• Οικονομία

    Η Fitch και το στοίχημα των 12 δισ. ευρώ

    Fitch Ratings

    Fitch Ratings


    «Γαϊτανάκι» θετικών ειδήσεων προσδοκά η ελληνική οικονομία μέχρι το τέλος Μαρτίου υπό την προϋπόθεση για ταχεία αποκλιμάκωση της πίεσης εξαιτίας της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης αλλά και για σταδιακή εκτόνωση των πιέσεων στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων.

    Στο θετικό σενάριο για την Ελλάδα αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια αναβάθμιση από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings την Παρασκευή, κάτι που φυσικά ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει προτού αυτό επιβεβαιωθεί το απόγευμα της Παρασκευής με τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης.

    Εάν ο διεθνής οίκος δεν προσπεράσει αυτή την ευκαιρία για μια αναβάθμιση κατά την προγραμματισμένη του αξιολόγηση την Παρασκευή – καθώς διατηρεί το δικαίωμα ακόμη και να μην προβεί σε δημοσιοποίηση έκθεσης παρά τα ότι είναι προγραμματισμένη – και κάνει το μεγάλο βήμα θα πρόκειται πρακτικά για την έναρξη της τελικής ευθείας προς την επενδυτική βαθμίδα, το οποίο θα είναι και το ελληνικό story της Ελλάδας προς τις αγορές.

    Δίνοντας σαφώς μια ώθηση στην ελληνική αγορά αλλά και καλύτερες προϋποθέσεις για την επικείμενη, όπως όλα δείχνουν, πρώτη – για φέτος – έξοδο του Δημοσίου στις αγορές με έκδοση ομολόγου. Ο ακριβής χρόνος και το εύρος της διάρκειας του νέου ομολόγου θα αποφασιστεί προσεχώς, σταθμίζοντας τα δεδομένα στις αγορές, την ποιότητα της ζήτησης για ελληνικούς τίτλους στην παρούσα συγκυρία με δεδομένο και το ότι υπάρχει υπερπροσφορά και από μεγάλους παίκτες αυτό το διάστημα στην ευρωζώνη.

    Εκείνο, ωστόσο, που εκτιμούν παράγοντες στην αγορά είναι πως μέχρι το Μάρτιο θα έχουν γίνει τουλάχιστον δύο μεγάλες κοινοπρακτικές εκδόσεις και μέχρι τον Ιούνιο θα έχει καλυφθεί, εμπροσθοβαρώς, ένα μεγάλο μέρος του φετινού ετήσιου δανειακού προγράμματος του Δημοσίου που εκτιμάται πως θα ανέλθει συνολικά σε 12 δισ. ευρώ.

    Με τις δύο εκδόσεις που συνήθως κινούνται, ως κοινοπρακτικές, στα επίπεδα των 2,5 – 3 δισ. ευρώ αλλά και με την προσδοκώμενη ολοκλήρωση των δύο προαγορών χρέους σχεδόν 7 δισ. ευρώ προς την ΕΕ και το ΔΝΤ μέχρι τα τέλη Μαρτίου ίσως μπορέσει να έχει κερδίσει ένα «στοίχημα» αξίας 12 δισ. ευρώ, με θετικά «πιστωτικά» γεγονότα.

    Αυτό σε συνδυασμό με τα ενδεχόμενα, εκτόνωσης της υγειονομικής κρίσης και σταδιακής εκτόνωσης της ενεργειακής κρίσης από την Άνοιξη, την διαμόρφωση ενός θετικού περιβάλλοντος ως προς τη λήξη της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, πλήρους διαβεβαιώσεων από την Αθήνα πως η χώρα δεν θα παρεκκλίνει πορείας μηδενίζοντας πειθαρχημένα τα ελλείμματα της πανδημίας και «σκαρφαλώνοντας» σιγά – σιγά στο πεδίο των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς και μια συνεχιζόμενη ανάκαμψη με την εκταμίευση πόρων από τα κοινοτικά ταμεία, μπορούν να κτίσουν ένα θετικό στόρυ για την ελληνική οικονομία, βοηθώντας στη διαδικασία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας όσο πιο σύντομα γίνεται.

    Το αρνητικό σενάριο εμπεριέχει καθυστερήσεις σε όλα τα μέτωπα και παράταση της αναμονής για την πιστοληπτική αναβάθμιση της οικονομίας. Σε όλα τα σενάρια πάντως οι προσεχείς τρείς μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι και ως προς την ουσία της προόδου που θα επιτευχθεί όσο και ως προς τα μηνύματα που θα δίνονται για την ελληνική οικονομία, από την κυβέρνηση, τους οίκους αξιολόγησης και τους επενδυτές.

    Όσον αφορά στον κύκλο των αξιολογήσεων, το χορό ανοίγει η Fitch στις 14 Ιανουαρίου και ακολουθούν η Moody’s και η DBRS στις 18 Μαρτίου και η Standard & Poor’s στις 22 Απριλίου.

    Ο επόμενος κύκλος αναμένεται το καλοκαίρι με αξιολόγηση από τη Fitch στις 8 Ιουλίου, τη Moody’s στις 16 Σεπτεμβρίου και την Standard & Poor’s στις 21 Οκτωβρίου, λίγο πριν η Ελλάδα δημοσιοποιήσει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού της για τον πρώτο χρόνο εκτός καθεστώτος ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε υψηλό σχεδόν 40 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Στο 7% τον Δεκέμβριο

    Μητσοτάκης: Ο τουριστικός τομέας συνεισέφερε στην οικονομία το 55% των πληρωμών του 2019



    ΣΧΟΛΙΑ