• Τράπεζες

    Φόβοι για νέα Lehman Brothers από το SWIFT – Σε επιφυλακή οι Κεντρικές Τράπεζες

    • NewsRoom


    Σε κατάσταση επιφυλακής τίθενται από σήμερα το πρωί οι Κεντρικές Τράπεζες (FED και ΕΚΤ) καθώς εκφράζονται φόβοι ότι ο αποκλεισμός των μεγαλύτερων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα  SWIFT είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε καταστάσεις ανάλογες με εκείνες που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers.

    Εκτιμάται ότι εξαιτίας του SWIFT θα προκληθούν τεράστιες αθετήσεις πληρωμών (κανόνια) από τη Ρωσία, αλλά και γιγαντιαίες υπεραναλήψεις, οι οποίες, για να καλυφθούν, θα πρέπει οι Κεντρικές Τράπεζες -και κυρίως η FED, μιας που οι διεθνείς συναλλαγές της Ρωσίας γίνονται σε δολάρια- να παρέμβουν ρίχνοντας δολάρια στην αγορά.

    Οι προβλέψεις  αυτές περιλαμβάνονται σε σημείωμα του κορυφαίου αναλυτή της Credit Suisse Group AG, Zoltan Pozsar, το οποίο δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα από το Bloomberg.

    Κάνοντας συγκρίσεις με το χάος που προκλήθηκε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 και τον πανικό που δημιουργήθηκε στις αγορές με το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, ο Pozsar προειδοποιεί ότι «οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να κάνουν αγορές ξανά τη Δευτέρα».

    «Ο αποκλεισμός των μεγαλύτερων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT θα οδηγήσει σε αθέτηση πληρωμών  και τεράστιες υπεραναλήψεις παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν τον  Μάρτιο του 2020», αναφέρει ο Pozsar.

    «Η αδυναμία των τραπεζών να πραγματοποιήσουν πληρωμές λόγω του αποκλεισμού τους από το SWIFT είναι η ίδια με την αδυναμία της Lehman να πραγματοποιήσει πληρωμές λόγω της απροθυμίας της τράπεζας που έκανε την εκκαθάριση των συναλλαγών της να στείλει πληρωμές για λογαριασμό της», σημειώνει.

    Κατά την άποψη του Pozsar, η μεγάλη και πλεονάζουσα ρευστότητα που λιμνάζει στο σύστημα, καθώς και τα κεφάλαια από την αγορά ομολόγων που ρίχνουν στην αγορά οι Κεντρικές Τράπεζες στο πλαίσιο των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης δεν αρκούν για να καλύψουν την «μαύρη τρύπα» που θα δημιουργηθεί και για το λόγο αυτό εκτιμά ότι ότι οι Νομισματικές Αρχές θα πρέπει να δράσουν.

    Ειδικά  η Federal Reserve, η οποία ήδη άνοιξε τον δρόμο για να αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της μέσω της λεγόμενης ποσοτικής σύσφιξης, θα πρέπει να αρχίσει και πάλι να τον  επεκτείνει ξανά.



    ΣΧΟΛΙΑ