• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Βουτιά για τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 900 μονάδες


    Άνοιγμα χωρίς πανικό για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά το γεγονός ότι τα παράγωγα έδειχναν άνοιγμα, π.χ. για τον Dax στην Φρανκφούρτη, πάνω από 450 μονάδες κάτω.

    Η εικόνα των αγορών και σήμερα δείχνει απογοητευτική, ειδικά μετά τα οικονομικά μέτρα που επέβαλε στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία, όπως το SWIFT, το διεθνές σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα οποία, κατά το Bloomberg, μπορούν να οδηγήσουν σε καταστάσεις Lehman Brothers προκειμένου να καλυφτούν οι ανοιχτές θέσεις των ρωσικών τραπεζών, αλλά και της κεντρικής τράπεζας στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

    Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, τουλάχιστον, όπως θα τα ανέμενε ο πρόεδρος Πούτιν στην Ουκρανία, αφού για πέντε μέρες, ο πόλεμος συνεχίζεται. Οι Ρώσοι έχουν καταφέρει να συσπειρώσουν τη Δύση, βλέποντας για πρώτη φορά, π.χ., η Σουηδία να σπάει την ουδετερότητά της και να στέλνει όπλα στην Ουκρανία, η Γερμανία να ανακοινώνει για πρώτη φορά εξοπλιστικό πρόγραμμα 100 δισ. Ευρώ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Ταυτόχρονα, η Ευρώπη φαίνεται να βρίσκει άλλες λύσεις ως προς την προμήθειά της με αέριο, αν και η τιμή του φυσικού αερίου έχει σπάσει τα επίπεδα των 114,5 δολ. και η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε στην Ασία τα 103 δολ. το βαρέλι.

    Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια στο 20%, για να κρατήσει ρευστό στα ταμεία της, ενώ σε σχέση με το δολάριο το άλλοτε «κόκκινο νόμισμα» έχει φτάσει στο… 118!

    Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) εκκίνησε τη Δευτέρα, όπως ήταν αναμενόμενο, πτωτικά. Συγκεκριμένα αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 3,9%, στις 891 μονάδες.

    Η τάση είναι πτωτική με κίνηση προς τα κάτω και χωρίς να υπάρχει διάθεση πρόβλεψης για τα επίπεδα που θα μπει «στοπ», σημειώνουν χρηματιστές.

    Πτώση λίγο πάνω από 1% προς το παρόν για τον ΟΤΕ ΟΤΕ -1,22% 13,81 και τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 1,73% 16,43, ενώ πιέσεις βγαίνουν για μία ακόμα συνεδρίαση στα ενεργειακά χαρτιά του Χ.Α.

    Στα 8,24 γλιστράει η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,28% 11,05 με απώλειες πάνω από 2%, – 2,4% τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 0,12% 8,20 και πάνω από 2% οι απώλειες για την Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,84% 18,00.

    Πτώση σχεδόν 5% για τις τράπεζες, με την ΕΤΕ ΕΤΕ 0,28% 7,09 στο -5,8%, την Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 1,83 στο -4,4%, ίδιο ποσοστό πτώσης και για την Alpha ΑΛΦΑ 1,29% 1,57 και 5,7% οι απώλειες για την Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,78.

    Ο Φουρλής ΦΡΛΚ 2,26% 4,08 στο -4%, κάτω από τα 4 ευρώ και πάνω από 4% οι απώλειες για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ .

    Διαβάστε επίσης:

    Το πρώτο κανόνι από το SWIFT: «Σκάει» η ρωσική Sberbank Europe – Προειδοποίηση από ΕΚΤ

    Με απώλειες κοντά στο 2% Dax και CAC 40 – Καταρρέουν τα αμερικανικά futures – Παγώνει τις πωλήσεις τίτλων η Ρωσία

    Αλματώδης αύξηση πάνω από 6% για το αργό πετρέλαιο WTI και 5,24% για το Brent



    ΣΧΟΛΙΑ