• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τουρκική λίρα: Διευρύνει τα κέρδη της – Διήμερο ράλι 40%

    • Bloomberg
    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η τουρκική λίρα συνεχίζει το ράλι της με έντονο ρυθμό, μετά την άνοδο 23% της Δευτέρας που πυροδότησε η ανακοίνωση έκτακτων μέτρων από την κυβέρνηση για την ενίσχυση του νομίσματος.

    Η λίρα εκτινάχθηκε έως και 20% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, επεκτείνοντας τα κέρδη της από την Παρασκευή σε περισσότερο από 40%. Η διακύμανση ήταν έντονη καθώς το νόμισμα κινήθηκε από το ιστορικό χαμηλό των 18,3633 λιρών ανά δολάριο νωρίς τη Δευτέρα στις 11,0990 το πρωί της Τρίτης. Το διήμερο ράλι είναι το μεγαλύτερο από το 1983, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Το νόμισμα εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα όταν η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι σχεδιάζει μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής ενός προγράμματος για την προστασία των αποταμιεύσεων από τις διακυμάνσεις της λίρας.

    Η τουρκική κυβέρνηση στοχεύει να αναπληρώσει τις απώλειες που υπέστησαν οι κάτοχοι καταθέσεων σε λίρες εάν η πτώση της λίρας έναντι των σκληρών νομισμάτων υπερβεί τα επιτόκια που υπόσχονται οι τράπεζες, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Άγκυρα.

    Lira strengthened more than 40% in 2 days

    Τι λένε οι αναλυτές

    «Μπορεί να σηματοδοτεί ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει για τη λίρα προς το παρόν, εάν το πρόγραμμα μπορέσει να αποκαταστήσει μέρος της εμπιστοσύνης των λιανικών καταθετών της λίρας», δήλωσε ο Todd Schubert, επικεφαλής ανάλυσης σταθερού εισοδήματος στην Bank of Singapore. «Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, έως ότου τα επιτόκια παρέχουν μια αξιόπιστη άγκυρα έναντι του πληθωρισμού, η λίρα θα τείνει να είναι ασταθής και να υπόκειται σε πτωτική πίεση».

    Νωρίτερα η τιμή της ενισχύονταν κατά 10%, στις 12,0685 τουρκικές λίρες ανά δολάριο.

    Οι ανακοινώσεις του Ερντογάν «θα μπορούσαν να βοηθήσουν το νόμισμα, αλλά νομίζω ότι εξαρτάται από την αξιοπιστία και το κατά πόσον οι καταθέτες πιστεύουν ότι αυτή είναι μια πολιτική που μπορεί πραγματικά να εφαρμοστεί», δήλωσε ο Brendan McKenna, υπεύθυνος στρατηγικής νομισμάτων στη Wells Fargo στη Νέα Υόρκη. «Αυτή τη στιγμή, τα τουρκικά ιδρύματα δεν έχουν πολλή αξιοπιστία, επομένως μπορεί να υπάρχουν προκλήσεις για να συμμετάσχουν οι καταθέτες λιρών».

    Διαβάστε ακόμη:

    Τουρκία: Ανάσα για την τουρκική λίρα μετά τις υποσχέσεις Ερντογάν



    ΣΧΟΛΙΑ