• ΑΓΟΡΕΣ

    Η βουτιά στις ευρωαγορές παρέσυρε τη μετοχή της Porsche

    • NewsRoom
    Oliver Blume, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Porsche AG

    Oliver Blume, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Porsche AG


    Κάτω από την τιμή της ΙPO έπεσε η μετοχή της Porsche, η οποία διαπραγματεύτηκε τη Δευτέρα στα 81 ευρώ, έως και 1,8% κάτω από το ντεμπούτο της στα 82,50 ευρώ.

    Με τις ευρωαγορές να δέχονται αφόρητες πιέσεις υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης και του επερχόμενου «δύσκολου» χειμώνα, η εισαγωγή της Porsche στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, γέννησε ελπίδες για ανάκαμψη, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, οι μετοχές της εταιρείας που διαπραγματεύονται στα 81 ευρώ βρίσκονται σχεδόν σε ευθυγράμμιση με την πτώση του blue chip Εuro Stoxx 50 Index.

    Η εισαγωγή της Porsche στο χρηματιστήριο συγκέντρωσε περίπου 9,4 δις ευρώ σε έσοδα για την κατασκευάστρια εταιρεία αυτοκινήτων VW, η οποία αψήφησε τις πιέσεις της ενεργειακής κρίσης και τις ανησυχίες των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών, προχωρώντας στη μεγαλύτερη IPO της Ευρώπης από το 2011.

    Δυναμικό ντεμπούτο

    Ο Oliver Blume, διευθύνων σύμβουλος της VW και της Porsche, δήλωσε ότι η εταιρεία του θρυλικού μοντέλου 911 θα κερδίσει τους επενδυτές επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα όπως έκανε στις πρόσφατες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας και της επακόλουθης έλλειψης ημιαγωγών.

    «Δείξαμε τα τελευταία χρόνια ένα πολύ ισχυρό οικονομικό προφίλ», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα στο Bloomberg Television έξω από το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. «Στους επενδυτές αρέσει να επενδύουν σε σταθερές επιχειρήσεις».

    Η Porsche AG πέτυχε ισχυρή αύξηση στις πωλήσεις για το α’ εξάμηνο του 2022, με αύξηση στα έσοδα κατά 8,5%, ενώ τα λειτουργικά της κέρδη εκτοξεύτηκαν κατά 24,6%, σε αντίθεση με τη VW, η οποία κατέγραψε μείωση 8%.

    Τα μεγέθη αυτά ανήλθαν στα 17,92 δισ. ευρώ και στα 3,48 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Η απόδοση πωλήσεων στο α’ εξάμηνο του 2022 ανήλθε σε 19,4% από 16,9% το προηγούμενο εξάμηνο. Τους πρώτους έξι μήνες του 2022, τα έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 16,53 δισ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη στα 2,79 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Porsche: Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο και η χρηματοδότηση των EV πλάνων της Volkswagen



    ΣΧΟΛΙΑ