• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ψάχνει ανοδική διαφυγή με Eurobank, Πειραιώς και Coca Cola


    Το νέο με το οποίο ξημέρωσαν οι αγορές και το ακούνε θετικά λίγο πριν από τις γιορτές και το τέλος του χρόνου, είναι ότι η Moderna ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα είναι σε θέση να αναπτύξει ένα εμβόλιο κατά της μετάλλαξης Όμικρον.

    Τη στιγμή που οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης κλείνουν, με την Ολλανδία να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι αγορές ψάχνουν να κρατηθούν από κάπου.

    Όλοι οι ειδικοί συνηγορούν στο ότι η Όμικρον θα είναι η μετάλλαξη που θα επικρατήσει και θα εισάγει τον πλανήτη στην πέμπτη φάση της πανδημίας. Οι αγορές, είναι προφανές, ότι όπως οι κοινωνίες, θέλουν να καταστούν όσο γίνεται περισσότερο θωρακισμένες.

    Θωρακισμένες από αρνητικά νέα ή νέα τα μπορούν να ξεπεραστούν άμεσα. Κάτι τέτοιο παρατηρούν οι χρηματιστές ότι πάει να γίνει και σήμερα.

    Ενώ η Ολλανδία έχει κλείσει, παρατηρεί κανείς ότι το Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ ενισχύεται κατά 1,4% και από 0,8% Dax στην Φρανκφούρτη, CAC στο Παρίσι και FTSE στο Λονδίνο.

    Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η ελληνική πραγματικότητα θέλει προώθηση των εμβολιασμών για την τρίτη δόση σε ποσοστό άνω του 50% για όσους έχουν κάνει τις δύο πρώτες δόσεις και… καθυστερήσεις από την Ελληνική κυβέρνηση να βρει η Όμικρον μετά τις γιορτές όσο γίνεται περισσότερο θωρακισμένη την ελληνική οικονομία και τους πολίτες.

    Η αγορά στην Ελλάδα από το ξεκίνημα φαίνεται να αντιδρά θετικά, με πράξεις πάνω από τις 880 μονάδες.

    Μένει να φανεί αν οι εκθέσεις των Axia και Bank of America θα αρχίσουν να αποτυπώνονται και στο ταμπλό. Η αγορά βλέπει ότι η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση να προωθήσει την ανάκτηση μίας ακόμα επενδυτικής ανάταξης από τους ξένους οίκους της χώρας μας.

    Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μέχρι το τέλος Απριλίου, που, Fitch, S&P, Moody;s και DBRS προβαίνουν στις σχετικές ανακοινώσεις τους. Το ελληνικό 10ετές διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1,22%, νωρίτερα την Τρίτη.

    Στο 1,03 ευρώ αντιδρά υποτονική η Alpha Bank, στα 2,81 ευρώ ανακάμπτει η ΕΤΕ και στα 0,88 η Eurobank με κέρδη πάνω από 1%, ενώ κατά 1,5% ενισχύεται η Τράπεζα Πειραιώς. Από εκεί και πέρα, στα 12,13 ο ΟΠΑΠ και στα 16,10 ευρώ επιστρέφει ο ΟΤΕ. Πιέσεις στα όρια των 15 ευρώ ο Μυτιληναίος και στα 13,45 ευρώ η ΜΟΗ. Απώλειες και για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 13,18 ευρώ. Πάνω από 1% τα κέρδη και για την Coca Cola.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ