• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Γιατί «γύρισαν» οι τράπεζες και το προβάδισμα των blue chips ενόψει Morgan Stanley

    Wall Street


    Με την κεφαλαιοποίηση της Eurobank στα 3,1 δισ. ευρώ, η αγορά στοιχηματίζει ότι θα είναι ίσως η μόνη από τις τραπεζικές μετοχές που θα υπαχθούν στον MSCI αύριο (μετά το κλείσιμο της αγοράς της Νέας Υόρκης). Πλην όμως, υποσχέσεις αφήνει και ο Μυτιληναίος με τα 2,25 δισ. ευρώ, που πλέον κινείται πολύ κοντά στα υψηλά 52 εβδομάδων (15,85 ευρώ) με κλείσιμο τη Δευτέρα στα επίπεδα των 15,73 ευρώ.

    Η μετοχή που «έβγαλε μάτια» με τη συμπεριφορά της σήμερα, και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να δηλώνει για μία ακόμα φορά ότι έχει μάτια και αυτιά ανοιχτά για τυχόν κερδοσκοπικά παιχνίδια, ήταν αυτή της Τράπεζας Αττικής. Από τα 10 λεπτά που άνοιξε, έκανε πάρτι στα 0,174 για να κλείσει με απώλειες περί το 4,5%, στα 0,134 ευρώ.

    Γενικότερα, στις τράπεζες βγήκαν ενδοσυνεδριακά πωλητές, διατηρώντας τα επίπεδα περί το 1,31 ευρώ. Τον μεγαλύτερο τζίρο έκανε η Πειραιώς με 22,2 εκατ. ευρώ και τη μετοχή να κλείνει με απώλειες περίπου 2%, αφού από το 1,64 ευρώ προσγειώθηκε κοντά στο 1,57.

    Κέρδη κοντά στο 1% για την ΕΤΕ, στα 2,73 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, η αγορά αναμένει την ενημέρωση των αναλυτών από την διοίκηση της Aegean ενόψει της αύξησης κεφαλαίου, με την μετοχή να ενισχύεται πάνω από 5,7%, στα 5,50 ευρώ.

    Ισχυρή η αντίδραση άνω του 2% στα ΕΛΠΕ με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στη γενική συνέλευση της 20ης Μαΐου, με θέμα τον εταιρικό μετασχηματισμό του ομίλου.

    Ισχυρό το προβάδισμα τη Δευτέρα και για τα υπόλοιπα blue chips, με την Βιοχάλκο να ενισχύεται κοντά στα 5,19 ευρώ, ενώ κατέγραψε κέρδη σχεδόν 2%.

    Πλώρη για τα 30 ευρώ φαίνεται ότι έχει βάλει η Coca Cola, πάνω από 2,4% η αντίδραση για την Ελλάκτωρ, στα 1,30 ευρώ, πάνω από 1,6% τα κέρδη για την ΕΥΔΑΠ εν αναμονή ανακοινώσεων για γενναία επιστροφή κεφαλαίου, πάνω από 3% η αντίδραση στην ΕΧΑΕ, στα 4,24 ευρώ, πάνω από 5% τα κέρδη για την Jumbo και όλα δείχνουν ότι παραμένει στον MSCI, ενώ άρεσε η αύξηση των πωλήσεων 25% στο τετράμηνο του 2021.

    Ώθηση και για την Μότορ Όιλ, στα 13,72 ευρώ, ενώ ισχυρή ήταν η αντίδραση για τον ΟΤΕ με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

    Πιέσεις σε ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

    Το «γύρισμα» στις τράπεζες περιόρισε τα αρχικά κέρδη της αγοράς. Από τις 912 μονάδες που ήταν το υψηλό ημέρας, o Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 906,07 και με κέρδη 1,01%, ενώ οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 93 εκατ. ευρώ.

    Στην αγορά επικρατεί αισιοδοξία και ελπίδα για μεγαλύτερη κίνηση. Ο Μάιος, όπως τονίζουν οι χρηματιστές, είναι καθοριστικός για την τάση μήνας. Από τις αυριανές ανακοινώσεις της Morgan Stanley θα εξαρτηθεί η εισροή κεφαλαίων που αφορούν στο Χ.Α. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που το Χ.Α. θα μπορούσε να εξασφαλίσει σε εισροές ακόμα και 200 εκατ. ευρώ και μάλιστα και για μετοχές που βρίσκονται ήδη στους δείκτες.

    Είναι σημαντικό επίσης ότι η οικονομική δραστηριότητα αρχίζει να λειτουργεί εκ νέου, ενώ μεγάλη παραμένει η προσδοκία από το άνοιγμα του τουρισμού το ερχόμενο Σάββατο.

    Διαβάστε επίσης:

    Μικτή εικόνα στο άνοιγμα της Wall Street: Έσπασε το όριο των 35.000 μονάδων o Dow Jones, ισχυρές πιέσεις για Nasdaq

    Πάρτι στα κρυπτονομίσματα: Ether, Dogecoin και Binance επισκιάζουν το Bitcoin

    Το στοίχημα της Moody’s και τα €32 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ