• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Jumbo, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ πίεσαν τον δείκτη στα όρια των 900 μονάδων – Tα πακέτα στη Eurobank

    Χρηματιστήριο: Jumbo, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ πίεσαν τον δείκτη στα όρια των 900 μονάδων – Tα πακέτα στη Eurobank


    Με καθυστέρηση πέντε ωρών ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Προφανώς και η μικρή διάρκεια της συνεδρίασης, μόλις 1,5 ώρα και στη συνέχεια ακολούθησαν οι δημοπρασίες, δεν είναι ενδεικτική για τη διεξαγωγή συμπερασμάτων και μάλιστα σε μία μέρα που το πετρέλαιο κινείται σε υψηλά επταετίας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό και τις επιπτώσεις που συνεπάγεται ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων.

    Κατά τη σημερινή μικρής διάρκειας συνεδρίαση δεν δόθηκε η δυνατότητα να αξιολογηθεί το γεγονός ότι η S&P δεν προέβη σε καμία ανακοίνωση σχετικά με το ελληνικό αξιόχρεο, με τον αμερικανικό οίκο να τηρεί στάση αναμονής. Βεβαίως, από τον Απρίλιο είχε προειδοποιήσει ότι θα προέβαινε σε νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας εντός 12 μηνών.

    Προφανώς, όπως σχολίαζαν τη Δευτέρα χρηματιστηριακές πηγές, η S&P να τηρεί στάση αναμονής κυρίως με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ τον επόμενο μήνα αναμένεται ο «χρησμός» της Moody’s.

    Στο μεταξύ, σήμερα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του ομολόγου που εξέδωσε η Capital Ναυτιλιακή, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη. Η ναυτιλιακή που θεωρείται πρωτοπόρος στην παγκόσμια σκηνή του κλάδου της ναυτιλίας άντλησε 150 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν συγκεντρωθεί προσφορές πάνω από 804 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 2,6%.

    Ο ίδιος ο κ. Μαρινάκης σε δηλώσεις του, είπε ότι υπάρχουν καλά νέα για την ελληνική οικονομία και οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στην προσπάθεια αυτή. Είναι δείγμα ισχυρής εμπιστοσύνης από τις μεγάλες και σοβαρές εταιρείες του κλάδου.

    Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κυρία Βασιλική Λαζαράκου σε συνομιλία της με δημοσιογράφους τόνισε το πόσο σημαντικές είναι οι εκδόσεις αυτές και πως αναμένεται να υπάρξει συνέχεια και από άλλες εταιρείες τους επόμενους μήνες.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 0,43%, στις 901,15 μονάδες και με τις συναλλαγές να απογειώνονται στα 57,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 44 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα στη Eurobank, τα οποία ανταλλάγησαν μεταξύ Aμερικανών θεσμικών επενδυτών, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

    H Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 1,4% [meroxes metoxi=ΑΛΦΑ], στο 1,12 ευρώ, η ΕΤΕ έμεινε αμετάβλητη στα 2,70 ευρώ η Eurobank υποχώρησε 0,59%, στα 0,91 ευρώ και η Πειραιώς, επίσης αμετάβλητη στο 1,487 ευρώ.

    Πάνω από 3% η πτώση στον ΟΠΑΠ, στα 13,43 ευρώ, και 1,7% υποχώρησε το Jumbo , στα 12,82 ευρώ. Εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο ότι δεν είναι βέβαιη η παραμονή της μετοχής στον MSCI.

    Στα 15,50 υποχώρησε ο Μυτιληναίος, ενώ πτώση 2% κατέγραψε η ΔΕΗ ΔΕΗ 0,18% 10,93, στα 9,07 ευρώ, με την αγορά να «κατεβάζει» την τιμή στα επίπεδα που μέλλει να πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Πάνω από 1% η πτώση στην ΕΥΔΑΠ και πάνω από 2,2% στην Ιντρακόμ.

    Κλείσιμο στα 11,86 ευρώ και απώλειες πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα για την Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 1,16% 17,40.

    Αντιθέτως, κάποιες εντολές αγορών βγήκαν στο Πλαίσιο, στην Έντερσοφτ, τον Καραμολέγκο, στην Quest λόγω μερίσματος, όπως και σε Λούλη, Μεβάκο, Μοτοδυναμική.

    Χρηματιστήριο: Τι δείχνουν οι συναλλαγές σε ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ – Η αξιολόγηση της S&P στο επίκεντρο



    ΣΧΟΛΙΑ