• ΑΓΟΡΕΣ

    Ένα σκαλοπάτι πριν την αναβάθμιση μέχρι τέλος Απριλίου η Ελλάδα – Το play των τραπεζών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αγορά ομολόγων: Υποχωρούν οι τιμές - στο 1,86% η απόδοση του ελληνικού 10ετους


    Επενδυτική βαθμίδα και τραπεζικό play είναι τα στοιχήματα της αγοράς για την επόμενη χρονιά.

    Παρά τις αποκλίσεις που εμφανίζουν οι εκθέσεις των ξένων οίκων, όπως χθες της Βank of America και της Axia, όπου στην μεν πρώτη η τιμή στόχος για την ΕΤΕ, για παράδειγμα, είναι τα 3,30 ευρώ και στην μεν δεύτερη τα 6 ευρώ (σχεδόν 70% διαφορά), όλοι οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά συνομολογούν ότι η τάση για τις τράπεζες θα είναι ανοδική.

    Ήδη, κατά την Axia, επανέρχεται η προοπτική της κερδοφορίας και όχι μόνο αυτό, αλλά και η συνεπαγόμενη διανομή μερίσματος κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια, όπου η Eurobank και η ΕΤΕ θα διανείμουν μερίσματα για τη χρήση του 2022 και η Alpha από τη χρήση του 2023.

    Στο μεσοδιάστημα θα έχει ανάψει και η συζήτηση για τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου μέσω του ΤΧΣ, ειδικά στην ΕΤΕ που η συμμετοχή ξεπερνάει το 40%. Σε χρηματιστηριακούς όρους, η Beta Χρηματιστηριακή σημειώνει σε ανάλυσή της ότι η ελληνική αγορά δεν είναι ακριβή σε σχέση με το εξωτερικό, παρουσιάζει ωστόσο σημαντικές διαφοροποιήσεις στις επιμέρους αποτιμήσεις.

    Ο λόγος των εταιρικών κερδών προς την κεφαλαιοποίηση βρίσκεται στις 17 φορές, ενώ με τις προσαρμογές των εκτάκτων διαμορφώνεται στις 14,7 φορές. Οι τράπεζες διαπραγματεύονται 0,53x την ενσώματη καθαρή τους θέση εμφανίζοντας έκπτωση 20% σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Σε κάθε περίπτωση η αγορά, παρά τη χθεσινή βουτιά, η οποία για ακόμα μία συνεδρίαση ήταν υπερβολική (όταν η αγορά του Άμστερνταμ υποχωρούσε περί το 1% με την Ολλανδία σε lockdown ως τις 14/1) βλέπει ότι υπάρχει διέξοδος. Αρκεί να υποστηριχθεί από τους αγοραστές, γνωρίζοντας ότι και το 2022 ως το πρώτο εξάμηνο θα είναι μία δύσκολη χρονιά με την επέλαση της Όμικρον να νεκρώνει τις οικονομίες και την κρίση στην ενέργεια (φυσικό αέριο) να απειλεί το στοίχημα της μετάβασης και τα εισοδήματα.

    Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ανεβάζει ταχύτητα με τις μεταρρυθμίσεις έχοντας ως κινητήριο μοχλό την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος. Το οποίο θα επέλθει μόνο με την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Κρίσιμο τεστ είναι το τι θα πράξει η Fitch στις 14 Ιανουαρίου.

    Σε κάθε περίπτωση όμως, μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να μιλήσουν όλοι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, S&P, DBRS, Moody’s με το οικονομικό επιτελείο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews.gr, να υπολογίζει ότι η χώρα θα πάρει μία ακόμα θετική αξιολόγηση, μία ακόμα αναβάθμιση, που θα την φέρει πιο κοντά στην πολυαναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα.

    Το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει ακόμα θετική πιστοληπτική αξιολόγηση φάνηκε από την «πατέντα» που εφηύρε την περασμένη Πέμπτη η ΕΚΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ θα συνεχίσει να αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα καίτοι δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα και μετά το πέρας του ερχόμενου Μαρτίου από τις λήξεις των ομολόγων άλλων κρατών μελών, παρατείνοντας τον χρόνο για ένα ακόμα χρόνο από το 2023 στο 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    «X Factor» για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η αύξηση των δανείων-Ποια στοιχεία στηρίζουν την πιστωτική επέκταση

    Συναγερμός στο Υπουργείο Οικονομικών για τη μετάλλαξη «Όμικρον» και τα ξαφνικά lockdown της Ευρώπης

    Wall Street: Πτώση άνω του 1% για τους βασικούς δείκτες έφερε ο φόβος για την Όμικρον – Ισχυρές απώλειες για Moderna και Novavax



    ΣΧΟΛΙΑ