• ΑΓΟΡΕΣ

    Μυτιληναίος: Πώς είδαν οι αναλυτές τα ισχυρά αποτελέσματα εξαμήνου

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Ισχυρά χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε η Μυτιληναίος, ενώ περιμένουν ότι από το τρίτο τρίμηνο του έτους και μετά θα ξεκινήσει μια μεγάλη ανάκαμψη, αναμένοντας ότι το 2021 θα αποτελέσει έτος ρεκόρ για την εταιρία.

    Οι αναλυτές στις αναλύσεις τους τονίζουν ότι οι τομείς της Μεταλλουργίας και SES σημείωσαν ισχυρές επιδόσεις. Ο τομέας μεταλλουργίας στο Α’ εξάμηνο του 2021 κατέγραψε κύκλο εργασιών 305 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 31% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι 259 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

    Η Μυτιληναίος ανακοίνωσε κύκλο εργασιών στα 994 εκατ. ευρώ έναντι €927 εκατ. το 2020, σημειώνοντας αύξηση +7%. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 156 εκατ. ευρώ έναντι 145 εκατ. ευρώ κατά το α’ εξάμηνο του 2020 (ενώ αν εξαιρεθούν οι επιδράσεις των μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων η αύξηση του EBITDA θα ανέρχονταν σε +29% στα 161 εκατ. ευρώ, έναντι 125 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2020), επωφελούμενα από τη σημαντικά βελτιωμένη επίδοση του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, που επανήλθε σε κερδοφορία μετά και την ανάληψη νέων συμβάσεων το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του Τομέα της Μεταλλουργίας.

    NBG

    H NBG, παρουσιάζοντας τα ισχυρά αποτελέσματα της Μυτιληναίος, προχώρησε στον ορισμό νέας τιμή στόχου στα 19,90 ευρώ, τονίζοντας στην ανάλυσή της πως  η εταιρία μπορεί να πρωταγωνιστήσει εκτός Ελλάδας. Παράλληλα, εκτιμά πως η Μυτιληναίος είναι έτοιμη να κατακτήσει την εγχώρια αγορά, καθώς παρουσιάζει μια  θετική αλλαγή ως προς τον τομέα της ενεργειακής μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

    Πειραιώς

    Ο αναλυτής της Πειραιώς τονίζει στην έκθεσή του καλά αποτελέσματα της Μυτιληναίος, κυρίως μέσω της Μεταλλουργίας και του τομέα της SES, οι οποίες αντιστάθμισαν την χαμηλή απόδοση του τομέα Ενέργειας και Φυσικού Αερίου. Η ανάλυση σχολιάζει μάλιστα την αύξηση 7% στις πωλήσεις από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020, καθώς και τα ισχυρά EBITDA που ανήλθαν στα 156 εκατ. ευρώ, ενώ υπενθυμίζει ότι η Μυτιληναίος εξέδωσε με επιτυχία το πρώτο της πράσινο ομόλογο, συγκεντρώνοντας 500 εκατ. ευρώ.

    Pantelakis

    Η Pantelakis στέκεται ιδιαίτερα  στο σχόλιο του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου, κατά την ενημέρωση των επενδυτών, για την αύξηση της ζήτησης για αλουμίνιο την εποχή μετά την πανδημία. Όπως σημείωσε, στην Κίνα η ζήτηση αυξάνεται πολύ γρήγορα (αλλά όχι στον υπόλοιπο κόσμο), ενώ η προσφορά περιορίζεται λόγω της αυξανόμενης περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Ωστόσο η χρηματιστηριακή τονίζει ότι θα περιμένει μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου 2021, ώστε να εκτιμήσει τον αντίκτυπο στις εκτιμήσεις κερδών για το επόμενο έτος.

    Axia

    H Axia παρατηρεί ότι η συνολική αύξηση των EBITDA οφείλεται κυρίως στην Μεταλλουργία και στην ανάκαμψη της κερδοφορίας του SES. Από την άλλη μεριά ο τομέας ενέργειας και φυσικού αερίου επηρεάστηκε από τους χαμηλότερους όγκους παραγωγής κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας. Η Axia στέκεται ιδιαίτερα και στο νέο πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας για τη Μεταλλουργία με την ονομασία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μυτιληναίος κατά την τηλεδιάσκεψη, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.

    Optima

    Ο αναλυτής της Optima, στην έκθεσή του για τα αποτελέσματα της εταιρίας Μυτιληναίος, τόνισε ότι παρά τη μειωμένη συνεισφορά του τομέα Ενέργειας και Φυσικού Αερίου ήταν ένα ακόμη σταθερό τρίμηνο σε επίπεδο ομίλου που υποστηρίχθηκε κυρίως από τον τομέα της Μεταλλουργίας, τονίζοντας επίσης ότι οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους παραμένουν θετικές, ιδίως λόγω των ισχυρών τιμών των μετάλλων. Κλείνει, μάλιστα, λέγοντας ότι οι ισχυρές προοπτικές για το επόμενο έτος παραμένουν, κυρίως λόγω της παραγωγής αλουμινίου αλλά της σταδιακής λειτουργία των δικών τους ηλιακών φωτοβολταϊκών έργων.

    Alpha

    Ο αναλυτής παρατηρεί ότι τα ισχυρά αποτελέσματα ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Χρηματιστηριακής, ενώ αναφέρει μεταξύ άλλων και την συμφωνία μεταξύ της εταιρίας και της ΔΕΗ.

    Beta

    O αναλυτής της Beta Χρηματιστηριακής κάνει λόγο για ικανοποιητικά, καλύτερα των εκτιμήσεών της, αποτελέσματα της Μυτιληναίος, με ένα outlook που αφήνει υποσχέσεις για το 2022, ενώ επισημαίνει ότι παραμένουν θετικοί για την πορεία της μετοχής.

    Eurobank

    Ο αναλυτής αναφέρει ότι τα EBITDA του Ομίλου ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες και οδήγησαν σε ισχυρές επιδόσεις λόγω της Μεταλλουργία και βελτίωση της RSD & SES, οι οποίες αντιστάθμισαν τη χαμηλότερη συνεισφορά της Ενέργειας και Φυσικού Αερίου.

    Euroxx

    Καλά αποτελέσματα της Μυτιληναίος το πρώτο εξάμηνο του 2021 και σε γενικές γραμμές συνυφασμένα με τις προβλέψεις της Euroxx, σχολιάζει ο αναλυτής, κάνοντας λόγω για το νέο πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας για τη Μεταλλουργία που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.

    Διαβάστε επίσης:

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η πράσινη επανάσταση δεν είναι δωρεάν, πληρώνεται με ακριβή ενέργεια
    Mytilineos: Αύξηση 11% στα κέρδη και τζίρος 994 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

     



    ΣΧΟΛΙΑ