• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: ΟΤΕ και Alpha διατηρούν την αγορά στα υψηλά 7ετίας εν αναμονή του χρησμού της Fitch

    Χρηματιστήριο: ΟΤΕ και Alpha διατηρούν την αγορά στα υψηλά 7ετίας εν αναμονή του χρησμού της Fitch

    Μ. Τσαμάζ – Β. Ψάλτης


    Απίστευτη η δυναμική που αναπτύσσεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 100 εκατ. Ευρώ για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 955 μονάδες και με κέρδη 0,57%, επίπεδα που συνιστούν νέα υψηλά 7 ετών. Μεγάλη η δυναμική που βγήκε και την Πέμπτη σε ΟΤΕ , Εθνική και Alpha ΑΛΦΑ 0,65% 1,55, αλλά και στον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 2,81% 36,62 και την ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ 1,22% 4,96.

    Ακόμα και το Jumbo ΜΠΕΛΑ 2,79% 26,50 που ξεκίνησε πτωτικά, έδειξε να μαζεύει τις απώλειες, στα επίπεδα των 14,22, όταν νωρίτερα είχε βρεθεί στα 14,04 ευρώ.

    Η ανακοίνωση για τον πληθωρισμό 5,1% για την Ελλάδα που βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας δεν κάμπτει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

    Το γεγονός ότι σε διαδικτυακή εκδήλωση η Fitch αναφέρθηκε με θερμά λόγια στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και πως φέτος θα μειώσουν το ποσοστό των κόκκινων δανείων τους σε μονοψήφια ποσοστά, πλησιάζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πολλοί από την αγορά το εξέλαβαν ως προάγγελο καλών ειδήσεων κατά την αυριανή αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου για το ελληνικό αξιόχρεο.

    Σύμφωνα με την εικόνα της αγοράς το ενδιαφέρον υπήρξε αμείωτο και σήμερα για την Alpha που ανέκαμψε περαιτέρω, στο 1,25 ευρώ και μάλιστα με όγκο που υπερέβη τα 21 εκατ. τεμάχια. Ο τραπεζικός δείκτης έκανε ένα ακόμα άλμα προς τις 649 μονάδες.

    Η ΕΤΕ αναρριχήθηκε στα 3,229 ευρώ, παρά τις απώλειες της Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,67% 1,83 κάτω του 1%, που όμως, κράτησαν το χαρτί πάνω από το 1 ευρώ. Στο 1,41 ευρώ η Πειραιώς, που έχει μπροστά της την εξαγορά των καταστημάτων της HSBC στην Ελλάδα.

    Νέα υψηλά 13 ετών για τον ΟΤΕ, που έκλεισε στα 7,29 ευρώ και με κέρδη πάνω από 2% διακινώντας περισσότερα από 400 χιλιάδες κομμάτια, ενώ στον ΟΠΑΠ η πτώση ήταν οριακή, με το χαρτί να διολισθαίνει στα 13,26 ευρώ.

    Στα 4,40 ευρώ σκαρφαλώνει ο Φουρλής ΦΡΛΚ 1,01% 3,99 μετά το deal με τον βρετανικό όμιλο φαρμακευτικών και ιατρικών ειδών, τα 9,30 ευρώ έπιασε η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,18% 10,91, αν και κινήθηκε προς τα 9,40 ενδοσυνεδριακά. πάνω από 4,02 ευρώ μετά τον περασμένο Αύγουστο η ΕΧΑΕ.

    Στα 15,84 ευρώ σκαρφάλωσε ο Μυτιληναίος με άνοδο πάνω από 1% με ισχυρό όγκο πάνω από 400 χιλιάδες κομμάτια.

    Από τα small caps η ΑΝΕΚ έκλεισε με κέρδη πάνω από 1% και η Attica με κέρδη πάνω από 5,6, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η εξαγορά της πρώτης από τη δεύτερη να βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

    Στα 6,80 ευρώ βρέθηκαν τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 0,74% 8,19, με την Eurobank Equities να δίνει τιμή στόχο πάνω από τα 8 ευρώ.

    Η Quest έμεινε στα ιστορικά της υψηλά, τα 19,90 ευρώ.

    Επιστροφή στα 15 ευρώ για την Μότορ Όιλ με κέρδη πάνω από 1% ευρισκόμενη σε επίπεδα πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

    Νέα κούρσα 1,8% για την Autohellas, η οποία σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.

    Μέχρι την Τρίτη, η αντίδραση που βγήκε στην αγορά αφορούσε κυρίως στις τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πρωταγωνιστές στην αντίδραση είναι η Eurobank με κέρδη πάνω από 13% και η Alpha με κέρδη πάνω από 12%. Μέχρι και την Τρίτη, οι αναλυτές θεωρούσαν ότι η αντίδραση αυτή μπορεί να συνδέεται με την προοπτική αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας από την Fitch την ερχόμενη Παρασκευή.

    Την Τετάρτη, δηλαδή χθες, η αντίδραση πέρασε και στο υπόλοιπο ταμπλό. Οι αγοραστές, στην μεγάλη τους πλειοψηφία ξένα funds, τοποθετήθηκαν στην ευρεία γκάμα των μετοχών της Big Cap. «Ξύπνησαν», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ο Φουρλής, με κίνηση πάνω από τα 4,27 ευρώ, ο Μυτιληναίος, που πλέον κάνει πράξεις πάνω από τα 15,80 ευρώ.

    Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς, δύο «τινά» μπορούν να συμβαίνουν:

    Πρώτον, πραγματικά οι ξένοι να βλέπουν ότι το 2022 θα είναι χρονιά αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, οπότε σπεύδουν από την αρχή του έτους να παίρνουν θέση. Και δεύτερον, επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από δύο χρόνια. Αξίζει εδώ να υπενθυμισθεί ότι με τις ίδιες θετικές προοπτικές χρηματιστηριακά είχε ξεκινήσει και το 2020.

    Έξι μήνες, τότε, μετά την ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι ξένοι άρχισαν να πιστεύουν το αφήγημα της νέας πολιτικής ηγεσίας για επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, το οποίο διακόπηκε απότομα από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

    Το 2021 οι εντολές που είχαν προγραμματιστεί ένα χρόνο νωρίτερα (το 2020) κι ενώ ήδη η κυβέρνηση είχε δείξει τα δείγματα γραφής της σε όλα τα μέτωπα (1,5 χρόνος διακυβέρνησης) δεν ήρθαν διότι η πανδημία μεσουρανούσε.

    Ταυτόχρονα, υπήρχαν ζητήματα με το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, το οποίο παρέκαμψε η ΕΚΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ τις τελευταίες μέρες της περασμένης χρονιάς.

    Οπότε, υπάρχει βάσιμη υποψία ότι όποιες αγορές γίνονται σε τούτη τη συγκυρία στο Χ.Α., ανεξάρτητα από το χρησμό της Fitch, αποκαθιστούν μια αδικία ως προς τη συμπεριφορά των ξένων απέναντι στα ελληνικά assets. Τα οποία: Οι τράπεζες, με την ΕΤΕ και την Eurobank να ρίχνουν τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφια ποσοστά στο πρώτο 6μηνο κατά τις προσδοκίες, του τρέχοντος έτους, με την Alpha να ακολουθεί ταχέως.

    Και ταυτόχρονα, να υπόσχονται μέρισμα για τη φετινή χρήση. Τις επόμενες μέρες ανακοινώνονται νέα κατασκευαστικά έργα με τον προϋπολογισμό που θα τα συνοδεύει, κάτι που αναμένεται να ευνοήσει τις εισηγμένες κατασκευαστικές εταιρείες.

    Ταυτόχρονα, έχουν αρχίσει να έρχονται τα πρώτα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς ακόμα να έχει εκκινήσει η νέα τουριστική σεζόν, που κατά την HSBC θα διατηρήσει πάνω από 5% τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022.

    Υπό αυτά τα δεδομένα και με ισχυρότερο κίνητρο την πολιτική σταθερότητα και την αδιαπραγμάτευτη πια παραμονή της χώρας στο ευρώ, κάτι που πήγε να χαθεί με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη 10ετία, επιτρέπουν στους ξένους να βλέπουν την Ελλάδα ως το νέο προορισμό για τα κεφάλαιά τους.

    Διαβάστε επίσης

    Μέχρι 180 εκατ. ευρώ το «ταμείο» από τις εισροές των ξένων στην Big Cap το τελευταίο 3ημερο

    Η Fitch και το στοίχημα των 12 δισ. ευρώ

    Πληθωρισμός: Νέα εκτόξευση τον Δεκέμβριο στο 5,1% – Στα ύψη οι τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα



    ΣΧΟΛΙΑ