• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: ΕΛΠΕ και Alpha δίνουν κέρδη στον δείκτη

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Ανδρέας Σιάμισιης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Ανδρέας Σιάμισιης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης


    Με την Alpha ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 και την ΕΤΕ ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 να έχουν βγει μπροστά και ακολούθως την Μότορ Όιλ ΜΟΗ 0,08% 26,62 και τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 η αγορά δείχνει να κοιτάζει και πάλι τις 800 μονάδες σε μία ακόμα δύσκολη μέρα για τις ευρωπαϊκές αγορές.

    Με τις συναλλαγές λίγο πάνω από 15 εκατ. ευρώ μετά από 3,5 ώρες συναλλαγών, ο γενικός δείκτης περνάει σε θετικό πρόσημο, στις 796 μονάδες και με κέρδη 0,43%, ενώ πρώτα είχε γράψει χαμηλό ημέρας στις 787 μονάδες.

    Τι άλλαξε, ενώ οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές εκκίνησαν πτωτικά μία ακόμα εβδομάδα; Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των χρηματιστών δύο είναι οι λόγοι.

    Ο πρώτος λόγος είναι ότι η κυβέρνηση, μία από τις λίγες ευρωπαϊκές, που κατέθεσε προϋπολογισμό για το 2023 με θετικό πρόσημο ανάπτυξης, το συντηρητικό 2,1%.

    Κι αυτό, ενώ η τουριστική περίοδος συνεχίζεται για τη… βαριά βιομηχανία της χώρας ακόμα και τον Νοέμβριο.

    Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τη θεαματική κερδοφορία των εισηγμένων, 5,4 δισ. ευρώ και την επιστροφή σε οργανική κερδοφορία από περίπου 4 δισ. ευρώ ζημιά στο α’ 6μηνο του 2021.

    Η αγορά στο μεταξύ τελεί εν αναμονή θεαματικών deals, όπως το πολυαναμενόμενο στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την Τέρνα Ενεργειακή.

    Κέρδη 0,7% για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 16,62 ευρώ, ενώ σε θετικό πρόσημο πέρασε η ΔΕΗ, στα 5,24 ευρώ.

    Εντολές αγορών βγαίνουν και στην Coca Cola, η οποία λόγω της παράλληλης διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Λιζ Τρας, όπως γράφει ο ξένος Τύπος είναι διατεθειμένη να άρει κάποιες φορολογικές μειώσεις.

    Ισχυρά κέρδη 1,9% για τα ΕΛΠΕ και 1,12% για την Μότορ Όιλ, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο φορολόγησης των κερδών τους.

    Ως προς τις τράπεζες, οι αγοραστές φαίνεται ότι επιστρέφουν στην Alpha Bank με 1,3 εκατ. τεμάχια ως αυτή την ώρα.

    Πλην όμως, απώλειες άνω του 2% για την Eurobank, κινήσεις ισορροπίας στα 3 ευρώ για την ΕΤΕ και πτώση λιγότερο από 1% στην Πειραιώς.

    Αγοραστές στον ΟΛΠ μετά τα χαμηλά στα 13,82 ευρώ, αλλά και σε Μουζάκη, Κρέκα και Κλουκίνα Λάππα.

    Διαβάστε επίσης:

    Η βουτιά στις ευρωαγορές παρέσυρε τη μετοχή της Porsche



    ΣΧΟΛΙΑ