Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να σημειώσουν νέα άνοδο, μετά την εντυπωσιακή ανάκαμψή τους από την κρίση χρέους της χώρας, καθώς οι τέσσερις μεγαλύτερες εξ αυτών θα επανενταχθούν τη Δευτέρα στον κορυφαίο ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη Stoxx Europe 600.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank θα επιστρέψουν στον Stoxx Europe 600 την επόμενη εβδομάδα, όταν τεθεί σε ισχύ η αναταξινόμηση της Ελλάδας από αναδυόμενη σε ανεπτυγμένη αγορά.

1

Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Stoxx έρχεται περίπου δέκα χρόνια μετά την υποβάθμισή της σε αναδυόμενη αγορά και αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για ένα νέο κύμα επενδυτών.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται παθητικά κεφάλαια που παρακολουθούν μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες, αλλά και ενεργοί διαχειριστές κεφαλαίων που έχουν περιορισμούς ως προς τις επενδύσεις τους σε αναδυόμενες αγορές και μπορούν να επενδύουν μόνο σε ανεπτυγμένες αγορές.

Εντυπωσιακή ανάκαμψη του κλάδου

Ο τραπεζικός κλάδος έχει καταγράψει εντυπωσιακή ανάκαμψη από την περίοδο της κρίσης. Το χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό για πέντε εβδομάδες το 2015, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls στη χώρα, ενώ οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών κατέρρευσαν κατά 94%.

Έκτοτε, η Ελλάδα έχει αντιστρέψει την πορεία της οικονομίας της, ανακτώντας την επενδυτική βαθμίδα από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

Ο FTSE ATHEX Banks Index, ο οποίος παρακολουθεί τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, έχει καταγράψει άνοδο άνω του 400% την τελευταία δεκαετία.

 

Greek Banks Have Outperformed EU Peers | Lenders are set to enter the banks index Monday
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεπεράσει σε απόδοση τις ευρωπαϊκές

 

«Σταδιακά, αλλά σταθερά, η Ελλάδα πέρασε από την κρίση στην ανάπτυξη και πλέον δεν αποτελεί ιστορία αναδιάρθρωσης», δήλωσε η Eglé Fredriksson, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην East Capital Group.

«Οι παρόμοιες αποτιμήσεις και η ταχύτερη ανάπτυξη σε σύγκριση με την ανεπτυγμένη Ευρώπη αποτελούν στην πραγματικότητα ένα ελκυστικό προφίλ για την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ο Joe Faraday, επικεφαλής ευρωπαϊκών μετοχών στην Baillie Gifford, δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στην Τράπεζα Πειραιώς, λόγω της ταχείας ανάπτυξης στις εταιρικές χορηγήσεις και στα έσοδα από προμήθειες.

«Τα χρόνια που δαπανήθηκαν για την επιβίωση δημιούργησαν μια κουλτούρα προσανατολισμένη στις επιδόσεις, η οποία είναι σπάνια στον τραπεζικό κλάδο και τώρα συνδυάζεται με μια πολύ πιο υγιή ελληνική οικονομία», δήλωσε.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επίσης ξεπεράσει σε απόδοση τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες φέτος, με τις μετοχές και των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών να καταγράφουν άνοδο άνω του 30%.

Συγκριτικά, ο Euro Stoxx Banks Index, στον οποίο πρόκειται να ενταχθούν, έχει ενισχυθεί κατά 22%.

«Η Ελλάδα προσφέρει μία από τις πιο ελκυστικές τραπεζικές αγορές της Ευρώπης, η οποία στηρίζεται στην ανάπτυξη του ΑΕΠ που οφείλεται στις επενδύσεις, καθώς και σε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης των δανείων στην Ευρώπη», έγραψαν αναλυτές της Jefferies, μεταξύ των οποίων ο Alexander Demetriou, σε έκθεσή τους αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με τις συναινετικές εκτιμήσεις του Bloomberg, το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9% το 2026, έναντι ανάπτυξης 1,2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Greek Banks Have Significantly Reduced NPL Ratios
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά τους δείκτες των μη εξυπηρετούμενων δανείων

 

Τα θεμελιώδη μεγέθη έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, όμως η ένταξη στον Stoxx 600 αναμένεται να οδηγήσει επιπλέον παθητικά κεφάλαια στις μετοχές.

Εισροές 2,2 δισ. δολαρίων

Οι τέσσερις τράπεζες εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν συνολικά εισροές περίπου 2,2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.

Παρά το ισχυρό ράλι του κλάδου, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές παραμένουν μεταξύ των φθηνότερων τραπεζών της Ευρώπης.

Ο μέσος δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (P/B) των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται στις 1,3 φορές, επίπεδο πάνω από 20% χαμηλότερο σε σχέση με τις ιταλικές τράπεζες και σχεδόν 30% χαμηλότερο από τις ισπανικές, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Θετικές αξιολογήσεις από τους αναλυτές

Η ανάκαμψη του κλάδου αποτυπώνεται και στις αξιολογήσεις των αναλυτών, καθώς και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες συγκεντρώνουν κατά συντριπτική πλειονότητα θετικές συστάσεις μεταξύ των αναλυτών που παρακολουθεί το Bloomberg.

Ο αναλυτής της Deutsche Bank, Alfredo Alonso, αξιολογεί και τις τέσσερις τράπεζες με σύσταση «buy», επισημαίνοντας τα ισχυρά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου και τις αναβαθμίσεις των προβλέψεων για ορισμένες από τις τράπεζες.

«Ο κλάδος προσφέρει σαφή ορατότητα ως προς τα κέρδη, η οποία κατά την άποψή μας εξακολουθεί να μην αποτυπώνεται πλήρως στις αποτιμήσεις, ιδιαίτερα δεδομένης της υψηλότερης ανάπτυξης που αναμένεται σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες», έγραψε ο Alonso σε έκθεσή του αυτόν τον μήνα.

Πολιτικοί κίνδυνοι ενόψει του 2027

Ωστόσο, η πορεία δεν αναμένεται να είναι απαραίτητα ομαλή.

Στρατηγικοί αναλυτές και οικονομολόγοι της Morgan Stanley, μεταξύ των οποίων οι Matthew Nguyen και Chiara Zangarelli, έγραψαν σε πρόσφατη έκθεσή τους ότι «οι θετικές εξελίξεις δεν θα υπερισχύουν πλέον τόσο ξεκάθαρα έναντι των αρνητικών κινδύνων όσο πλησιάζουμε στις αρχές του 2027, καθώς η επίδραση της αναβάθμισης του δείκτη θα έχει αρχίσει να εξασθενεί και οι ανοιξιάτικες εκλογές φέρνουν το πολιτικό τοπίο στο επίκεντρο».

Το αποτέλεσμα των εκλογών του επόμενου έτους παραμένει προς το παρόν αβέβαιο.

Το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη διατηρεί σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά εκτιμάται ότι υπολείπεται του ποσοστού που απαιτείται για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, καθώς οι Έλληνες αντιμετωπίζουν κρίση κόστους ζωής και υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου, επισημαίνει το Bloomberg.

Νέος καταλύτης

Παρόλα αυτά, οι τραπεζικές μετοχές έχουν μπροστά τους έναν ακόμη καταλύτη που σχετίζεται με τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Ο πάροχος δεικτών MSCI αναμένεται να αναβαθμίσει επίσημα την Ελλάδα από αναδυόμενη σε ανεπτυγμένη αγορά τον Μάιο του 2027.

Η Morgan Stanley χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή το «σημαντικότερο γεγονός για τους Ευρωπαίους επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα» σε σύγκριση με την αναβάθμιση της Stoxx.

Πέντε ακόμη ελληνικές εταιρείες πρόκειται να ενταχθούν τη Δευτέρα στον Stoxx Europe 600.

Πρόκειται για τις Metlen Energy & Metals Plc, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και Jumbo.

Διαβάστε επίσης:

Buy, Hold or Sell: Άμεση Ανάλυση για Ceneregy, Viohalco, Lamda, Πειραιώς

ΔΕΗ-Amazon: Πώς ο Στάσσης έφερε τον Μπέζος στην Κοζάνη – Η σημασία του big deal

Alpha Bank: Δωρεά σε έξι φορείς στο πλαίσιο του «Back to School» – Στηρίζει την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση