• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Η σκυτάλη στις τράπεζες για το 8×8, εν αναμονή των stress tests

    Τράπεζες- Το σχέδιο επιστροφή στο banking

    Φ. Καραβίας – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς – Β. Ψάλτης


    Κλείσιμο πάνω από τις 882 μονάδες για τον γενικό δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με κέρδη 0,54% και τις τράπεζες να επιστρέφουν στο προσκήνιο, έπειτα από μακρά περίοδο «αγρανάπαυσης». Μένει να φανεί, όμως, κατά πόσο η αντίδραση που βγήκε ήταν πειστική. Και πως μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο, όταν η αγορά για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση καταφέρνει να κλείσει ανοδικά, καθώς μένει μία ακόμα (συνεδρίαση) για να ισοφαριστεί το ρεκόρ των εννέα συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων κατά το διάστημα 1/4 – 15/4.

    Οι συναλλαγές είναι εκείνες που δεν πείθουν για μακροημέρευση της αντίδρασης. Ο τζίρος διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 40 εκατ. ευρώ με τον καθαρό τζίρο όμως να διαμορφώνεται 1,6 εκατ. ευρώ χαμηλότερα, λόγω των πακέτων σε Τέρνα Ενεργειακή, Entersoft, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Κατά τα άλλα, ο τραπεζικός κλάδος αντέδρασε ετεροχρονισμένα, μετά τις ενθαρρυντικές εκθέσεις της JP Morgan και της Bank of America.

    Η Alpha Bank που μηδένισε πριν μπει στις δημοπρασίες (το ποσοστό) έκλεισε με κέρδη 1,6%, στα 1,097 ευρώ, ενώ τα αρχικά κέρδη άνω του 4% στην ΕΤΕ περιορίστηκαν λίγο, σε 3%, στα 2,298 ευρώ της Eurobank με άνοδο 0,2% και της Πειραιώς, πάνω από 1,7%, στα 1,38 ευρώ.

    Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι την Παρασκευή, 30/7, ανακοινώνονται τα πανευρωπαϊκά τραπεζικά stress tests τα οποία απασχολούν και τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα και, βεβαίως, τους επενδυτές που τοποθετούνται σε αυτά. Εκείνο που μπορεί να κρατήσει η αγορά, από χθες, είναι ότι η JP Morgan βλέπει ότι οι μετοχές των τραπεζών είναι υποτιμημένες κατά 40% σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη με αφορμή τις προσδοκίες για τα κέρδη της επόμενης χρονιάς. Όμως, το 2022 είναι ακόμα μακριά και μόλις σήμερα εγκρίθηκαν από την Κομισιόν τα 21 δισ. ευρώ για το ελληνικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, κεφάλαια τα οποία αναμένεται να μοχλευθούν από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Τεχνικά, η αγορά κινείται πάνω από τις 880 μονάδες με την επόμενη αντίσταση να θέλει τον γενικό δείκτη να αναμετράται στις 900 μονάδες.

    Ισχυρή αντίδραση βγήκε από την Aegean που έκλεισε με κέρδη σχεδόν 3,5%, στα επίπεδα των 5,37 ευρώ, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει δεκτούς χωρίς καραντίνα τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ταυτόχρονα, πάνω από το 80% των Βρετανών έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

    Από εκεί και πέρα κέρδη άνω του 2% κέρασε η Coca Cola, στα 32,13 ευρώ, κλείσιμο σε θετικό πεδίο, παρά την πτώση αρχικά, για την Ελλάκτωρ στα 1,285 ευρώ, ενώ στα 15,28 ευρώ και με άνοδο 1,4% έκλεισε ο Μυτιληναίος μετά το ρεκόρ των αποτελεσμάτων στο 6μηνο και την προσδοκία για «έπος» στα αποτελέσματα από το 2022.

    Επιστροφή πάνω από τα 12 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, 7,59% η αντίδραση στην Ιντραλότ, που ξεπέρασε τα 31 λεπτά, επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά για φέτος.

    Κέρδη 2,92% για την Reds.

    Κατά τα άλλα, κατοχύρωση ρευστότητας για μια σειρά από μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που είχαν πρωταγωνιστήσει το προηγούμενο διάστημα, όπως τα Πλαστικά Θράκης, η Autohellas και το Κρι Κρι.

    Τέλος συνεχίστηκε η βουτιά στο Jumbo που υποχώρησε κατά 1,9%, στα 13,22 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανοδικό άνοιγμα στη Wall Street παρά τα στοιχεία για το ΑΕΠ – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν
    ΕΣΠΑ: Έρχονται πόροι 26,1 δισ. – H Ελλάδα πρώτη χώρα στην ΕΕ που έλαβε έγκριση
    Μυτιληναίος: Πώς είδαν οι αναλυτές τα ισχυρά αποτελέσματα εξαμήνου



    ΣΧΟΛΙΑ