su, υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ (Πηγή: dol.gov)


    Αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των Αμερικανών που υπέβαλαν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, οι απολύσεις παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, παρά τα αυξημένα επιτόκια και το μπαράζ περικοπών των θέσεων εργασίας στους τομείς των μέσων ενημέρωσης και της τεχνολογίας.

    Ειδικότερα, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν στις 214.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 20 Ιανουαρίου, σημειώνοντας αύξηση κατά 25.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείο Εργασίας.

    Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων μειώθηκε κατά 1.500 σε 202.250 νέες αιτήσεις.

    Σημειώνεται ότι η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων σε έρευνα της Wall Street Journal περίμενε σημαντικά μικρότερη αύξηση, στις 200.000 αιτήσεις από τις 189.000 της περασμένης εβδομάδας.

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο αριθμός των υφιστάμενων επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκε στα 1,833 εκατομμύρια από τα 1,806 εκατ. της περασμένης μέτρησης, ξεπερνώντας παράλληλα την εκτίμηση για 1,828 εκατ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στον κλάδο της τεχνολογίας υπολογίζεται ότι μέσα στον Ιανουάριο έχουν γίνει περίπου 11.000 απολύσεις.

    Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Alphabet, η οποία καταγράφει από την αρχή του έτους ράλι άνω του 7%, ανακοινώνουν περικοπές, ενώ ακολουθούν τράπεζες αλλά και αλυσίδες λιανικής.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του CNBC, η Μicrosoft θα απολύσει 1.900 υπαλλήλους από τη μονάδα ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

    Οι περικοπές αντιστοιχούν στο 9% των 22.000 εργαζομένων της μονάδας και έρχονται τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Activision Blizzard.

    Σύμφωνα με την WSJ, στις ΗΠΑ, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας μειώθηκαν στο τέλος του 2023 σε σύγκριση με την αρχή του έτους, ενώ οι εργαζόμενοι παραιτούνται με χαμηλότερο ρυθμό από ότι πριν από την έναρξη της πανδημίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπαράζ απολύσεων σε εταιρείες παρά το ράλι των μετοχών τους

    Λαγκάρντ: Πρόωρες οι συζητήσεις για μειώσεις στα επιτόκια

    Schroders: Γιατί οι Έλληνες επενδύουν σε private assets



    ΣΧΟΛΙΑ