• ΑΓΟΡΕΣ

    Μέχρι 180 εκατ. ευρώ το «ταμείο» από τις εισροές των ξένων στην Big Cap το τελευταίο 3ημερο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αγορά ομολόγων: Υποχωρούν οι τιμές - στο 1,86% η απόδοση του ελληνικού 10ετους


    Μεταξύ 150 – 180 εκατ. ευρώ είναι οι καθαρές εισροές κεφαλαίων το τελευταίο τριήμερο στις μετοχές του FTSE 25, της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, εκ των οποίων τα 120 εκατ. ευρώ, θεωρείται ότι έχουν κατευθυνθεί μόνο στις τράπεζες.

    Και από αυτά τα κεφάλαια, η Alpha και η Eurobank είναι αυτές που έχουν «εισπράξει» τα περισσότερα. Η τρίτη συνεχόμενη άνοδος της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία τυχαίνει να λαμβάνει χώρα στο ξεκίνημα της χρονιάς, προσφέρεται για εκτιμήσεις.

    Όπως τονίζουν τραπεζικές πηγές, τα σενάρια που τίθενται στο τραπέζι έχουν να κάνουν με τα ακόλουθα:

    – Μέχρι την Τρίτη, η αντίδραση που βγήκε στην αγορά αφορούσε κυρίως στις τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πρωταγωνιστές στην αντίδραση είναι η Eurobank με κέρδη πάνω από 13% και η Alpha με κέρδη πάνω από 12%. Μέχρι και την Τρίτη, οι αναλυτές θεωρούσαν ότι η αντίδραση αυτή μπορεί να συνδέεται με την προοπτική αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας από την Fitch την ερχόμενη Παρασκευή.

    – Την Τετάρτη, δηλαδή χθες, η αντίδραση πέρασε και στο υπόλοιπο ταμπλό. Οι αγοραστές, στην μεγάλη τους πλειοψηφία ξένα funds, τοποθετήθηκαν στην ευρεία γκάμα των μετοχών της Big Cap. «Ξύπνησαν», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ο Φουρλής, με κίνηση πάνω από τα 4,27 ευρώ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κίνηση προς τα 10 ευρώ, ο Μυτιληναίος, που πλέον κάνει πράξεις πάνω από τα 15,60 ευρώ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία ευνοήθηκαν από την έκθεση της Eurobank Equities που δίνει νέα τιμή στόχο πάνω από τα 8 ευρώ.

    – Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς, δύο «τινά» μπορούν να συμβαίνουν:

    Πρώτον, πραγματικά οι ξένοι να βλέπουν ότι το 2022 θα είναι χρονιά αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, οπότε σπεύδουν από την αρχή του έτους να παίρνουν θέση. Και δεύτερον, επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από δύο χρόνια. Αξίζει εδώ να υπενθυμισθεί ότι με τις ίδιες θετικές προοπτικές χρηματιστηριακά είχε ξεκινήσει και το 2020.

    Έξι μήνες, τότε, μετά την ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι ξένοι άρχισαν να πιστεύουν το αφήγημα της νέας πολιτικής ηγεσίας για επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, το οποίο διακόπηκε απότομα από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

    Το 2021 οι εντολές που είχαν προγραμματιστεί ένα χρόνο νωρίτερα (το 2020) κι ενώ ήδη η κυβέρνηση είχε δείξει τα δείγματα γραφής της σε όλα τα μέτωπα (1,5 χρόνος διακυβέρνησης) δεν ήρθαν διότι η πανδημία μεσουρανούσε. Ταυτόχρονα, υπήρχαν ζητήματα με το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, το οποίο παρέκαμψε η ΕΚΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ τις τελευταίες μέρες της περασμένης χρονιάς.

    Οπότε, υπάρχει βάσιμη υποψία ότι όποιες αγορές γίνονται σε τούτη τη συγκυρία στο Χ.Α., ανεξάρτητα από το χρησμό της Fitch, αποκαθιστούν μια αδικία ως προς τη συμπεριφορά των ξένων απέναντι στα ελληνικά assets. Τα οποία: Οι τράπεζες, με την ΕΤΕ και την Eurobank να ρίχνουν τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφια ποσοστά στο α’ 6μηνο κατά τις προσδοκίες, του τρέχοντος έτους, με την Alpha να ακολουθεί ταχέως. Και ταυτόχρονα, να υπόσχονται μέρισμα για τη φετινή χρήση.

    Τις επόμενες μέρες ανακοινώνονται νέα κατασκευαστικά έργα με τον προϋπολογισμό που θα τα συνοδεύει, κάτι που αναμένεται να ευνοήσει τις εισηγμένες κατασκευαστικές εταιρείες.

    Ταυτόχρονα, έχουν αρχίσει να έρχονται τα πρώτα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς ακόμα να έχει εκκινήσει η νέα τουριστική σεζόν, που κατά την HSBC θα διατηρήσει πάνω από 5% τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022.

    Υπό αυτά τα δεδομένα και με ισχυρότερο κίνητρο την πολιτική σταθερότητα και την αδιαπραγμάτευτη πια παραμονή της χώρας στο ευρώ, κάτι που πήγε να χαθεί με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη 10ετία, επιτρέπουν στους ξένους να βλέπουν την Ελλάδα ως το νέο προορισμό για τα κεφάλαιά τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Mυτιληναίος, Περιστέρης, Βακάκης οδήγησαν την αγορά σε υψηλά που είχε να δει από το… 2014

    Χρηματιστήριο: Ο Τσαμάζ, ο Βακάκης και ο οίκος Fitch



    ΣΧΟΛΙΑ