• Business

    Big deal Cenergy με τον δανέζικο κολοσσό Ørsted

    Cenergy

    Αλέξης Αλεξίου, CEO Cenergy Holdings


    Ένα big deal είναι έτοιμο να ανακοινωθεί στις επόμενες ώρες. Η CENERGY CENER 0,66% 7,57 του ομίλου Βιοχάλκο και ο δανέζικος κολοσσός Ørsted αναφέρουν πληροφορίες ότι είναι πολύ κοντά στο να ανακοινώσουν τελικά τη συμφωνία για μεγάλη κοινή επένδυσή τους στις ΗΠΑ.

    Οι συζητήσεις διαρκούν εδώ και μήνες, τα σχέδια είχαν συμφωνηθεί και έμενε η ολοκλήρωση της ανάθεσης ενός μεγάλου αιολικού πάρκου στην Orsted, με την οποία, θα ήταν αναγκαία και η πραγματοποίηση της επένδυσης.

    Η ακριβής δομή του deal θα ανακοινωθεί με την οριστική συμφωνία. Όπως έχει ανακοινώσει η εταιρεία σε ενημέρωση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  αφορά τη δημιουργία κοινής εταιρείας στις ΗΠΑ για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών («inter array») στην Πολιτεία Maryland των ΗΠΑ. Η συνεργασία, όπως είχε τονιστεί πριν λίγους μήνες, ήταν υπό τη διαμόρφωση  των όρων της, και υπό την προϋπόθεση της ανάθεσης στην Ørsted έργου ανάπτυξης αιολικού πάρκου στην ίδια Πολιτεία – ανάθεση που, όπως ανέφερε τον Οκτώβριο, αναμένεται να κριθεί εντός του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανάθεση ολοκληρώθηκε.

    Επιπρόσθετα, ενδεχομένως μέρος της συμφωνίας είναι και η συμμετοχή  Ørsted στο μετοχικό κεφάλαιο  της CENERGY.

    Την επικείμενη συμφωνία είχε αποκαλύψει η στήλη WISEMAN του mononews.gr στις 2 Οκτωβρίου του 2021.

    H Ørsted είναι παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης και έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 46,65 δισ. ευρώ.

    Η τιμή της στα 110 ευρώ. Όσον αφορά στη CENERGY, η κεφαλαιοποίηση της αυτή την ώρα βρίσκεται στα 590  εκατ. ευρώ και η μετοχή σημειώνει άνοδο 1,3%, στα 3,085 ευρώ.

    CENERGY- Ørsted: Η συνεργασία του 2019 

    Οι δυο εταιρείες είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν.

    Για την ακρίβεια το 2019 η Cenergy Holdings ανακοίνωσε  ότι η  θυγατρική της Ελληνικά Καλώδια, κορυφαίος πάροχος λύσεων με-το-κλειδί-στο-χέρι για τη βιομηχανία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, κέρδισε την ανάθεση σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίου καλωδίων 23 χλμ. από την Ørsted, παγκόσμιο ηγέτη στον κλάδο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

    Η Ελληνικά Καλώδια Cablel, ανέλαβε τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τις δοκιμές των inter-array υποβρυχίων καλωδίων 33kV και κατασκεύασε τα καλώδια στην καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων που διαθέτει στην Κόρινθο.

    Τα καλώδια προορίζονταν για υποστηρικτική χρήση στο χαρτοφυλάκιο της Ørsted για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που διαθέτει στο Ηνωμένο Βασίλειο.



    ΣΧΟΛΙΑ