• Σχόλιο Αγοράς

    Ανοδικό άνοιγμα στη Wall Street παρά τα στοιχεία για το ΑΕΠ – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Ανοδικά κινούνται στο άνοιγμα της Πέμπτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, παρά τα χειρότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα για την αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

    Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,5%, σύμφωνα με τα πρωταρχικά στοιχεία, την ώρα που οι εκτιμήσεις του Dow Jones ανέμεναν αύξηση 8,4%. Η ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο είναι  ελαφρώς καλύτερη από αυτή στο πρώτο τρίμηνο, όταν είχε διαμορφωθεί στο 6,3%.  Οι ακαθάριστες ιδιωτικές εγχώριες επενδύσεις υποχώρησαν κατά 3,5%. Αντίθετα αύξηση 11,8% παρουσίασαν οι προσωπικές δαπάνες. Υπενθυμίζεται πως το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ήταν το χειρότερο της χρονιάς, με την οικονομία να υποχωρεί κατά 31,4%, πριν εκτοξευθεί στο +33,4% στο τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

    Πέρα από τα στοιχεία για το ΑΕΠ, η αγορά είδε τις αιτήσεις για έναρξη καταβολής επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που πέρασε να μειώνονται σε σχέση με την προηγούμενη, παραμένοντας ωστόσο παραπάνω από τις προβλέψεις. Συγκεκριμένα το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ήταν 400.000, μειωμένες σε σχέση με τις 419.000 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 380.000.

    Την Τετάρτη η FED ανακοίνωσε ότι θα αφήσει αμετάβλητα τόσο τα βασικά της επιτόκια όσο και το πρόγραμμα μηνιαίων αγορών ομολόγων, στο ύψος των 120 δισ. δολαρίων τον μήνα. Σύμφωνα με την FED και τον επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ, η αμερικανική οικονομία έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά όχι αρκετή για να αρχίσει το tapering του προγράμματος αγοράς ομολόγων. «Έχουμε δρόμο ακόμη για να καλύψουμε στο μέτωπο της αγοράς εργασίας» ανέφερε ο Πάουελ κατά την Press Conference μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης της FED. «Νομίζω πως είμαστε πολύ μακριά ακόμα από την ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο προς τον μέγιστο στόχο της απασχόλησης. Θα ήθελα να δω κάποια ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας», εξήγησε.

    Από εκεί και πέρα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, με τις ανακοινώσεις της Amazon να αναμένονται μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης.

    Η μετοχή της Facebook υποχωρεί κατά 3,5%, παρά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Τετάρτη, καθώς η εταιρεία προειδοποίησε για πιθανή μείωση των εσόδων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Πτώση 5,2% καταγράφει και η μετοχή της PayPal, αν και αυτή η εταιρεία ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα τριμήνου. Ωστόσο η σταδιακή μεταφορά της eBay σε δικές της μεθόδους πληρωμής αναμένεται να επηρεάσει τα έσοδα της εταιρεία, μιας και η PayPal η κύρια μέθοδος πληρωμών για τις συναλλαγές της πλατφόρμας.

    Αντίθετα, τα εντυπωσιακά καλύτερα του ανεμενόμενου κέρδη της  Ford (έναντι εκτιμήσεων για ζημιές) στο δεύτερο τρίμηνο οδηγούν την μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας στο +4,95%

    Στα σημερινά αποτελέσματα η  φαρμακευτική εταιρία Merck & Co ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 1,55 δισ. δολάρια ή 61 σεντς ανά μετοχή, έναντι των 3 δισ. δολαρίων ή 1,18 δολαρίων ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο και οι πωλήσεις αυξήθηκαν 19% στα 11,40 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 11,08 δισ. δολάρια. Για το 2021 η εταιρεία αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 5,47-5,57 δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 5,52 δολάρια, και αναμένει έσοδα 46,4-47,4 δισ. δολαρίων, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 46,2 δισ. δολάρια. Η μετοχή της πάντως υποχωρεί κατά 1,05%.

    Στο επίκεντρο βρίσκεται ξανά και η μετοχή της κινεζικής  Didi Global, η οποία ενισχύεται στο +4,18%  αφού η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της κινεζικής εταιρείας θα μπορούσαν να την πάρουν ιδιωτικά για να εξευμενίσουν τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές, λίγες εβδομάδες μετά την IPO της στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο σήμερα η εταιρία διέψευσε ένα τέτοιο σενάριο.

    Απώλειες 3,3% καταγράφει η μετοχή της  Uber πέφτει 4,6% μετά από δημοσίευμα του Reuters ότι η SoftBank αναμένεται να πωλήσει περίπου 45 εκατομμύρια μετοχές της στην εταιρεία.

    Στο -8,14% κινείται η μετοχή της εταιρείας οχημάτων μηδενικών εκπομπών Nikola, μετά την δίωξη στον ιδρυτή της Trevor Milton για χειραγώγηση μετοχών. O Μίλτον είχε αναγκαστεί σε παραίτηση από την θέση του προέδρου τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τέλος, η αγορά παρακολουθεί και το ντεμπούτο της Robinhood στο ταμπλό.

    Κάπως έτσι, λίγο μετά τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας από το άνοιγμα της αγοράς, ο Dow Jones ενισχύεται στις 35.104,95 μονάδες με άνοδο 0,50%, ο S&P 500 στις 4.423,93 μονάδες με άνοδο 0,53% ενώ ο Nasdaq στις 14.820,37 μονάδες , με άνοδο 0,39%



    ΣΧΟΛΙΑ