• Οικονομία

    Πρόγραμμα γέφυρα από την ΕΚΤ: Τερματίζεται σταδιακά το PEPP, διπλασιάζονται οι αγορές ομολόγων του κανονικού προγράμματος

    • NewsRoom

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Βαίνει προς το τέλος του το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω πανδημίας (PEPP) της ΕΚΤ, διπλασιάζεται το ύψος του κανονικού προγράμματος αγοράς ομολόγων μέχρι τον Σεπτέμβριο. Επανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ ανά μήνα από τον Οκτώβριο του 2022.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα τερματίσει οριστικά το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που είχε λανσάρει με στόχο την τόνωση των οικονομιών την περίοδο της πανδημίας (PEPP), τον Μάρτιο, προχωρώντας μέχρι τότε σε όλο και λιγότερες αγορές.

    Ωστόσο, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, ιδιαίτερα του υψηλού χρέους πολλών κρατών μελών, η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να ρισκάρει να τερματίσει απότομα τις αγορές της. Ταυτόχρονα με τη σταδιακά διακοπή του PEPP τον Μάρτιο, θα αυξήσει τις αγορές στο πλαίσιο του «συνήθους» προγράμματος αγοράς ομολόγων (APP), το οποίο συνεχίζει να χρησιμοποιεί, μέχρι τον Σεπτέμβριο, επαναφέροντάς το στο επίπεδο των 20 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο του 2022 και μετά.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε, η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει ομόλογα 40 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο, 30 δισ. στο τρίτο και από τον Οκτώβριο θα επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα.

    Ειδική αναφορά στην Ελλάδα

    Η κεντρική τράπεζα κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αν τυχόν επαναληφθεί ο κατακερματισμός της αγοράς λόγω της πανδημίας, οι επανεπενδύσεις από το PEPP θα μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία στον χρονικό ορίζοντα, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και την περιοχή, ανά πάσα στιγμή.

    Αναφέρει ακόμα ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν να επαναληφθούν, εάν είναι αναγκαίο, για να αντιμετωπιστούν αρνητικές αναταράξεις που θα σχετίζονται με την πανδημία.



    ΣΧΟΛΙΑ