• Οικονομία

    ΗΠΑ: Κάλπασε με ρυθμό 3,3% η ανάπτυξη και το δ’ τρίμηνο

    • NewsRoom
    Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

    Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ


    Αρκετά ανθεκτική αποδεικνύεται τελικά η αμερικανική οικονομία, καθώς, επιβραδύνθηκε πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023.

    Το υπουργείο Εμπορίου ανέφερε σήμερα Πέμπτη ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) των ΗΠΑ – που αποτυπώνει της οικονομική ευρωστία – αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,3% το τελευταίο τρίμηνο του έτους, από 4,9% το προηγούμενο τρίμηνο, και ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν κοντά στο 2%.

    Σύμφωνα με τον Guardian, οι ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες και οι κρατικές δαπάνες συνέβαλαν στην ανάπτυξη, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιχειρεί να μειώσει την οικονομική δραστηριότητα προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό.

    Από τον Μάρτιο του 2022, η Fed αύξησε τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών και τα κράτησε εκεί. Ο πληθωρισμός μειώθηκε από το υψηλό του 9% τον Ιούνιο του 2022 στο 3,4%.

    Οι αυξήσεις των επιτοκίων ανέβασαν το κόστος δανεισμού και πολλοί – συμπεριλαμβανομένης της Fed – περίμεναν ότι μια επακόλουθη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα οδηγούσε σε απολύσεις.

    Ωστόσο, μέχρι στιγμής η Fed φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά για αυτό που αποκάλεσε «ήπια προσγείωση», όπως ανέφερε και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στις αρχές του μήνα.

    ‘Αλλωστε, αυτό το σενάριο κυκλοφορεί από τον περασμένο Μάιο, όταν ο πρόεδρος της Fed St Louis, Τζέιμς Μπούλαρντ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε μια «ήπια προσγείωση», πραγματοποιώντας τον στόχο της FED για επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% χωρίς να υπάρξει ύφεση.

    Οι προσλήψεις παρέμειναν σε καλό επίπεδο, η ανεργία κυμαίνεται κοντά σε χαμηλό 50 ετών και ενώ η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, οι καταναλωτές συνέχισαν να ξοδεύουν.

    Η οικονομία των ΗΠΑ κάπως προσπέρασε τις επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων και οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν “χτυπήσει” υψηλά ρεκόρ.

    «Η Fed, μέχρι στιγμής, έχει καταφέρει να “στραγγαλίσει” τον πληθωρισμό χωρίς να “στραγγαλίσει” την οικονομία», δήλωσε ο Dan North, ανώτερος οικονομολόγος της Allianz Trade Americas.

    Όπως επεσήμανε ο North, οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, εξακολουθούν να αφομοιώνονται μέσω της οικονομίας, ενώ αναμένει το 2024 να είναι ένα έτος αργής ανάπτυξης.

    «Δεν χρησιμοποιούμε πλέον τη λέξη ύφεση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο μηνιαίος δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αυξήθηκε κατά 9,1 μονάδες στις 78,8, η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από το 2005.

    «Οι καταναλωτές υποστηρίχθηκαν από την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός έχει κάνει στροφή, ενώ ενισχύθηκαν οι προσδοκίες εισοδήματος», σύμφωνα με την Joanne Hsu, του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας παρά το ιστορικό χαμηλό στις απολύσεις

    Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας: Κλείνει τον κύκλο των αυξήσεων με τα επιτόκια στο 45%

    Schroders: Γιατί οι Έλληνες επενδύουν σε private assets



    ΣΧΟΛΙΑ