• ΑΓΟΡΕΣ

    Το στοίχημα της Moody’s και τα €32 δισ.

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Moody's

    Moody’s


    Μετά την Standard & Poor’s έκπληξη και από τη Moody’s σε λίγες μέρες;

    Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα για την αγορά εν αναμονή της «ετυμηγορίας» του αμερικανικού διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody’s, ιδιαίτερης βαρύτητας για τις αγορές, ο οποίος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του -εκτός απροόπτου– στις 21 Μαΐου.

    Η θετική κίνηση της S&P πριν λίγες ημέρες αιφνιδίασε την αγορά δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον που ενίσχυσε το μομέντουμ και για την έκδοση του ελληνικού δημοσίου αλλά και για σειρά επιχειρηματικών κινήσεων που έγιναν το τελευταίο διάστημα.

    Ένα απρόσμενα θετικό σενάριο μιας νέας αναβάθμισης από την Moody’s, που ουδείς βέβαια μπορεί να προεξοφλήσει πριν και εάν τελικά «μιλήσει» ο διεθνής οίκος, είναι προφανές πως θα «κούμπωνε» γάντι στο θετικό αφήγημα για την επανεκκίνηση της οικονομίας που ξεκινά να οικοδομείται ενόψει του ανοίγματος της οικονομίας και της έναρξης της τουριστικής σεζόν.

    Ακόμη, όμως, και στο σενάριο που ο διεθνής οίκος δεν κάνει την θετική κίνηση, το σκεπτικό που θα αναπτύξει εφόσον δημοσιοποιήσει έκθεση, θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία, η οποία γίνεται «ορατή» με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση πλέον από ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Η αυξημένη ένταση με την οποία η χώρα γίνεται ορατή από ξένα κεφάλαια είναι μια διαπίστωση που μοιράζονται κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ανώτεροι θεσμικοί παράγοντες.

    Για τους ξένους φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος αφενός η ύπαρξη της προοπτικής αξιοποίησης των κονδυλίων των 32 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, αφετέρου η «ιδιοκτησία» επί των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται που τουλάχιστον μέχρι τώρα επιδεικνύει η κυβέρνηση.

    Όπως δήλωνε πριν λίγο καιρό υψηλόβαθμο στέλεχος του διεθνούς οίκου Moody’s σε συνέντευξη που παραχώρησε στο mononews.gr «H Ελλάδα θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ευνοημένους όταν εξετάζουμε τα διαθέσιμα κεφάλαια του Next Generation EU και του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνάρτηση με το μέγεθος της. Εν γένει αναμένουμε μια σημαντική οικονομική επίπτωση από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 όμως και μετά, παρά το ότι υπάρχει το στοιχείο της προχρηματοδότησης, κυρίως εξαιτίας των δυνητικών προκλήσεων στην πορεία οριστικοποίησης των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και της υλοποίησης των έργων».

    Όπως πρόσθετε «η εμπροσθοβαρής δομή εκταμιεύσεων κεφαλαίων είναι θετική και κατά τα επόμενα χρόνια, πιστεύουμε πως το NGEU θα μπορούσε να βοηθήσει να επανεκκινήσει πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την ελαστικότητα και την δυναμική της ανάπτυξης των οικονομιών της ευρωζώνης, που έχουν παραμείνει στάσιμες τα τελευταία χρόνια».

    Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, πως όπως είχε δηλώσει το στέλεχος της Moody’s στο mononews.gr «Η αξιολόγηση της Ελλάδας θα δεχόταν ανοδική ώθηση μεσοπρόθεσμα εάν περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οδηγούσε σε απτά αποτελέσματα υπό την μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και περαιτέρω ανοδικών και σταθερών μεσοπρόθεσμα, προοπτικών ανάπτυξης. Μια ταχύτερη μείωση στο λόγο του χρέους σε σχέση με το τι προσδοκάται σήμερα θα ήταν θετικό για την αξιολόγηση όπως επίσης και η επίλυση των συνεχιζόμενων θεμάτων ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών».

    Ξανά στις αγορές το δημόσιο, αργά ή γρήγορα…

    Σε κάθε σενάριο, με ή χωρίς νέα αναβάθμιση, ακόμη και εάν ο διεθνής οίκος επιλέξει να κρατήσει σιγή ιχθύος χωρίς να δημοσιοποιήσει καν έκθεση, όπως έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να δοκιμάσει πάλι την τύχη του στις αγορές, μόλις κριθεί πως η αγορά έχει «χωνέψει» την τελευταία επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς ομολόγου στην οποία προχώρησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

    Με την τρέχουσα συγκυρία στις αγορές, η γενική κατεύθυνση φαίνεται πως είναι να γίνει μια ακόμη έκδοση, στο διάστημα μέχρι τις 15 Ιουλίου που συνήθως ξεκινά ατύπως και παραδοσιακά ένα «silent period» για ομολογιακές εκδόσεις, πλην λίγων εξαιρέσεων.

    Το στοίχημα φέτος είναι αφενός το δημόσιο να έχει συγκεντρώσει τα κεφάλαια που χρειάζεται για να χρηματοδοτούνται οι αποπληρωμές τοκοχρεολυσίων, αλλά και τα μέτρα στήριξης, αφετέρου να συντηρείται σε σταθερά, υψηλά επίπεδα το μαξιλάρι τόσο για να είναι καθησυχασμένες οι αγορές και δανειστές μας όσο, όμως, και για απλούς πρακτικούς λόγους, καθώς δεν μπορεί κανείς να ξέρει, ακόμη, τι ξημερώνει στο πανδημικό μέτωπο το φθινόπωρο.

    Διαβάστε επίσης:

    Πενταετές ομόλογο: Νέα ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές

    S&P: Η ακτινογραφία μιας αναβάθμισης – Τι δηλώνει ο διεθνής οίκος στο mononews

    To Dogecoin βουλιάζει, το Εthereum κάνει ράλι- Η εμφάνιση παρωδία του Musk της Tesla

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ