• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Τι συμβαίνει με τις μετοχές της Βιοχάλκο


    Με… όρεξη ξεκίνησαν οι μετοχές του ομίλου Βιοχάλκο, με τη Cenergy CENER 0,76% 8,00 στο +2,5% και από 1% τα κέρδη για τη μητρική (Βιοχάλκο) και την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

    O λόγος δεν είναι άλλος από την βελτίωση της κεφαλαιποποίησης της Βιοχάλκο ΒΙΟ 0,69% 5,84 που βρίσκεται περί το 1,1 δισ. ευρώ, όταν η συνολική κεφαλαιοποίηση των θυγατρικών (Cenergy και ΕΛΧΑ ΕΛΧΑ 1,04% 1,95) διαμορφώνεται περί το 1,4 δισ. ευρώ.

    Κατά τα άλλα, υποτονικό το κλίμα την Πέμπτη στις τράπεζες με οριακές κινήσεις και διάθεση να ξεχωρίσει η Alpha Bank. Ο αέρας που είχε ανοίξει στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, στο όνομα της επανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την S&P, έκλεισε. Το αποτέλεσμα ήταν να καταγραφούν απώλειες σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή πάνω από 11,5% για τις τράπεζες και συγκεκριμένα για την Πειραιώς.

    Η αγορά διατηρείται σε θετικό πεδίο με τη διόρθωση από τα υψηλά σε κλείσιμο των 1.133 μονάδων, να φτάνει έως 3,5%…

    Στα 2,17 ευρώ η Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 που φαίνεται ότι αναπνέει μετά το κλείσιμο του «αέρα» λόγω της προσδοκίας για αναβάθμιση από την S&P.

    Μικρές απώλειες 0,17% και 0,07% για την ΕΤΕ ΕΤΕ 3,31% 7,81 και την Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,02 με την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,59να περνάει στο «συν» με κέρδη 0,85%.

    Περί τα 8 ευρώ η ΔΕΗ, στα 22,16 ενισχύεται η ΜΟΗ, στο +0,85% ο ΟΠΑΠ και +0,15% ο ΟΤΕ.

    Οι συναλλαγές υποτονικές, στα 4 εκατ. ευρώ στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, η αγορά ακολουθεί, επιφυλακτικά είναι η αλήθεια, το διεθνές κύμα. Ανησυχία για κατάρρευση της First Republic στις ΗΠΑ και προσμονή για την ανάληψη πρωτοβουλιών διάσωσης από τη Fed, το αργότερο μέχρι το Σαββατοκύριακο.

    Στη συνέχεια ακολουθεί ένας ακόμα γύρος αύξησης των επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ κι ενώ συνεχίζονται οι ανακοινώσεις α’ 3μήνου των τραπεζών και των μεγάλων εταιρειών της τεχνολογίας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Τα ξένα μέσα ενημέρωσης στα πρωινά τους σχόλια δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς.

    Αύξηση επιτοκίων τελικά, σημαίνει και κατάρρευση τραπεζών, αφού δεν υπάρχει ο χρόνος να περιμένουν τα κρατικά ομόλογα στη λήξη τους, ξεμένοντας από ρευστό.

    Στην Ελλάδα οι εκλογές δεν απασχολούν προς το παρόν τους συναλλασσόμενους, αφενός διότι προεξοφλείται κυβέρνηση με άξονα τη Ν.Δ., αφετέρου οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν προκύψει δεν θα ρισκάρει δημοσιονομικά.

    Πάντως, η αγορά… γελάει όταν ακούει τα περί κρατικοποίησης της ΕΤΕ και της ΔΕΗ

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Αυξάνει τις τιμές-στόχους ενόψει των εκλογών – Ψήφος εμπιστοσύνης σε τράπεζες και χώρα



    ΣΧΟΛΙΑ