• Σχόλιο Αγοράς

    Απώλειες με δικαιολογία την Fitch, ποιοι σορτάρουν τις τράπεζες

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Ακριβώς μία ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών, επιβεβαιώνεται η άποψη, αλλά και τα σχόλια αγοράς του mononews, ότι ο δρόμος για τις 900 μονάδες είναι τόσο μακριά, και ταυτόχρονα τόσο κοντά.

    Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από την Fitch δεν επιβεβαιώθηκαν, παρά το γεγονός ότι ο αμερικανικός οίκος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο από τον Σεπτέμβριο να μελετήσει ξανά τα μέτρα και τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης για την ανάταξη της οικονομίας. Ο ίδιος οίκος δεν αναβάθμισε καν τις προοπτικές της οικονομίας που ήταν και το λιγότερο ανώδυνα εφικτό σενάριο και βεβαίως το ενδιαφέρον εστιάζεται στις επόμενες μέρες που θα αναμένεται η έκθεσή του για τις τράπεζες.

    Αυτό ήταν αρκετό για να ενεργοποιηθούν ανοικτές πωλήσεις που έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα στις τράπεζες. H Lansdowne έχει ανοικτές θέσεις 2,83% στην Πειραιώς, 1,02% στην Eurobank και 0,72% στην AlphaBank. Στο 0,90% παραμένουν οι ανοικτές θέσεις της Blackrock UK στην Alpha, fund το οποίο έχει ταυτόχρονα τοποθετηθεί επισήμως  και στην μετοχή με ποσοστό άνω του 5%. Από εκεί και πέρα ανοιχτό παραμένει στην Εθνική το Marshall Wace, το Oceanwood στην Eurobank και στην Εθνική.

    H μετοχή με τα περισσότερα κέρδη από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση είναι αυτή της Ελλάκτωρ που ενισχύεται περίπου 2%, μετά τις πληροφορίες που θέλουν ο ολλανδικός κατασκευαστικός όμιλος Reibourgh να έχει πάρει το 4% από την Ameber Capital. Οι πληροφορίες επιμένουν δε, και αναφέρουν ότι οι Ολλανδοί αυξάνουν τις θέσεις τους.

    Ενδιαφέρον για τον Νηρέα με κέρδη άνω του 14%, η Αλουμύλ συνεχίζει το πάρτι που επίσης ενισχύεται κατά 14%, η Τεχνική Ολυμπιακή επιστρέφει με τα σενάρια για την πώληση του Πόρτο Καράς να ανάβουν και η Άβαξ με κέρδη άνω του 2%. Ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει από τις μεγαλύτερες κλαδικές απώλειες την Δευτέρα με πτώση άνω του 2%.

    Μένει να φανεί αν η σημερινή διόρθωση στο ξεκίνημα θα συνεχιστεί ή αν πραγματικά οι επενδυτές σπεύδουν να πάρουν τα κερδισμένα του προηγούμενου διαστήματος για να επανατοποθετηθούν σε καλύτερες αποτιμήσεις.

    Υπενθυμίζουμε τα κέρδη άνω του 45% στο επτάμηνο για τον γενικό δείκτη και τα ιστορικά υψηλά για δεκάδες χαρτιά από την μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση.



    ΣΧΟΛΙΑ