• Οικονομία

    Πληθωρισμός: Νέα εκτόξευση τον Δεκέμβριο στο 5,1% – Στα ύψη οι τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα

    ΕΛΣΤΑΤ: Στο 13% η ανεργία στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2021

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    «Καίνε» οι τιμές για έναν ακόμα μήνα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο εκτοξεύθηκε στο 5,1%, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για το νέο κύμα των αυξήσεων.

    Το ράλι των ανατιμήσεων «οδηγούν» για έναν ακόμα μήνα οι τιμές της ενέργειας, αφού το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί κατά… 135% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, το ηλεκτρικό ρεύμα έχει ανατιμηθεί κατά 45% και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 34%.

    Τον Δεκέμβριο οι καταναλωτές πλήρωσαν ακριβότερα τα τρόφιμα, με τις τιμές στο αρνί και το κατσίκι να είναι αυξημένες κατά 19,7%, στο ελαιόλαδο κατά 17%, στις πατάτες κατά 14% και στα ζυμαρικά κατά 7,6%.

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο του 2021 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 ενισχύθηκε κατά 5,1%, καθώς υπήρξαν ανατιμήσεις στους εξής δείκτες:

    1. 4,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά, γάλα νωπό πλήρες, γλυκά κουταλιού-μαρμελάδες-μέλι.
    2. 3% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
    3. 18% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
    4. 2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
    5. 10,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια
      μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
    6. 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
    7. 1,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

    Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

    1. 0,1% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οδοντιατρικές υπηρεσίες.
    2. 2,5% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
    3. 0,6% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα.
    4. 0,6% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

    Πληθωρισμός: Δείτε αναλυτικά τις τιμές των προϊόντων τον μήνα Δεκέμβριο:

    Διαβάστε ακόμη:



    ΣΧΟΛΙΑ