• Σχόλιο Αγοράς

    Με απώλειες κοντά στο 2% Dax και CAC 40 – Καταρρέουν τα αμερικανικά futures – Παγώνει τις πωλήσεις τίτλων η Ρωσία

    • NewsRoom
    χρηματιστήριο, αγορές, δείκτες


    Μεγάλη πτώση, μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου στη Ρωσία, καταγράφουν στο άνοιγμά τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες, όπως έδειχναν τα futures για τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και τη Wall Street, εγκαινιάζοντας, όπως όλα δείχνουν, άλλη μία ταραχώδη εβδομάδα για τους επενδυτές.

    Τα συμβόλαια του Μαρτίου για τον δείκτη S&P 500 έφτασαν να υποχωρούν σήμερα μέχρι και 2,9% πριν περιορίσουν τις απώλειες στο 2,2%. Τα futures του Nasdaq 100 υποχωρούσαν κατά 2,4%.

    Αντιστοίχως, τα futures του ευρωπαϊκού Euro Stoxx 50 έκαναν νωρίτερα βουτιά έως 4,5%.

    Γράφημα Euro Stoxx 500 futures

    Η απαισιόδοξη αυτή εκκίνηση των χρηματιστηρίων έρχεται μετά από ένα εξαιρετικά δύσκολο σαββατοκύριακο, αλλά και μετά από μία εβδομάδα ακραίας αστάθειας, έστω κι αν την Παρασκευή τόσο τα ευρωπαϊκά όσο και τα αμερικανικά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά.

    Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας απαγόρευσε από σήμερα στους brokers να πουλούν τίτλους που βρίσκονται στην κατοχή ξένων, σε μια προσπάθεια να προασπίσει τα ρωσικά assets από τις σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και περιορισμούς σε βάρος της κεντρικής τράπεζας.

    Πέρα από το προσωρινό πάγωμα των πωλήσεων στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι οι αγορές συναλλάγματος και repo θα άνοιγαν με καθυστέρηση τριών ωρών, στις 10 το πρωί τοπική ώρα (9:00 ώρα Ελλάδος), ενώ θα εξετάσει αν θα ανοίξουν άλλες αγορές. Αν αποφασιστεί να ανοίξουν, θα ανοίξουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 3 το μεσημέρι.

    Η κεντρική τράπεζα δεν διευκρίνισε, ωστόσο, ποια assets αφορά η απαγόρευση.

    Οι περιορισμοί είναι η απάντηση της Τράπεζας της Ρωσίας στις τελευταίες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα, με στόχο τον περιορισμό της πρόσβασης του Κρεμλίνου στις διεθνείς αγορές.

    Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings υποβάθμισε την Παρασκευή τη διαβάθμιση της Ρωσίας κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ ο οίκος Moody’s, ο οποίος διατηρεί τη Ρωσία μία βαθμίδα πάνω από την κατηγορία «junk», έθεσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας υπό αναθεώρηση προς πιθανή υποβάθμιση.

    Επιπλέον, η απόφαση να αποκλειστούν κάποιες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT θα μπορούσε να προκαλέσει ασφυξία στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα νέα μέτρα για τη στήριξη των τραπεζών.

    Διαβάστε επίσης:

    Φόβοι για νέα Lehman Brothers από το SWIFT – Σε επιφυλακή οι Κεντρικές Τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ