ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αλματώδη αύξηση, άνω του 6%, σημείωνε η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) στις συναλλαγές στην Ασία, καθώς οι αγορές μοιάζουν να ανησυχούν ολοένα περισσότερο για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενεργειακή κρίση μετά τις νέες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.
Η τιμή του βαρελιού αυξανόταν κατά 6,27%, στα 97,33 δολάρια, περί τις 06:45 (ώρα Ελλάδας), ενώ αυτή του βαρελιού Brent σημείωνε άνοδο 5,24%, στα 103,06 δολάρια.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν ότι αποκλείουν ορισμένες μεγάλες ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT και έβαλαν προσωπικά στο στόχαστρο τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών του, τον Σεργκέι Λαβρόφ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε επίσης όλες τις συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, κάτι που οδήγησε σε ελεύθερη πτώση το ρούβλι: σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, έπεφτε κατά σχεδόν 30% στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος νωρίς σήμερα.
«Ο αποκλεισμός ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το SWIFT ενδέχεται να διαταράξει τον εφοδιασμό με πετρέλαιο, καθώς οι αγοραστές και οι πωλητές θα θελήσουν να δουν πού βρισκόμαστε με τους νέους κανόνες», εκτίμησε ο Άντι Λίπαου, ο πρόεδρος της Lipow Oil Associates του Χιούστον.
Οι αγορές θα παρακολουθήσουν στενά τη σύνοδο, μεθαύριο Τετάρτη, του ΟΠΕΚ+, σχήμα στο οποίο συμμετέχουν οι δεκατρείς χώρες-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και οι δέκα εταίροι τους υπό την ηγεσία της Ρωσίας. Σε αυτή αναμένεται να συζητηθούν τα σχέδια περί αύξησης της παραγωγής.
Ο οργανισμός έχει ήδη συμφωνήσει να αυξάνει προοδευτικά την παραγωγή κάθε μήνα, αλλά η ουκρανική κρίση δεν αποκλείεται να ανατρέψει κάθε σχεδιασμό που είχε γίνει προτού ξεσπάσει.
Διαβάστε επίσης
Nuriel Rubini: Ποιο νόμισμα είναι το πιο ασφαλές καταφύγιο τώρα – Ανάλυση έκπληξη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φρένο στα πανωτόκια βάζει η κυβέρνηση: Ποιοι ωφελούνται από το νέο θεσμικό πλαίσιο για δάνεια έως 100.000 ευρώ
- Εκτοξεύθηκαν οι πρώτοι ελληνικοί θερμικοί δορυφόροι με τον πύραυλο Falcon 9 της SpaceX (βιντεο)
- Χατζηδάκης: Η Ελλάδα του 2030 δεν θα χτιστεί με «λεφτόδεντρα», αλλά με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις
- Ιρανικό τάνκερ «έσπασε» τον αποκλεισμό των ΗΠΑ – Κατευθύνεται προς Ασία με 1,9 εκατ. βαρέλια πετρελαίου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.