• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Σείονται από τους πωλητές οι αγορές – Πιέσεις στη Λ. Αθηνών, ξεχωρίζουν τα ΕΛΠΕ

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Ανδρέας Σιάμισιης (ElpeFuture και Όμιλος Συγγελίδη, μαζί, στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης)

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, κ. Ανδρέας Σιάμισιης


    Με το… αριστερό ξεκίνησε κι αυτή η εβδομάδα, έπειτα από δύο εβδομάδες έντονης πτώσης, στα διεθνή χρηματιστήρια, στον απόηχο των πληθωριστικών πιέσεων, των απρόβλεπτων επιδιώξεων Πούτιν, που χάνει τη μία μετά την άλλη πόλη από τους Ουκρανούς στο υποτίθεται ανεξάρτητο Ντονμπάς, της έντασης στην άνοδο των επιτοκίων που υποκρύπτουν ύφεση και της κούρσας των ενεργειακών τιμών, ενώ ο χειμώνας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα στην Ευρώπη.

    Σκηνικό τέλειας καταιγίδας στα χρηματιστήρια μετά τις συστάσεις των ξένων οίκων για μείωση των θέσεων στα ευρωπαϊκά assets, ενώ ήδη το γερμανικό 10ετές έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλά 10ετίας άνω του 2,1%, πάνω από 4,5% το ιταλικό, αν και η Μελόνι φαίνεται να ρίχνει νερό στο κρασί του λαϊκισμού και το ελληνικό σε επίφοβα επίπεδα, σε 4,86%.

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν τη Δευτέρα με απώλειες κοντά στη μία ποσοστιαία μονάδα, με τα αντανακλαστικά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) πάντως σε καλύτερο σημείο. Άλλωστε, η τελική εικόνα των αποτελεσμάτων 6μήνου κάνει λόγο για κερδοφορία ρεκόρ με 5,4 δισ. ευρώ, αγγίζοντας υψηλά 15ετίας. Μένει να φανεί αν η εξέλιξη αυτή θα βρει δικαίωση στο ταμπλό και στις αποτιμήσεις ή αν θα καεί στη ρουτίνα των αρνητικών νέων πια.

    Ο γενικός δείκτης ξεκίνησε πτωτικά στις 791 μονάδες με τη βασική στήριξη να εντοπίζεται στα χαμηλά έτους της 6ης Ιουλίου, τις 779 μονάδες.

    Στις 506,50 υποχωρεί ο τραπεζικός δείκτης, αν και φέτος έχει δει τα χειρότερα κάτω από τις 450 μονάδες.

    Στο 1,03 ευρώ η Πειραιώς ΠΕΙΡ 0% 4,00 με μικρή πτώση, αλλά μικρή άνοδος στις Alpha Bank ΑΛΦΑ -2,40% 1,63 στα 80 λεπτά.

    ΕΤΕ ΕΤΕ 2,00% 7,66 και Eurobank ΕΥΡΩΒ 2,02% 2,02 στο κόκκινο στα 3 και 0,85 ευρώ αντίστοιχα.

    Στα 21,10 η Coca Cola ΕΕΕ 0% 29,50 χωρίς μεταβολή, ενώ εντολές βγαίνουν και σήμερα στα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,36% 8,28 με κέρδη πάνω από 2%, στα 6,39 ευρώ.

    Σταθεροποιητικά η Μότορ Όιλ ΜΟΗ 2,79% 27,28 στα 16,12 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα πιέσεις την Δευτέρα σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ και θετικό πρόσημο, στα 8,76 ευρώ για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Πιέσεις σε Ιντρακάτ και Ιντρακόμ, αλλά και στον Φουρλή, που δίνουν μία ακόμα αδύναμη συνεδρίαση στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

    Η επιφυλακτικότητα κυριαρχεί με τους αγοραστές να μην παίρνουν εύκολα θέση στις ελληνικές μετοχές, περιμένοντας πρωτίστως την τάση από το εξωτερικό.

    Διαβάστε επίσης:

    Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Alpha, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ



    ΣΧΟΛΙΑ