• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά για την ΕΤΕ – Πάρτι σε Βιοχάλκο, Cenergy μετά την αποκάλυψη του mononews

    Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά για την ΕΤΕ - Πάρτι σε Βιοχλακο, Cenergy μετά την αποκάλυψη του mononews

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Ιωάννης Στασινόπουλος (Viohalco)


    Η απόφαση της ΕΚΤ, αν το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν μία ώριμη αγορά, θα μπορούσε να προκαλέσει ντελίριο κερδών και αποδόσεων.

    Το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα αφεθούν στην τύχη τους με την ολοκλήρωση του PEPP μετά το τέλος Μαρτίου, σημαίνει, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές σε ξένους οίκους του Λονδίνου, ότι η Ελλάδα μέχρι να συμβεί αυτό θα έχει καταφέρει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και το μεγάλο στοίχημα της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει κερδηθεί.

    Κι αυτό, διότι η έξοδος από τα μνημόνια, τη δημιουργία της νέας κρίσης, υγειονομικής και τώρα της ενεργειακής, δείχνει ότι η σταθερή διακυβέρνηση της χώρας φέρνει καρπούς. Πλην όμως, τούτο πρέπει να επικοινωνηθεί στους κόλπους των ξένων διαχειριστών, που ακόμα δεν έχουν πειστεί για την αλλαγή σελίδας στην οικονομία.

    Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε ένα και πάλι άνυδρο περιβάλλον , με τις συναλλαγές περί τα 65 εκατ. ευρώ, κατάφερε να σκαρφαλώσει πάνω από τις 892 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,07%. Οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από τα 52,5 εκατ. ευρώ, αφού από νωρίς το πρωί τα ομόλογα προεξοφλούσαν θετική απόφαση από την ΕΚΤ για την Ελλάδα.

    Το ελληνικό 10ετές υποχώρησε πάνω από 6%, φτάνοντας στο 1,18% απόδοση από τα επίπεδα του 1,38% πριν από λίγες μέρες, ενώ λίγο πιο πριν διαμορφωνόταν κάτω από 1,20%.

    Στα καλά νέα της ημέρας εντάσσεται και η αποκάλυψη του mononews.gr ότι η CENERGY του ομίλου Βιοχάλκο και ο δανέζικος κολοσσός Ørsted είναι πολύ κοντά στο να ανακοινώσουν τελικά τη συμφωνία για μεγάλη κοινή επένδυσή τους στις ΗΠΑ.

    Οι συζητήσεις διαρκούν εδώ και μήνες, τα σχέδια είχαν συμφωνηθεί και έμενε η ολοκλήρωση της ανάθεσης ενός μεγάλου αιολικού πάρκου στην Orsted, με την οποία, θα ήταν αναγκαία και η πραγματοποίηση της επένδυσης.

    Όπως έχει ανακοινώσει η εταιρεία σε ενημέρωση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αφορά τη δημιουργία κοινής εταιρείας στις ΗΠΑ για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών («inter array») στην Πολιτεία Maryland των ΗΠΑ. Η συνεργασία, όπως είχε τονιστεί πριν λίγους μήνες, ήταν υπό τη διαμόρφωση των όρων της, και υπό την προϋπόθεση της ανάθεσης στην Ørsted έργου ανάπτυξης αιολικού πάρκου στην ίδια Πολιτεία – ανάθεση που, όπως ανέφερε τον Οκτώβριο, αναμένεται να κριθεί εντός του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

    Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 3,18 ευρώ και με άνοδο πάνω από 4,3% και της μητρικής Βιοχάλκο στα 4,65 ευρώ και κέρδη 5,8% με 283 χιλιάδες κομμάτια.

    Μία συνεδρίαση ήταν αρκετή για να επιστρέψει η ΕΤΕ σε νέα υψηλά έτους, στα 2,909 ευρώ, με σχεδόν 1,5 εκατ. τεμάχια όγκο. Είναι σημαντικό ότι η μετοχή της Εθνικής διέσπασε ανοδικά τα προηγούμενα υψηλά των 2,88 ευρώ.

    Κλείσιμο πάνω από τα 91 λεπτά για την Eurobank με 2,2 εκατ./ τεμάχια, αλλά 732 χιλιάδες πωλητές στο κλείσιμο. Κέρδη πάνω από 3% στο 1,07 ευρώ κατέγραψε η Alpha, με υπερδιπλάσιο όγκο σε σχέση με χθες, αλλά μεγάλη απόσταση, όπως φαίνεται, για τη διάσπαση της αντίστασης του 1,12 ευρώ.

    Κλείσιμο πάνω από το 1,32 ευρώ για την Πειραιώς και 1,35 εκατ. τεμάχια συναλλαγές.

    Πολλά πακέτα και μεγάλος συναλλακτικός όγκος στον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ, την Τέρνα Ενεργειακή και τον Μυτιληναίο.

    Ο ΟΠΑΠ, κινήθηκε στα 12,25 ευρώ με 1,689 εκατ. τεμάχια και ακολούθως, ο ΟΤΕ, σκαρφάλωσε στα 16,38 με 390 χιλιάδες. Παρά την κακοδαιμονία της αγοράς, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ συνεχίζουν να προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρουν, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

    Στις 177 χιλιάδες κομμάτια οι συναλλαγές στον Μυτιληναίο, με τη μετοχή να διασπά την αντίσταση των 15,20 ευρώ, αμετάβλητη στα 13,54 η Τέρνα Ενεργειακή.

    Μικρός όγκος στην ΜΟΗ, με το χαρτί στα 13,76 ευρώ, αλλά και για τα ΕΛΠΕ που αντέδρασαν στα 6,05 ευρώ, παρά τη θετική έκθεση της Goldman Sachs. Στα 9,64 ευρώ αναρριχήθηκε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με μόλις 41 χιλιάδες κομμάτια, πάνω από τα 5 ευρώ επανήλθε η Aegean με ούτε 25.000 κομμάτια.

    Από τα small caps ξεχωρίζει το Medicon, λόγω της έντονης δραστηριότητάς του στα τεστ για τον κορονοϊό, που έχει απογειώσει τα οικονομικά αποτελέσματα.

    Στο μεταξύ, ισχυρό ήταν το ενδιαφέρον και για τις μετοχές του ομίλου Κόκκαλη. Με όγκο περίπου 50.000 τεμαχίων, η μετοχή της Ιντρακάτ ενισχύθηκε 2,74%, στα 2,25 ευρώ, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην αυριανή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πάνω από 4,7% η άνοδος στην Ιντραλότ, στα 77 λεπτά και 1,69%, στην Ιντρακόμ, στο 1,81 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Στήριξη Λαγκάρντ στην Ελλάδα: Πολύ ισχυρό σήμα η ειδική αναφορά στη χώρα στην ανακοίνωση της ΕΚΤ

    Πρόγραμμα γέφυρα από την ΕΚΤ: Τερματίζεται σταδιακά το PEPP, διπλασιάζονται οι αγορές ομολόγων του κανονικού προγράμματος

    Big deal Cenergy με τον δανέζικο κολοσσό Ørsted



    ΣΧΟΛΙΑ